CEDO condamnă Polonia în cazul închisorilor CIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia pentru „complicitate” în cazul închisorilor secrete ale CIA, relatează AFP, citată de Mediafax și Agerpres.

Varşovia a fost condamnată pentru rolul său în actele de tortură la care au fost supuşi, pe teritoriul său între 2002 şi 2003, un palestinian şi un saudit, înainte de a fi transferaţi la baza americană de la Guantanamo, unde sunt deţinuţi şi în prezent.

„Polonia a cooperat la pregătirea şi punerea în aplicare a operaţiunilor de predare, detenţie secretă şi interogare desfăşurate de CIA pe teritoriul său şi trebuie să fi ştiut că, permiţând CIA să deţină astfel de persoane pe teritoriul său, le supune riscului unor tratamente contrare convenţiei” europene pentru drepturile omului, au tranşat judecătorii europeni în unanimitate.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocaţii lui Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 43 de ani, şi de Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 49 de ani. Aceştia au pledat că autorităţile de la Varşovia, „în deplină cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat”, au autorizat CIA să îi deţină în secret timp de mai multe luni în perioada 2002-2003 în Polonia, unde clienţii lor au fost torturaţi, în special prin tehnica „simulării înecului”.

CEDO a ordonat Poloniei să plătească 100.000 de euro fiecăruia dintre cei doi reclamanţi, ca despăgubiri morale.

Hotărârea nu este definitivă.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.