Consecința nebănuită a căutării epavei avionului Malaysia Airlines

Hărţi detaliate ale fundului Oceanului Indian, făcute în cursul căutărilor fără succes pentru cursa Malaysia Airlines MH370, dispărută în martie 2014, ar putea ajuta la depistarea unor noi locuri propice pentru pescuit şi la înţelegerea mişcărilor tectonice preistorice în emisfera sudică a Terrei, relatează Reuters.

Căutările s-au încheiat în ianuarie, după ce au acoperit o zonă cu munţi submarini mai înalţi ca Everest şi cu vulcani ce se întind pe sute de kilometri.

Locul unde s-a prăbuşit avionul care zbura de la Beijing la Kuala Lumpur, cu 239 de oameni la bord, rămâne unul dintre cele mai mari mistere aviatice din istorie.

Cu toate acestea informaţiile strânse în timpul căutărilor, care au acoperit aproximativ 120.000 de kilometri pătraţi, la vest de Australia, le oferă pescarilor, oceanografilor şi geologilor informaţii fără precedent de detaliate despre regiune, au explicat experţii.

“Sunt zone cu munţi submarini, care vor atrage mulţi pescari”, a explicat profesorul de oceanografie de la Universitatea Western Australia, Charitha Pattiaratchi.

Peşti precum tonul se apropie în zonele munţilor submarini, unde se află mult plancton.

Pattiaratchi a explicat că aceşti munţi submarini pot ajuta la înţelegerea impactului tsunamiurilor şi la modul în care s-a rupt fostul supercontinent Gondwana.

Datele constau în modele tridimensionale ale fundului oceanului, precum şi informaţii batimetrice (referitoare la adâncimea apei) şi analize ale curenţilor. Acestea au fost publicate miercuri de autorităţile australiene.

“Faptul că o astfel de muncă a ieşit din tragedia MH370 este uimitor, au dus lucrurile la un nou nivel”, a explicat Martin Exel, pescar la Austral Fisheries, care a lucrat în zonă. “Din perspectiva pescarilor, sunt informaţii valoroase – au descoperit oase de balene, cabluri şi o tobă, este o rezoluţie incredibilă”, a adăugat l.

Stuart Minchin, specialist în geofizică, a afirmat că zona de căutare este în prezent una dintre cele mai bine carografiate regiune oceanice din lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad G. Moise 5 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.