Ce a pregătit Guvernul Casei Regale

Casa Regală a României va avea personalitate juridică și va avea sediul în Palatul Elisabeta, care îi va fi atribuit în folosință gratuită, cu păstrarea dreptului de proprietate publică a statului, potrivit unui proiect de lege inițiat de Secretariatul General al Guvernului și pus în dezbatere publică pe site.

Conform proiectului, va fi recunoscută poziția de Șef al Casei Regale a României ca poziție de demnitate publică, între atribuțiile căruia se află și adoptarea Statutului Casei Regale a României.

„Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea publică a Casei Regale și stabilește o metodă constituțional validă de recunoaștere a Șefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activități vor fi sub controlul Parlamentului, Șeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Șeful Casei Regale a României este recunoscut la momentul intrării în vigoare a legii prin Declarație a celor două Camere reunite ale Parlamentului, se mai arată în documentul citat.

Proiectul integral

Guvernul consideră că impactul social al promovării unui astfel de proiect de lege va fi unul pozitiv, prin faptul că, beneficiind de personalitate juridică și de mijloace de colaborare mai strânsă cu statul, Casa Regală va putea să-și continue și să-și extindă activitățile publice în folosul României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.