Cristinel Bîgiu şi Florin Colgiu, reţinuţi

După aproximativ şase ore de audieri, preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noapte. El este acuzat că a luat mită 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, intermediarul banilor fiind Florin Colgiu, reţinut şi el.

Potrivit DNA, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Marian-Cristinel Bîgiu, pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale) şi a finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Președintele Consiliului Judeţean Buzău, Marian Cristinel Bîgiu (PSD), a fost săltat, sâmbătă, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru mită. Bîgiu a fost adus în Capitală pentru audieri. Șeful CJ Buzău a fost prins în flagrant sâmbătă în timp ce ar fi luat mită.

Bîgiu a ajuns la sediul DNA București în jurul orei 18.30, însoţit de anchetatori. Procurorii DNA au făcut percheziţii la locuinţa lui Cristinel Bîgiu din Buzău sâmbătă seară. Bîgiu a fost urcat, neîncătușat, de anchetatori într-o mașină, cu care a fost adus în Bucureşti, la sediul DNA central, pentru audieri.

Percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Buzău au fost finalizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 02.00. Anchetatorii au ieşit din sediul instituţiei cu trei saci şi cu mai multe cutii pline cu documente. Nici un angajat nu a fost reţinut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.