Cristian Teodorescu: „Nicolae Manolescu se face că nu știe”

Cristian Teodorescu îi dă replica lui Nicolae Manolescu, după ce acesta din urmă a acuzat că un grup de 15 scriitori au convocat „ilegal” o Adunare Extraordinară în care „s-au ales” în conducerea Uniunii, membrii autodeclaratei „conduceri a USR” urmând să fie excluși din acest for luni.

„Dl Nicolae Manolescu ne dă dreptate, fără să vrea”, spune Teodorescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Nu știu cine îl sfătuiește pe dl Nicolae Manolescu, dar îl sfătuiește prost. Iar dacă nu-l sfătuiește nimeni, ci a reacționat de unul singur la comunicatul nostru, a făcut-o ignorînd pînă și statutul după care a fost ales. În loc să vadă dacă nu cumva noi, aceștia puțini, avem dreptate, a anunțat într-un interviu că vom fi dați afară din Uniune la ședința de azi a Consiliului USR. Știam că asemenea lucruri se supun la vot, nu că președintele anunță dinainte ce va face Consiliul. Dl Nicolae Manolescu se face că nu știe că această Adunare Generală Extraordinară a fost organizată după toate regulile prevăzute de lege. Iar dacă nu știe, cu atît mai trist pentru cei care se lasă conduși de domnia-sa. Dl Nicolae Manolescu vrea să inducă scriitorii și opinia publică în eroare cu afirmația sa, că „ne-am fi ales între noi”. Am făcut Adunarea Generală Extraordinară potrivit prevederilor legii, nu așa cum susține dl Nicolae Manolescu, că am fi făcut-o ilegal.
Dacă dl. Nicolae Manolescu nu știe legile sau le aplică așa cum îi convine, acesta nu-i un argument să susțină neadevăruri despre noi. Că încearcă să minimalizeze inițiativa noastră îl privește. Dar cînd servește scriitorilor și opiniei publice neadevăruri despre noi, dl Nicolae Manolescu nu face decît să justifice acțiunile noastre și încercarea pe care o facem de a reforma Uniunea Scriitorilor”, mai precizează Cristian Teodorescu.

Conducerea Uniunii Scriitorilor este disputată de două grupuri din Uniune, unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, iar celălalt grup, reprezentat de scriitori care îl susţin pe Cristian Teodorescu drept noul lider al instituţiei.

Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei cvorum s-a întrunit pe 19 martie, a decis mai multe modificări ale Statutului USR şi a ales noile organe de conducere, se arată într-un comunicat al grupării USR care îl susţine pe Cristian Teodorescu drept noul preşedinte al instituţiei.

În urma votului liber exprimat, au fost decise mai multe modificări ale Statutului: reinvestirea Adunării Generale ca organ suprem de conducere al USR şi convocarea ei anuală, limitarea numărului de mandate la două pentru organele alese şi modificarea organelor de conducere.

Cristian Teodorescu a fost ales noul preşedinte al grupării USR, iar Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu au fost aleşi vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România.

Totodată, Adunarea Generală a solicitat un audit financiar extern privind gestiunea fondurilor publice ale USR şi transmite tuturor membrilor USR că le respectă şi le apără drepturile obţinute legal, că îşi sprijină şi ajută, în continuare, membrii şi că va depune toate diligenţele ca scriitorii care au refuzat sau au demisionat din USR să se întoarcă în această organizaţie, se mai precizează în comunicatul noii grupări a USR.

Pe de altă parte, Statutul Uniunii Scriitorilor a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla în acel moment la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii, mandat care se încheie odată cu noile alegeri programate pentru anul 2018.

Grupul pentru Reformă a Uniunii Scriitorilor din România i-a solicitat încă din februarie lui Nicole Manolescu să demisioneze din funcţia de preşedinte al USR din cauza excluderii din componenţa instituţiei, pe 23 februarie, a scriitorilor Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu, membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org), pe motiv că demersurile lor publice – articole publicate, acţiuni intentate în instanţă – „au cauzat prejudicii materiale, morale şi de imagine grave U.S.R. şi membrilor acesteia”, potrivit ActiveWatch.

Citește și Opozanții lui Nicolae Manolescu, excluși din Uniunea Scriitorilor


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.