×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 23 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:32
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Cît o mai ducem pe Codruţa?
Ion Spânu
Ion Spânu

Noi, românii, avem un păcat uriaş: cum ajunge cineva într-o funcţie înaltă îl considerăm imediat nu numai cel mai bun, cel mai frumos, cel mai inteligent, ci şi de neînlocuit! De aceea, chiar şi cei mai veroşi parveniţi, care păreau pînă la numire slugi perfecte, devin brusc conştienţi că pot să aibă Putere, iar noi, cei care i-am ridicat în funcţii, nu ne dăm seama că Puterea asta a lor vine tocmai din păcatul nostru de a-i considera de neînlocuit! Din acel moment, fostele slugi devin instantaneu stăpînii noştri, iar nouă ne place al dracului de mult acest lucru.

Exemplul cel mai bun este Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, fostă chiar procuror general al României. Cel care a numit-o în funcţie, fostul preşedinte Traian Băsescu, ne-a descris cum şi de ce a desemnat-o să ocupe cea mai înaltă funcţie pe linia procurorilor, şefa lor supremă: era femeie, era din provincie şi avea un procent de soluţionare a dosarelor de sută la sută, adică 3 din 3. Nimic despre profesionalismul său, despre experienţa sau ştiinţa de carte a Codruţei Kovesi. A „uitat”, desigur, să ne spună că Laura Codruţa Kovesi este fiica fostului procuror comunist Ioan Lascu, iar acesta era prieten de familie cu Vasile Blaga, coodonatorul campaniilor electorale ale PDL-ului şi ale lui Băsescu însuşi.

Potrivit art. 54, al. 1 din Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, atît mandatul de procuror general, cît şi cel de prim adjunct (cum este funcţia de şef al DNA) au durata de 3 ani, putînd fi prelungite o singură dată. Dacă urmărim cu atenţie traseul profesional al Laurei Codruţa Kovesi, observăm că a fost numită procuror general în anul 2006, apoi i s-a prelungit mandatul în anul 2009, deţinînd această funcţie pînă în anul 2012. După şapte luni, cît a fost trimisă la Bruxelles, a revenit în ţară, fiind numită în 2013 şefa DNA, iar în 2016 i s-a reînnoit mandatul pînă în 2019.

Concluzie: odată numită în funcţie, şi la Parchetul General, şi la DNA, Laura Codruţa Kovesi a devenit imediat „de neînlocuit”, adică exact ceea ce spuneam la începutul articolului! N-a mai fost nevoie de nici o concurenţă pe post, n-a mai fost nevoie de nici o evaluare, ci s-a presupus, ca o axiomă, ideea că Laura Codruţa Kovesi este singura potrivită să ocupe aceste funcţii, cu alte cuvinte că este „de neînlocuit”!

Chiar dacă, în timpul mandatelor sale, asociaţiile magistraţilor au semnalat numeroase derapaje ale acţiunilor sale, cerîndu-i-se chiar demisia după cazul Rarinca, iar presa a pus-o deseori la zid pentru încălcarea repetată a drepturilor omului în instrumentarea unor dosare, „dosirea” dosarului fratelui său, favorizarea dosarului în care este implicată firma unde lucrează actualul său iubit. Despre acuzaţia de plagiat, ce să mai vorbim!

Nimic din toate aceste acuzaţii nu a contat, ba, din contră, chiar instituţii ale statului au făcut tot ce se poate chiar şi pentru negarea evidenţei, cum s-a întîmplat în cazul plagiatului, cînd, în loc să constate existenţa furtului intelectual, ele au fost la un pas de a-i acorda chiar un premiu Codruţei Kovesi pentru plagiat!

De altfel, în toţi aceşti 10-11 ani de cînd fosta baschetbalistă este în fruntea procurorilor, ea este tratată ca o mare sportivă pe terenul Justiţiei, oferindu-i-se de pretutindeni medalii, ordine, premii, diplome ca şi cînd ar fi participat la vreo Olimpiadă sau Campionat Mondial!

Ca şi cînd cineva ar vrea să ne-o bage cu forţa pe gît, ca pe o sentinţă definitivă şi irevocabilă, la fel cum au făcut ruşii cu comisarii sovietici în perioada stalinistă! Dacă sîntem sinceri cu noi, trebuie să recunoaştem că şi atunci mii de români aplaudau condamnările politice ale Tribunalului Poporului, cînd toată intelectualitatea ţării a fost trimisă să moară în puşcării. Azi privim senini la condamnările lui Decebal Traian Remeş, Mircia Gutău sau Mariana Rarinca şi o slăvim pe adevărata autoare a acestor erori judiciare, Laura Codruţa Kovesi!

Acum aflăm că în Piaţa Victoriei se strigă „Kovesi, Preşedinte!” şi că sondajele o plasează pe Kovesi în topul încrederii populaţiei. Îmi este greu să cred că, la aproape 30 de ani de la „Revoluţie”, am ajuns la o asemenea „Involuţie”, încît să acceptăm senini să fim atît de manipulaţi, încît să ne ducem singuri spre ghilotină, la fel ca în bancul acela, în care Ceauşescu spunea că trebuie să fim spînzuraţi cu toţii, iar muncitorul îl întreba dacă ne cumpărăm singuri frînghia şi săpunul sau îl primim de la sindicat!

Dacă asta este direcţia care ni se impune, nu ne rămîne decît să întrebăm cu sfială: „Cît trebuie s-o mai suportăm pe Kovesi?”. Nu de alta, dar să ştim şi noi la cîţi ani de supliciu am fost deja condamnaţi.

Ion SpânuPublicat Luni, 13 februarie 2017
10038
 | 69
 | 60
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Sandor
-4
Cat vom avea nevoie de ea, domnule. Citindu-va articolele, imi dau seama ca mai dureaza pana sa o putem scoate de le DNA. Dupa aia, o alegem presedinte, daca o sa vrea sa candideze.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Charlie
0
Stevenson incepe sa-mi devina simpatic, mai ales cand se infurie si mai scapa amanunte din bucataria atat de bogata a serviciilor secrete. Chestia mai noua cu luptele organizate intre bande securiste pentru selectie, tot de la mine provine. Mai deunazi ilustram inscenarile sablon de dispute politice si ideologice dand exemple inca din vremea tatucului marx cu discipolul bakunin, dintre lenin si plehanov, dintre lenin si trotzki, apoi lenin si roza luksemburg, ulterior stalin si trotzki, mai recent dintre hrusciov si beria, hrusciov si malenkov, hrusciov si brejnev cel mai recent dintre vodka gorbaciov si vodka eltzin, iar la noi dintre ilici si pedro, dintre ilici si emilutz, dintre base si ponta. Soros nu era inca preparat in vitro cand titanii aplicau...selectia naturala. Sa credem ca Stevenson vede sorosisti si in tabara sa, a arianului aruncat in arena sa ofere circ si sa taie portiile de paine poporului? Oare si Teutonul care a urmat scoala de gladiatori de la Sibiu e considerat de Stevenson ca fiind infiat de legendarul soros al triburilor hunice din Campia Panonica? Nu tot eu am explicat cum mineriada nr4 din 1991 a fost organizata de ilici cu pedro pentru a-i legitima ultimului intrarea in democratia securista de iarmaroc si de stergere a urmelor complotului? Tot in urma unei rebeliuni cu intelectuali, dar bine deghizati in mineri intrucat internetul era in scutece, nu ca acum ditamai platforma de mobilizare subversiva.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+9
O INTREBARE FF BUNA !!!!PANA ISI IAU AMERICANI MANA DE PE EA .PUNCT SI DE LA CAPAT !!!!!!
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Ithaca
+10
Kovesi si lazar trebuie revocati fata de ultimele evenimente orin care au demonstrat ca fac orice imixtiuni si abuzuri si exces de zel ,depasindu-si cu mult atributiile si incalcand principii elementare. Manipuleaza legile si institutiile, ma refer la CSM, un organism slab la ora actuala dispus sa faca compromisuri inacceptabile la lege.De asemenea Iohannis trebuie suspendat si demis. Acestia 3 reprezinta dispretul fata d e lege, fata de puterile in stat,imixtiuni si manipualre mergand pana la necunoasterea legii, instigarea la manifestatii, minciuni proferate in strainatate si o imagine deformata a Ro pe care o construiesc in afara tarii. Este inadmisibil ca serviciile secrete sa penetreze autoritatile judecatoresti, PG si DNA sa faca politica partizana a dlui Iohannis,si pt. a-l sprijini in demersurile sale anticonstitutionale, sa incalce legea, raspandind teroare , incalcand zi de zi prezumtia d e nevinovatie. Kovesi si-a creat un populism ieftin la care adera cei interesati si pe care ea ii apara, tot ce nu este romanesc neintersati d e lege ci de perpetuarea inegalitatilor pe seama romanilor. Nu exista nicaieri in legislatie infractiuni prev. pentru companii,multinationale, infractori straini, reprezentanti ai firmelor care sugruma Ro si nici nu au propus,ea, Lazar,CSM sau Min J. Au ramas ca pe vremea lui Macovei, Predoiu ,Basescu . Scopul ei este antinational, a distrus tot ce a vrut, este de un cinism si d e obraznicie fara seaman, practic este impotriva binelui Romaniei si nu aplica legea corect,impartial si profita de lacunele legii pt. a-si proteja stapanii,pe care nu-i cerceteaza desi aduc pagube imense Ro. Care stapani ? Cred ca se va descoperi la un moment dat, a cui unealta este ,ale cui unelte sunt impreuna cu Lazar , Iohannis si Helwig.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Aprod ministerial
-8
Pai, pana-l bagam pe Ionel la racoare!
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Charlie
+3
Feciorul din flori al lui Steven isi face aparitia de cate ori comentariile mele ataca marxismul, Securitatea si pe sorosisti. Acum ma acuza ca am gresit sorosistii ca si cum nu a inteles resortul anticomunismului meu si mai ales modul ireprosabil cum am demascat sorgintea bolsevica a lui Soros. Cum ar veni, feciorul lui Steven, in varianta romaneasca "Astevenoaiei"( Steven-Son=fiu), il ataca pe parintele demascarii lui Soros drept bolsevic, adica eu. Eminenta cenusie a loviturii de stat, brucan, a facut parte din agentura KGB din SUA condusa de Soros, dar acest fapt nu a fost cunoscut decat de Securitate, Ilici si Pedro Mercader, restul bandei crezand ca sunt dirijati direct de la Moscova. Sa nu-i uit pe gru-istii stanculescu si nicolaescu, primul intrand in acele zile in contact cu soros la Londra, unde a participat si superagentul Ratz, moment cand s-au transferat si niste miliarde ale Romaniei. Dupa teoria feciorului lui Steven, PSD-ul sorosist este supus rebeliunii sorosiste pentru a fi rasturnat!?!? Da, fsn prin agentul dublu soros fiind sustinut logistic de americani, poate fi numit sorosist, dar nepotul fsn-ului, PSD, prin indepartarea basistului pe care-l alint "micul Mao" s-a des-sorosizat. Chiar si in caz ca s-ar dovedi ca si Dragnea este sorosist,nu are ratiune destabilizarea tarii pentru a-l indeparta,cand in functie era mult mai util. Daca am admite aceasta ipoteza, atunci singura explicatie ar fi ca Dragnea, virtualul sorosist, a defectat. Defectand a tradat sorosismul si a redevinit roman patriot.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Stevenson @ Charlie
+2
Acum mai vii de acasa, daca-l citezi si pe Brucan. Dar esti de-a dreptul comic cand vorbesti de Dragnea ca despre un roman patriot. Soros detine mai multe echipe pe care le pune sa se bata unele cu altele ca si gladiatorii pe vremuri, pentru a face el o selectie in conditii de lupta reala. Si serviciile secrete se antreneaza asa, nu e nici o taina.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Stevenson @ Charlie
0
Bine mai Şarlă, te iei de numele meu? Poate ca tu esti Aşarlăţoaiei.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Charlie
-2
Chemarea lui Grindeanu la Cotroceni vrea sa acopere propagandistic demascarea rebeliunii sorosistilor motivata cu Ordonanta 13 pe care CCR si Curtea de Apel Alba(indirect) au declarat-o/ insusit-o constitutionala. Marsavia simultan manifestata de atatea persoane institutionale si institutii impreuna cu servicii si agentii lor platiti din afara nu mai poate fi ascunsa. Acesta este un motiv de suspendare si de demiteri in regim de urgenta. Nu mai este nici o ratiune de inactiune si in niciun caz cu invocarea evitarii unei crize majore avand deja in fata ochilor criza care nu inceteaza din 11 dec.2016. Tot evitarea crizei a fost invocata de Ponta pentru a-l lasa pe Basescu in functie si a o propune exact pe cine pochtise seful sau de retea, adica pe Lulutza care le-a facut dosare infractionale,politice actualilor sefi ai Coalitiei. Anunt deja ca daca pana la sfarsitul lui februarie sefii Coalitiei nu vor lua contramasuri in sensul expus mai sus voi trece la atacarea lor pentru tradare, daca nu care cumva pentru "binomie". In acest sens mi-am exprimat in 2016 " ingrijorarile", vorba pacatosului...
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Stevenson @ Charlie
+1
Mai baiete, esti in eroare, PSD este cea mai mare organizatie sorosista, ar fi trebuit sa stii de 27 de ani asta.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+15
Un sociolog german spune despre"tinerii miscarii urbane bucurestene"ca sunt animati de doua mari atribute sociologice : UNU - SNOBISM, specific provincialilor, de inteles intr-o tara de provincie a UE. Se considera"reprezentanti ai valorilor europene" cand de fapt sunt doar simpli consumatori ai produselor Germaniei, Olandei si Austriei si instrumente ale pastrarii Romaniei in chingile unei "colonii de exploatare" adica producatoare de materii prime pt. metropola.......... DOI - EGOISM, un enorm egoism; nu-i intereseaza dezvoltarea tarii ci doar salariul lor bunicel de la multinationala. Se vor elite profitoare, ceilalti sa zaca in saracie astfel incat ei, prin comparatie, sa traiasca mai bine decat majoritatea, sa se poata autoconsidera elite .
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Cata
+8
da pe iohannis???
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
gotic
-12
Cat o mai ducem pe Codruta?,pai ati scris chiar dvs,pana in 2019 cand expira al doilea mandat,nu?!
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 20 ore şi 3 minute
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 52 minute
Tăriceanu: Poate să vină și mama DNA-ului
Publicat acum 2 ore şi 13 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 21 ore şi 13 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 25 minute