Cum ar arăta Rusia după ”Al Treilea Război Mondial”

În iunie anul acesta, revista Foreign Policy a decis să publice un articol apărut în urmă cu doi ani în presa rusă și care nu a circulat în acest răstimp decât în mediul virtual. Este vorba de o serie de hărți mai mult sau mai puțin fanteziste ce ilustrează cum ar putea arăta lumea în 2035. Europa este prezentată ca fiind mult mai fragmentată, afectată de decăderea morala despre care vorbește acum președintele Putin, dar și de multe mișcări secesioniste.

Pe 1 septembrie, siteul ucrainean al Radio Europa Liberă decide să publice un articol de opinie al analistului Dmitri Sincenko care poate fi considerat o replică la predicțiile oferite din 2012 de presa și analiștii din Rusia. Sincenko este membru al unui ONG ucrainean. Radio Europa Liberă precizează că nu-și asumă responsabilitatea pentru articolele de opinie.

Articolul lui Sincenko începe cu evocarea ”Axei Răului” descrisă de George W. Bush ca incluzând Iranul, Irakul și Coreea de Nord, extinsă apoi de liderii americani și la Cuba, Libia, Siria, pentru ca apoi fostul secretar de Stat Condoleezza Rice să adauge aici Belarus, Birmania și Zimbabwe. Autorul sugerează că, în cele din urmă, în această Axă a Răului ar trebui inclusă și Rusia. Aceasta pentru că, susține Sincenko, Rusia a fost si este implicată în toate conflictele din Balcani, din Caucaz, din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Ucraina. El acuză Rusia că planifică o invazie în statele baltice, în republicile independente din Caucaz, în Republica Moldova și chiar Finlanda și Polonia. Nu mai puțin, Sincenko arată că Rusia ar putea invada și ceilalți doi membri din Uniunea Vamală Rusia-Belarus- Kazahstan. Asemenea mișcări ale Moscovei vor duce la declanșarea unui nou război mondial.

Potrivit lui Sincenko, Putin va putea fi învins în acest ”război împotriva întregii lumi civilizate” nu numai cu armele marilor puteri, ci și prin folosirea mișcărilor naționaliste din actuala Federație Rusă, așa cum s-a întâmplat și se întâmplă în Ucraina și așa cum însuși Putin a făcut-o în Crimeea. Așadar, Sincenko face un apel la coalizarea naționaliștilor de pe cuprinsul Federației Ruse.

Dezmembrarea Federației Ruse

După războiul imaginat de Sincenko, problema rivalității dintre Moscova și Washington va dispărea și va apărea o lume cu adevărat multipolară. Iată cum își imagineaza analistul ucrainean o posibilă dezmembrare a Federației Ruse.

Enclava Kaliningrad va fi anexată de Lituania, Polonia sau Germania. Oricum, ea va deveni parte a unei Uniuni Europene lărgite.

Karelia de Est, care aparține acum Republicii Karelia din Federația Rusă, împreună cu metropola Sankt Petersburg, partea de nord a regiunii Pskov se vor desprinde din Federația Rusă și vor forma un nou stat, dominat de Finlanda, cu posibilitatea includerii într-o Finlanda Mare.

Districtele aflate mai la sud vor fi încoprporate în Republica Belarus.

Districtul Federal al Caucazului de Nord (Ingușeția, Kabardino-Balkaria, Karaciai-Cerchezia, Osetia de Nord-Alania, Stavropol și Cecenia) se va transforma într-o Confederație Caucaziană aflată sub influența Uniunii Europene.

Districtul Federal Sud, format din republicile Adîgeea și regiunile Astrahan, Volgograd, Rostov, Krasnodar si Republica Kalmukia va fi în totalitate anexat Ucrainei, iar astfel Ucraina va ajunge să se învecineze cu Kazaâhstanul și, mai important, legătura terestră directă între Rusia și regiunea bogată în hidrocarburi a Mării Caspice va dispărea.

Ucraina va anexa și regiunile Belgorod, Briansk, Kusrk, Voronej, toate foarte populate.

Siberia și Extremul Orient rus vor fi și ele rupte din Rusia. Multe dintre aceste teritorii vor deveni state independente oficial, însă aflate sub influența directă a Chinei sau, împreună cu Mongolia, vor fi anexate de către Beijing.

Arhipelagurile Sahalin și Kurile vor fi pierdute de Rusia și vor fi anexate de Japonia.

O nouă hartă a lumii

O a doua hartă postată de Sincenko în comennariul său publicat de Europa Liberă prezintă o posibilă hartă a lumii rezultat dupa ”Al Treilea Război Mondial”.

Uniunea Europeană ar urma să se extindă până la periferia Caucazului, a Asiei de Sud-Vest și a Africii de Nord, prin intermediul unor instrumente NATO precum Dialogul Mediteranean si Parteneriatul pentru Pace și al Uniunii pentru Mediterana inițiată de UE.

SUA vor forma o entitate supranațională nord-americană care va include Canada, Mexic, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Venezuela, Ecuador, Guyana, Surinam și Guyana Franceză.

Restul statelor din America Latină vor forma o altă entitate, dominată de Brazilia.

Pe același model, în Asia de Sud-Vest va apărea o entitate supranațională care va include Afganistam, Pakistan, Iran, Irak și toate statele din Golf.

La fel se va întâmpla pși cu India, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Birmania și Thailanda.

La rândul ei, Australia va domina o entitate formată din Malaezia, Singapore, Filipine, Indonezia, Noua Zeelandă si multe arhipelaguri din Oceanul Pacific.

În Asia de Est, care va include o mare parte din actuala Federație Rusă, Beijinigul va domina o uniune formată din Coreea de Nord, Coreea de Sud, Mongolia și majoritatea republicilor ex-sovietice din Asia Centrală.

Cu excepția zonei de nord, dominată de UE, restul continentului african va forma o entitate supranațională dominata de Africa de Sud.

“Râdeţi cât vreţi. Oricât de ridicol ar putea să pară acum, comparând cu modul în care lucrurile arătau în 2012, situaţia pare să se mişte în această direcţie”, era concluzia Foreign Policy pe marginea hartii Europei imaginata in Rusia. Rămâne de văzut încontro se vor îndrepta lucrurile și în ce privește harta Rusiei imaginată în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.