Ce crede Kovesi despre prezența procurorului general în CSAT

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, consideră că nu este „vital” pentru sistemul de procuratură ca procurorul general al României să facă parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Având în vedere faptul că am deținut șase ani funcția de procuror general, aș putea să vă spun că nu cred că este vital pentru sistemul de procuratură ca procurorul general să facă parte din CSAT”, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Kovesi, cu privire la propunerea de modificare a legislației astfel încât procurorul general să facă parte din CSAT.

Ea a precizat însă că, atunci când a fost procuror general, a fost invitată de foarte multe ori la ședințele CSAT-ului, când s-au luat diverse decizii care puteau influența activitatea procurorilor.

„Atunci când s-a decis că evaziunea fiscală și corupția sunt amenințări la siguranța națională și s-au instituit acele grupuri de lucru inter-operative între mai multe instituții, s-a luat o decizie în CSAT și am fost invitată la acea ședință”, a exemplificat șefa DNA.

Potrivit lui Kovesi, ministrul Justiției ar putea aduce lămuririle necesare, atunci când este cazul, în ședințele CSAT.

„Există ministrul Justiției în CSAT care poate să dea, dacă sunt necesare, anumite lămuriri sau anumite avize de legalitate. Cred că procurorul general poate fi invitat oricând la ședințele CSAT și nu cred că, în principal pentru sistemul de procuratură, aceasta este o problemă esențială, care să țină de eficiența sau de calitatea activității procurorilor. Sunt convinsă că procurorii au foarte multe alte probleme în activitate de care procurorul general trebuie să se preocupe. Este opinia mea, așteptăm să vină noul procuror general ca să vedem dacă are aceeași opinie sau o alta”, a conchis Kovesi.

Luna trecută, Parchetul General a transmis ministrului Justiţiei o propunere de completare a Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea CSAT, în sensul includerii ca membru de drept al acestei instituții și a procurorului general.

„S-a considerat că participarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în CSAT, în calitate de membru de drept al Consiliului, ar reprezenta în fapt același argument constituțional – a participării unui reprezentant al unei puteri a statului (puterea judecătorească) în actele deliberative ale unui organ al altei puteri a statului (puterea executivă) – ca manifestare a echilibrului puterilor în stat și fără a încălca principiul separației suple a puterilor. Motivul unei asemenea participări este legitim, necesar și proporțional cu scopul existenței de facto a CSAT. S-a apreciat, totodată, că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reprezentantul de drept al Ministerului Public în raporturile cu celelalte instituții ale statului, iar Ministerul Public are un rol fundamental, atât proiectiv, cât și operativ, în arhitectura de apărare și securitate națională a României”, se arăta într-un comunicat transmis de Parchetul General.

Cine face parte în prezent din CSAT

Șeful CSAT este președintele țării, în timp ce premierul este vicepreședinte.

Din CSAT mai fac parte: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.