×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 20 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:11
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Dosar Cotidianul
Coreea de Nord – o nouă și periculoasă putere nucleară (2)
Phenianul lansează o rachetă balistică ce survolează şi Japonia, ea nefiind interceptată de sistemele antirachetă americane şi nipone
Phenianul lansează o rachetă balistică ce survolează şi Japonia, ea nefiind interceptată de sistemele antirachetă americane şi nipone

Pentru a doua oară în ultimele şapte zile şi pentru a zecea oară de la începutul anului, la cererea îndeosebi a SUA, Franţei, Japoniei şi Coreei de Sud, Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit de urgenţă pentru a discuta despre ameninţarea nucleară nord‑coreeană.

Este greu de înţeles şi acceptat, Kim şi regimul lui par să ştie să jongleze perfect cu arma nucleară, întrucât nimeni nu poate neglija faptul că duminica trecută, prin testul cu bomba H, el a arătat că a făcut un mare salt înainte de la primul test, din 2006. În acest sens, etapele programului nuclear o dovedesc cu claritate, ele fiind rememorate de ziarul „Le Figaro”.

1958. După războiul Coreei (1950-1953), în urma căruia pen­insula coreeană a fost împărţită în două, la nord şi la sud de paralela 38 apărând două state deosebite ca orânduire social-politică, unul aflat sub „umbrela“ URSS, iar celălalt sub cea a SUA, care au instalat acolo circa 950 rachete nucleare tactice. Ele au început să fie retrase de preşedintele Jimmy Carter la finele anului 1970, operaţiune încheiată de George W. Bush.

1965. URSS furnizează Phenianului un reactor ce va fi instalat la Yongbyon, apoi un altul, la mijlocul anilor 1970. În 1977, Phenianul a acceptat inspecţii la primul său reactor, făcute de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – AIEA.

1985. Phenianul a semnat tratatul de neproliferare nucleară (TNP). În acelaşi an, SUA descoperă că în Coreea de Nord există un al treilea reactor nuclear, apoi o nouă instalaţie nucleară, iar în 1989 acuză Phenianul că dezvoltă armament nuclear, fapt început prin 1980, ceea ce regimul Kim Il-Sung dezminte. Au loc inspecţii ale AIEA, în 1992 şi 1993.

1994, iunie. Fostul preşedinte Jimmy Carter efectuează o călătorie-surpriză în Coreea de Nord. În octombrie, la trei luni după decesul lui Kim Il-Sung, căruia îi succedase fiul său, Kim Jong-Il, Phenianul şi Washingtonul semnează un acord bilateral, prin care primul se angajează să renunţe la programul său nuclear în schimbul construirii de reactoare civile.

1999. La un an după primul tir cu rachete cu rază lungă de acţiune, Kim Jong-Il decretează un moratoriu asupra testelor cu rachete. SUA slăbesc sancțiunile.

2001. După alegerea lui George W. Bush, Coreea de Nord este bănuită că în 1998 a lansat un al doilea program clandestin de îmbogăţire a uraniului. În ianuarie 2002, Bush declară că Iranul, Coreea de Nord şi Irakul fac parte din „axa răului“. Phenianul expulzează inspectorii AIEA în decembrie 2002.

2003. Pe 10 ianuarie, Phenianul părăseşte TNP, la care aderase, iar în iunie admite că vrea să se doteze cu arma atomică. După doi ani, afirmă că o are deja. În august acceptă totuşi o serie de negocieri în şase cu Coreea de Sud, Japonia, SUA, Rusia şi China. Dar în august 2004 declară că îi este „imposibil“ să participe la noi negocieri cu SUA, tratându-l pe Bush drept un „tiran“ mai „rău ca Hitler“ şi „imbecil politic“.

2006. La 9 octombrie, Phenianul face primul său test nuclear, de putere mică. Rezoluţia 1718 a Consiliului de Securitate impune sancţiuni la adresa regimului. Între timp, în iulie, Coreea de Nord executase tiruri-test cu circa zece rachete balistice. Una dintre ele ar fi fost o rachetă intercontinentală „Taepodong-2“, a cărei rază de acţiune teoretică de 3.500 -6.700 km îi permitea să atingă Hawaii şi Alaska.

Rachete transportate către bază

2007. La 13 februarie, Phenianul acceptă să renunţe la programul său nuclear şi să primească inspectorii AIEA în schimbul unui milion de tone de carburant şi al retragerii sale de pe lista statelor calificate drept „teroriste“ de SUA. În iulie, AIEA anunţă închiderea complexului nuclear de la Yongbyon. În octombrie 2008, SUA retrag Coreea de Sud de pe lista statelor ce susţin terorismul în schimbul controlului tuturor instalaţiilor sale nucleare.

2009. Pe 25 mai, Phenianul face un al doilea test nuclear subteran. Rezoluţia 1784 înăspreşte sancţiunile împotriva regimului, la 12 iunie. Mai înainte, Phenianul lansase o rachetă cu rază lungă în Pacific, un test deghizat al rachetei Taepodong-2, după cum susţin SUA, Japonia şi Coreea de Sud. Phenianul părăseşte negocierile în şase şi reactivează programul său nuclear, renunţând şi la cooperarea cu AIEA.

2012. La 29 februarie, după ce, la finele anului 2011, Kim Jong-un devenise lider al ţării în urma decesului tatălui său, administraţia Obama a semnat un acord cu Phenianul prin care-i promite 240.000 tone de ajutor alimentar în schimbul opririi oricărei lansări de rachete şi de teste nucleare. La 13 aprilie 2012, este lansată o rachetă Unha-3 ce purta un satelit, ceea ce duce la suspendarea acordului dintre Obama şi Kim.

2013. Pe 12 februarie, Phenianul face al treilea test nuclear, estimat de el între 6 şi 7 kilotone.

2016, 6 ianuarie. Regimul nord-coreean face al patrulea test nuclear şi declară că e vorba despre o bombă H. Experţii occidentali sunt sceptici, ei cred că nu este o bombă H completă. În noaptea de 8-9 septembrie Phenianul face al cincilea test nuclear, de o putere inedită, dar seismul ce l-a provocat nu a fost apreciat ca suficient de puternic pentru a corespunde unei bombe termonucleare.

2017, iulie. Coreea de Nord efectuează două tiruri reuşite ale unei rachete balistice intercontinentale sau ICBM, Hwasong-14, cu o rază teoretică de circa 10.000 km. „Tot teritoriul american este la picioarele noastre“, spunea ritos Kim, după ce, în ianuarie, abia instalat preşedinte, Donald Trump declarase că Phenianul nu va fi capabil niciodată să dezvolte o „armă nucleară capabilă să atingă teritoriul american“.
La 8 august, Trump promite „foc şi mânie“ asupra Coreei de Nord. Phenianul avertizează că ar putea trimite rachete aproape de Insula Guam.

21 august. SUA şi Coreea de Sud fac manevre militare anuale la care participă zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani. Nordul le consideră ca o repetiţie în vederea invadării sale.

29 august. Phenianul lansează o rachetă balistică ce survolează şi Japonia, ea nefiind interceptată de sistemele antirachetă americane şi nipone. Donald Trump afirmă că „a discuta cu Coreea de Nord nu reprezintă o soluţie“.

3 septembrie. Are loc al şaselea test nuclear nord-coreean prin care a fost detonată o bombă H ce provoacă un seism de 5-6 ori mai puternic decât cel de la al cincilea test. Observatorul seismologic norvegian NOSAR susţine că seismul provocat de al şaselea test arată că bomba H ar putea atinge 120 kilotone, faţă de 15 kilotone, cât a avut cea detonată la Hiroshima, pe 6 august 1945.

Pornind de la studierea etapelor creşterii puterii nucleare a Phenianului, ca şi de la evidenţierea tentativelor de negociere, curmate mai mereu de accelerarea cursei înarmării nucleare şi dublate de un război al vorbelor, analiştii şi specialiştii militari sunt foarte preocupaţi de evoluţia crizei actuale. În condiţiile în care, la Washington, se vorbeşte despre o „ripostă militară masivă“, mulţi comentatori se întreabă ce va viza aceasta. Principalul centru nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-Ri, situat în nord-estul ţării, să aibă oare aceeaşi soartă ca reactorul nuclear irakian Osirak, situat în centrul de cercetări nucleare Al-Tuwaitha, de la sud-est de Bagdad, construit de Franţa şi distrus de un raid al aviaţiei Israelului, la 7 iunie 1981, în cadrul operaţiunii Opera, şi din nou în 1991, de armata americană în timpul primului război din Golf?

Cum se vede lesne, sunt două situaţii radical diferite: în primul caz a fost un centru de cercetări nucleare aflat la începuturi, iar acum avem de-a face cu unul sofisticat, în care s-au produs rachete balistice intercontinentale, şi, dacă se confirmă, chiar bomba H. Ca urmare, este vorba mai curând de o evocare circumstanţială, decât o posibilitate reală, dat fiind că situaţia diferă radical în cazul reactorului din Coreea de Nord, iar o bombardare a lui ar fi total contraproductivă, sau, în cazul foarte improbabil al unei reuşite, s-ar ajunge la explozii nucleare de anvergură, în lanţ, cu efecte incalculabile.

În fine, unii se întreabă retoric dacă unităţile speciale americane, care nu au putut asigura securitatea în „zona verde“ din Bagdad şi nu l-au putut neutraliza măcar pe liderul Statului Islamic, Baghdadi, ar putea avea totuşi succes pe teritoriul nord-coreean.

Citiţi şi

ANALIZĂ. Coreea de Nord - o nouă și periculoasă putere nucleară (I)

Dumitru ConstantinPublicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
6082
 | 4
 | 33
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
BulaB@Domnul Trandafir
0
Cantitatile mentionate de minereuri/oxizi sunt cunoscute de ani de zile/decenii ,publicate pe plan international la fel ca si cele din Afganistan si mai putin China.Din moment ce China a cam scazut drastic exportul acestor materiale necesare in tehnologia de varf, a ramas Afganistanul si Coreea de Nord de a fi democratizate-cu prima, vede toata lumea cum merge treaba de 16 ani iar a doua a gasit singura solutie ptr apararea teritoriului-nucleara.Nu admir nici un "regim"sau "dictatura" sau guvern, sau cum vrei sa le numesti,iar filme " horror" dupa cate spui tu le-am trait pe viu ,pe pielea mea si nu asezat in fata televizorului.Nu ai respect ptr. un veteran de razboi? treaba ta. Admir toate tarile care s-au dezvoltat sau se dezvolta rapid, indiferent de situatia politica interna,fie Coreea,China,India etc. iar tari cu "dictatura sangeroasa"-sunt multe inaintea Coreei de Nord dar probabil ca de aceastea nu ai auzit la Europa Libera...
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Duru @ BulaB@Domnul Trandafir
+3
Bula veteran de razboi? Care razboi, ala din 1914?
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
maria
+1
Minciuni prin omitere! Acordurile au picat pentru ca singura care si-a respectat promisiunile a fost Coreea de Nord! De fiecare data! Uite un exemplu: trump-a7876446.html
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
maria @ maria
0
vad ca lipsesc linkurile: ore-and-can-work-again/ trump-a7876446.html
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
10
-4
Este o bomba politica. Eu nu cred ca Nord Corea a fost in stare sa construiasca o bomba cu hidrogen, mai ales in forma deja miniaturala ce apare in pozele cu "inaintasul", aceasta necesitand foarte mult know-how, pe care, prin eforturi proprii nu l-ar putea atinge. Bombele cu fisiune, probabil cu uraniu, construite dupa principiul tunului, sunt relativ simplu de construit. Puterile de explozie destul de diferite duc la acesta ipoteza. Bomba explodata a fost din "import", o "donatie" a vecinilor, care vor sa-i arate indirect pisica neagra lui Donald Trump si Americii.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Matei
+7
Titlul « Coreea de Nord – o nouă și periculoasă putere nucleară » ar induce ca ca exista si puteri nucleare nepericuloase. Care or fi acelea ?
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Matei
0
la asta ma gandeam si eu...si de ce o tara cu o capacitate nucleara redusa ar fi mai periculoasa decat una cu capacitate mare? dar rasopunsul corect politic ar fi fost..ptca e condusa de un dictator nebun...asa ca nu am mai scris
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+2
@Domnul Trandafir : nu esti bine informat. China ESTE prima economie mondiala, SUA îi datoreaza vreo 2 trilioane de dolari numai din datoriile interne, pe care China i le-a cumparat. Si-am impresia ca-i si prima putere militara a lumii. SUA investesc în Pentagon si-n agentiile de spionaj. China investete-n orice. Plus ca yuan-ul este, de doi ani, moneda de rezerva bancara mondiala (fondurile de rezerva ale bancilor nationale se constituie si-n yuani. Dolarul, dupa falimentele succesive ale SUA, unul din ele, rasunator, în 1971, care i-a si pricinuit tarii iesirea din ... sistemul pe care ea însasi îl impusese, dupa WW2, Bretton Woods, dolarul, spuneam, nu mai ofera garantii). Puterea SUA era la vremea dolarului- rezerva bancara, nu dupa ce-a devenit calp, fara acoperire-n aur, si nici în situtatia-n care mijlocul tarii e arid si subdezvoltat si periferiile metropolelor, insalubre. Plus c-americanii sunt în situatia rusilor si nemtilor, a europenilor, în general : prea putini tineri, mâna de lucru deficitara, sisteme al pensiilor si asigurarilor de sanatate arhi-îndatorate. Coreea de Nord : nu e periculoasa, decât ca SUA si Japonia au fandacsii de putere. Ultimii au "uitat", nu-i asa, genocidele pe care le-au comis în regiune (China: Manciuria, Nankin), în WW2, si SUA, sirul de 60 de ani de amenintati la adresa Coreii de Nord. Fata de procesul de obtinere a bombei atomice al careia au fost, însa, neputinciosi (vezi si Iranul). Urias cu picioare de argila, asta au devenit SUA (si nu de azi, de ieri, de la criza din 1929-1933, din care niciodata nu si-au revenit, si pe care-au repetat-o si-o repeta, la intervale regulate, vezi si recentele crahuri bursiere, cu implicarea unor banci enorme si fonduri de investitii bidon). Si-n fond, spaima de bomba atomica a mentinut pacea-n lume. Cu exceptia unor tari bogate-n resurse si, la origine, înfloritoare (Irakul, Libia, Siria, Ucraina ...), însa dezunite, cu minoritati etnice si religioase care le-au si tradat.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+2
Toate tarile au datorii si China nu face exceptie. Daca datoria externa ar insemna un factor de insecuritate, SUA nu ar fi acceptat-o niciodata. Relatiile internationale sint mult mai complicate decit se poate deduce doar din relatia debitor-creditor. Nici o moneda din lume nu este acoperita total in aur iar procentul de acoperire este in general minor. Cautind informatii, am gasit ca moneda mongola este cea mai promitatoare. Nu cred insa ca cineva va alerga sa cumpere bani mongoli. China isi desfasura demult comertul exterior in franci elvetieni. Probabil ca aceasta este cea mai sigura moneda de refugiu. Apropo, domnia ta isi tine economiile in yuani? A spune ca SUA sint un urias cu picioarele de argila este o ineptie. Ele sint incontestabil prima putere militara a lumii, depasind de departe tot ce pot pune China si Rusia impreuna in materie de capacitate de a-si proiecta puterea militara la scara planetara.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Juju @ Ileana Rollason
+5
Este absolut fals ca China este cea mai mare putere mondiala a lumii. Este un rationament simplist utilizand logica banilor. Dar banii tind sa devina pe zi ce trece tot mai irelevanti datorita inteligentei artificiale care produce dar nu primeste salarii, nu consuma bunuri si deci nu genereaza profit. In privinta Chinei se poate spune insa ca este cel mai mare producator de bunuri comerciale din lume, asta da, este adevarat. Pe plan tehnologic, stiintific si militar insa, China este cu mult in urma Statelor Unite, deci nu are cum sa fie cea mai mare putere a lumii.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
lunetistu
+4
Imi place fraza finala . In prostia tzugulanului american , o echipa formata din : Nuris , Stalone , Wilis si `mister olimpia ` o rezolva rapid si vin acasa si cu reactoarele coreene in circa , ca prada de razboi . `29 august. Phenianul lansează o rachetă balistică ce survolează şi Japonia, ea nefiind interceptată de sistemele antirachetă americane şi nipone.` De ce , de frica sau din neputinta sistemelor antiracheta . Nu-s cumva tot Patrioate de ale noastre ?
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Anonim @ lunetistu
+1
Patriot este un sistem tactic.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
BulaB@Domnul Trandafir @ Gelu
+3
Trandafire, poate iti revizuiesti putin datele: "A new estimate ( 2014) suggests that North Korea may have more than 6 times the amount of rare earths as China." si inca una care te poate pune putin pe ganduri " According to Voice of America, this would more than double the current global stockpiles of rare earth oxides"Au fost facute prospectii in ultimii 100 de ani in Coreea de Nord"de diferite tari/companii unele occidentale si pe deasupra unele mine exploateaza cu succes de ani de zile aceste resurse dar in cantitati reduse.Mai ramane o problema minora: ne poti spune de ce Romania socialista a trimis echipament petrolier in Coreea de Nord ? Au si petrol in cantitati suficiente ptr. uz intern.Mai sunt multe de zis dar nu uita ca sunt si alte tari avansate tehnologic nu numai Europa sau America,tari care mai pe fata sau pe ascuns trimit echipament si tehnologie.Nu toata lumea are nevoie de monitor tv pe usa frigiderului,unii deschid usa si se uita inauntru.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Domnul Trandafir @ BulaB@Domnul Trandafir @ Gelu
+1
Nu am ce data sa-mi revizuiesc, am spus doar ca ma indoiesc de cantitatile mentionate de Gelu. Si ma repet acum, am adaugat ca chiar daca ar fi reale, Koreea de Nord ar putea trai boiereste 100 de ani fara sa faca nimic, doar de pe urma vanzarii acestor resurse, asa cum face Arabia Saudita in cazul petrolului. In nici un caz nu este necesara dezvoltarea unei capacitati nucleare la un nivel demential, asa cum face Koreea de Nord. Eu nu vad motivele admiratiei dv. fara margini fata de regimul din Koreea de Nord. Koreea de Sud are mult mai multe motive de a fi admirata, nu si dictatura sangeroasa din korea de Nord. Probabil ca dv. va place crima si teroarea cultivate prin vizionare filmelor horror, asta ar explica motivele admiratiei dv.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Horea
-2
Coreea de Nord nu poseda bombe nucleare,este o dezinformare a Pentagon si a NATO ca sa justifice agresiunile lor posibile impotriva Coreii de Nord.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
c.g.
+3
Pt.Domnul Trandafir. Legat de ce spuneti dvs.: '' Doar inclinatia axei Pamantului daca s-ar modifica putin, am avea alta sucesiune a anotimpurilor, alte deplasari de aer si curenti oceanici, totul s-ar schimba radical. La pastrarea inclinatiei axei Pamantului un rol exceptional il are Luna", eu am o parere ( probabil ca si altii au asemenea pareri, opinii !) ca pe planeta asta conditiile pentru viata este greu de crezut ca au aparut asa in mod natural, eu sunt adeptul ca viata, mai clar asa, conditiile de pe planeta Pamant pentru a permite viata sunt sa spunem ajutate de '' Cei care au hotarat ... '' ca rasele de oamenii si celelalte forme de viata pe uscat si in apele oceanelor si marilor planetei sa aiba manifestarea de azi ! Legat de tara asta Coreea de Nord si daravela nucleara( mai ales declaratiile '' nastrusnice '' ale conducatorului tarii asteia la adresa SUA ... !) cred ca in spate este China una din tarile cu o populatie de RASA GALBENA record in Lume , oricum este o ciudatenie in Asia, care este puernita Lumii, formata din RASA GALBENA si rasa europoide precum indienii, pachistanezii, care reprezinta cam 2/3 din populatia planetei Pamant ! In concluzie zona continentului Asia ( mai putin sa spunem, partea care revine Rusiei !) este suprapopulata practic nu mai incap in tarile astea si atunci cei care sa spunem experimenteaza pe planeta asta Pamant VIATA pot sa aiba oarece clarificari sa spunem care sunt cam radicale, dar poate ca eu si altii care considera ca si mine ca poate sa fie o astfel de situatie ne hazardam, ne inselam, dar totusi conditiile astea propice VIETII pe planeta Pamant putin probabil in perceptia mea sa fi aparut natural ... ! Sa speram ca Dumnezeu are in Paza si Grija sa toate fiintele de bine din Imparatia Sa ! Sanatate maxima
Publicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
+Răspunde
gelu
+10
Da mai asa de inapoiati sunt nord-coreeni ca au putut sa fabrice arma atomica fara ajutorul amerlocilor.
Publicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
+Răspunde
Duduia Lupe @ gelu
+3
In toata biodiversitatea asta planetara, se gasi si o vietuitoare numita Gelu ca sa fie mare admiratoare a regimului Nord Koreean. Cat de bun a fost modelul asta Nord Koreean am simtit direct pe pielea noastra dupa ce l-a implementat Ceausescu si in Romania, in urma unei vizite in Koreea. Samanta idiotilor admiratori ai dinastiei Kim n-a disparut, continua pe linia Gelu.
Publicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
+Răspunde
Dosar Cotidianul
Spitalele, focare ale epidemiei de rujeolă
PublicatDuminică, 17 septembrie 2017
DNA și dosarele după bunul-plac
PublicatSâmbătă, 16 septembrie 2017
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 13 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 20 minute