Comisarul european Kristalina Gheorghieva: „Dacă mai au prejudecăţi, să le arătăm carisma naţiunilor noastre”

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi situaţii de criză, bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, a părăsit pentru un moment atitudinea scrobită obişnuită pe la Comisia Europeană ca să îmbrace un costum popular al ţării ei şi să iasă în stradă. La propriu. Este adevărat, nu oriunde, ci chiar în plin centru turistic al Bruxelles-ului. Ea a organizat în Grande Place din Bruxelles o horă (“horo”, în limba bulgară), aducând, prin ritmurile dansului folcloric bulgăresc, un pic din vitalitatea tradiţiilor balcanice. Evenimentul a făcut parte din festivalul Balkan Trafik.

Printre aparatele de fotografiat sau camerele video ale turiştilor veniţi din întreaga lume, fascinaţi de privelişte, comisarul european a încins o horă în Grande Place împreună cu compatrioţii ei, dar şi cu turiştii străini. Totodată, la eveniment au participat şi ansambluri folclorice din Turcia. După ce s-au îndopat cu gaufres, cu bere şi ciocolată „made in Belgium”, turiştii s-au prins în hora bulgărească şi au luat o porţie de energie sufletească sud-est europeană.

Muzica populară bulgărească conţine tonalităţi şi moduri orientale, ortodoxe medievale şi europene occidentale, unul din aspectele sale tipice fiind timpul ritmic extins, formă care nu are echivalent în restul muzicii europene. Grande Place, punctul zero al atracţiei turistice din Belgia, a răsunat de ecourile unor instrumente tradiţionale precum cum ar fi gadulka (cobză), gaida (cimpoi), cavalul şi toba.

Comisarul Kristalina Gheorghieva, organizatoarea şi personajul principal al acestui spectacol cultural, este o figură atipică pe la Comisia Europeană. Fostă vicepreşedintă al Băncii Mondiale, ea a reuşit să se impună ca o persoană prietenoasă faţă de jurnalişti, în plus dând dovadă de un fel extrem de călduros de a se apropia de cetăţeni. Extrem de bine pregătită în multiple domenii (economie, finanţe, ştiinţe sociale), bulgăroaica s-a dovedit unul dintre cei mai buni profesionişti ai Comisiei Europeană. Printre figurile de birocraţi extrem de cenuşii, Kristalina poate fi considerată cel mai sufletist comisar european.

Horă cu bulgari

Ca orice est-european care nu a uitat experienţa lipsurilor şi a privaţiunilor de tot felul de pe vremea comunsimului, Kristalian Gheorghieva îşi mobilizează energia pentru a se implica în rezolvarea unor grave crize umanitare, precum cea din Haiti, Pakistan sau Siria, fiind meru alături de oamenii aflaţi în nevoie. Ea a vizitat şi România în timpul indundaţiilor de acum doi ani. În 2010, revista „European Voice” îi acorda titlul de „Europeanul anului”.

Cu ocazia evenimentului din Grande Place, Kristalina Gheorghieva a avut amabilitatea să răspundă câtorva întrebări pentru cotidianul.ro.

George Bogdan: Care este scopul acestei manifestări organizate în Grande Place din Bruxelles?

Kristalina Gheorghieva: Pentru că Bulgaria, ca şi România, se confruntă încă cu prejudecăţi din partea unor europeni, este important să le arătăm farmecul, vitalitatea, carisma naţiunilor noastre. Ce am vrut este să arătăm faţa frumoasă a ţărilor balcanice. Nimic nu este la fel de minunat ca dansurile şi cântecele Balcanilor şi sper că asta va deveni o tradiţie. Sunt încântată să văd belgieni şi străini aici, alăturându-se horei noastre. Şi cred că atunci când fac acest lucru pleacă de aici cu inima uşoară şi amintiri bune despre cultura noastră, cea bulgară.

Taraf bulgăresc

Ansamblu turcesc

Unii europeni mai uită uneori că facem parte din aceeaşi familia cu ei şi că împărtăşim aceleaşi valori…

Noi, bulgarii, şi românii suntem şi noi europeni, iar Bruxelles-ul este şi capitala noastră. Trebuie să fim mândri că suntem europeni, mai ales pentru că în Bulgaria, ca şi în România, sprijinul pentru Uniunea Europeană rămâne totuşi încă foarte puternic. În aceste timpuri de criză, este bine să le aducem europenilor un pic de spirit pozitiv, de energie sufletească, să îi ţinem alături. 500 de milioane de cetăţeni europeni din UE, care rămân uniţi, reprezintă o forţă. Fiecare stat dintre cele din UE, luat separat, nu poate fi puternic de unul singur. Chiar şi cel mai puternic stat din UE, Germania, nu ar putea de unul singur să facă faţă concurenţei cu giganţi precum China sau Statele Unite. Să fim solidari unii cu alţii în Uniunea Europeană înseamnă să fim puternici şi să asigurmă un viitor mai bun copiilor noştri.

Această horă de aici din Bruxelles ar putea fi o formă de răspuns la raportul MCV negativ pe care l-au primit şi românii şi bulgarii anul acesta…?

Eh, cred că viitorul ţărilor noastre este chiar în mâinile noastre, nu ale altora. Dacă vrem să fim pozitivi, vom fi pozitivi…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.