„Dacă socialiștii câștigă Chișinăul, Republica Moldova va avea soarta Crimeii”

Pe 28 iunie are loc în Republica Moldova al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Miza ce mare este Chişinăul

După primul tur, între actualul primar al Chișinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, și contracandidata sa din partea socialiștilor, Zenaida Greceanîi, diferența este de mai puțin de două procente. În Consiliul Municipal al capitalei R. Moldova, în urma primului tur al alegerilor locale, socialiștii susținuți de Moscova au 31,93%, Partidul Liberal din care face parte și Chirtoacă – 29,42%, în vreme ce celelalte partide așa-zis pro-europene au obținut scoruri foarte mici: Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) – 3,52% și Partidul Democrat Moldovean – 2,68%. Formațiunea fostului premier Iurie Leancă, PPEM, și-a adjudecat 11,58% din voturi, în vreme ce Partidul Nostru, înființat de omul Rusiei, Renato Usatîi, a luat 6,38%, iar comuniștii – 5,13. Guvernul moldovean este format din PLDM și PDM, susținute din Parlament de către comuniști, fiindcă anul trecut, după alegerile generale, cele două formațiuni au refuzat condiția PL de a avea un procuror general agreat împreună cu UE.

Dorin Chirtoacă este de părere că în funcție de rezultatul alegerilor din Chișinău se va decide viitorul R. Moldova: fie va merge pe drumul european „încet și împiedicat“ dacă va câștiga candidatul liberal; fie, dacă va cădea în mâinile socialiștilor, atunci „într-un an sau doi“ țara va avea soarta Crimeii, a Donețkului sau Luganskului: „Am putea ajunge astfel în Uniunea Euroasiatică sau chiar provincie a Federației Ruse, așa cum a devenit în 1812 sau cum se întâmplă azi cu Crimeea“, spune Chirtoacă. Primarul Chișinăului deplânge, pe de altă parte, „absența“ actualului președinte din ecuația care se scrie acum în R. Moldova, explicând că „Traian Băsescu a fost întotdeauna un președinte prezent“ și că „un președinte prezent este de preferat oricărui președinte absent“. Interviul oferit de Dorin Chirtoacă, pe Timpul.md.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.