Controlorii de trafic lucrează cu cătuşele la spate

Organigrama cu bucluc

Pensionarul militar Ioan Aurel Stanciu, numit de guvernul Ponta în fruntea Romatsa ca manager, a reuşit „performanţa” de a aduce instituţia într-o criză fără precedent. Siguranţa traficului aerian este în pericol, după cum spun angajaţii, din cauza stării conflictuale şi a stresului generat de noua organigramă a instituţiei, impusă dictatorial, fără a se respecta minimele norme de aplicare a dialogului social. Desfiinţarea de la 1 martie a unor departamente, entităţi juridice, fără înlocuirea lor, face ca zeci de angajaţi să nu mai aibă contracte şi proceduri clare, ei riscând ca, în cazul unui accident nedorit, să înfunde puşcăria.

„Noua organigramă este orientată clar spre satisfacerea clientelei, supradimensionarea schemei de personal, creşterea numărului de departamente şi implicit a numărului de directori, ea mergând într-un singur sens… angajări în sectorul administrativ! În condiţiile intensificării traficului aerian, actualul director general, despre care gurile rele spun că este omul de casă al lui Gabriel Oprea, «intră cu bocancii» într-o institutie apreciată la nivel internaţional, iar în loc ca eventual să facă angajări în sectorul direct productiv, domnul general umflă schema de personal administrativ. Aşa s-a căpuşat mare parte din aparatul de stat, aşa au ajuns unii români care muncesc pe rupte să întreţină tăietori de frunze la câini, primind în schimb lefuri de mizerie”, ne-a declarat unul dintre sindicaliştii de la ATSR (sindicatul controlorilor de trafic).

Vechea organigramă

Noua organigramă

Conflictul

Motivul este lesne de înţeles. La Romatsa, bugetul asigurat din banii companiilor aeriene face cu ochiul. Noua organigramă permite angajări pe „sprânceană” la discreţia unor grupuri de interese, existând şi precedente în acest sens. Un domn adus din militărie, inginer de tancuri şi tractoare, a fost angajat expert (!?) în trafic aerian. Un alt domn, de la aviaţie de această dată, cu legături în conferirea către domnul general a brevetului de pilot pe aeronave grele de transport special, a dat concurs de unul singur pentru un post în control trafic, însă deocamdată n-a reuşit să ia nota corespunzătoare. Elena Ghenea, fostă secretară la UNPR, a fost adusă pe un post de purtător de cuvânt, pe bani grei, fără ca acel post să existe! De remarcat faptul că, în Frankfurt, la unitatea similară Romatsa, numărul de directori este undeva la jumătatea celui preconizat de domnul Stanciu.

Starea de ilegalitate în care se află angajaţii (în lipsa unei entităţi juridice contractuale şi a noilor proceduri), impunerea unei structuri „stufoase” în administraţia Romatsa printr-un simulacru de dialog social şi aroganţa în relaţia cu sindicatele au dus la o situaţie delicată în cadrul unei companii importante la nivel naţional. Într-o scrisoare adresată preşedintelui României, sindicaliştii afirmau: „Ne-am adresat dumneavoastra in incercarea de a gasi mijloacele pentru a depasi situatia tensionata, stresanta si total neproductiva in care se gaseste de cateva luni RA Romatsa, situatie ce poate afecta siguranta traficului aerian international din spatiul aerian al tarii noastre, cu posibile repercusiuni majore in relatiile internationale”.

Generalul de carton sau generalul-aberaţie

Dar cine este domnul general Stanciu, dincolo de stufosul CV de pe site-ul Romatsa? La rubrica „generalii de carton” publicată de romaniamilitary.ro, îl găsim la loc de cinste: „ 4. Ion Aurel StanciuOfiţer navigant promoţie 1977, nu a zburat nici un minut pe avioane de vînătoare. Din 1989 pâna în 1991, a fost loctiitor şi comandant al Aeroportului International Otopeni. Incepînd cu anul 1991 a devenit adjunct al directorului general al Companiei aeriene Romavia, unde a ramas pana in 1995.

Din ianuarie pîna în noiembrie 1999 a fost şef al Biroului ataşaţi militari din Direcţia de Informaţii Militare, apoi pînă în 2003 locţiitor al şefului Direcţiei de Protecţie ţi Siguranţa Militară. În decembrie 2007 a fost numit în funcţia de şef al Direcţiei operaţii din Statul Major General.

Are o ascensiune fulminantă între 2004 şi 2011 obţinînd toate gradele de general. Remarcabil este faptul că în 29 noiembrie 2010 este avansat general locotenent, iar în 07 ianuarie 2011 gradul de general cu patru stele, performanţă nemaireuşită de niciun alt militar român”.

Jurnalistul Doru Dragomir, specializat pe probleme militare, publică o anchetă sub titlul „Generalul-aberaţie”, dezvăluind mai multe din „biografia neromanţată” a pensionarului cu un salariu râvnit de mulţi generali activi din Occident.

CITEŞTE AICI

Contraatacul

Angajaţii, mai puţin pilele şi „băgătorii de seamă”, au reacţionat. Au venit în prima fază cu banderole albe la braţ, femeile au returnat de 1 Martie florile şi mărţişoarele primite prin intermediari de la directorul general, punându-i-le în faţa uşii cu următorul text: „Avem nevoie de liniste, nu de martisoare trimise prin mesager”. S-au deschis procese civile şi s-au întocmit plângeri penale, concomitent cu depunerea de memorii către Preşedinţie şi Guvern. Mai mult, federaţiile sindicale europene de profil au reacţionat prompt, atrăgând atenţia asupra pericolului perturbării activităţii Romatsa, pericol generat de noua organigramă şi de modul ei de aplicare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ionel Radulescu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.