Dan Șova a păgubit și ROMFILATELIA

Senatorul independent Valer Marian susține că firma de avocatură Șova, Rațiu și Asociații că a încasat, în mod necuvenit, de la Societatea Comercială Romfilatelia SA suma de 3.423.761.908 lei, echivalând cu 82.875 euro la cursul de la data plății.

Senatorul citează în sprijinul afirmației sale un act de constatare întocmit de Corpul de Control și Compartimentul de Audit din Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

Declarația lui Valer Marian integral:

„În cursul acestei săptămâni, Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva senatorului Dan Șova, vicepreședinte național al PSD, președinte al Comisiei Naționale de Arbitraj și Integritate Morală a PSD și mai nou purtător de cuvânt al candidatului PSD pentru Președinția României, premierul Victor Ponta. Procurorii anticorupție l-au învinuit pe senatorul Șova de complicitate la abuz în serviciu, imputându-i că, prin semnarea abuzivă a unor contracte de asistență juridică cu centralele energetice Turceni și Rovinari, firma sa de avocatură ”Șova și Asociații” ar fi încasat necuvenit suma de 3,5 milioane lei (un milion de dolari), în perioada 2007-2009. Ca fapt inedit, ancheta a stabilit că avocații din firma lui Șova au prestat și au fost plătiți pentru 26 sau 27 ore lucrate într-o zi, adică în 24 de ore.

Senatorul Șova a negat orice implicare în cauză a premierului Ponta, care în perioada respectivă era avocat partener cu firma sa și a beneficiat de 280.000 de lei din banii încasați de la cele două complexuri energetice. Este de reținut însă că ambele complexuri energetice se aflau în circumscripția electorală în care Victor Ponta era deputat PSD, respectiv în județul Gorj, și că, în perioada încheierii și derularii contractelor, PSD era asociat la guvernarea PNL-UDMR, prin susținerea parlamentară oferită, iar deputatul Ponta, care se număra printre fruntașii PSD, ca vicepreședinte național și lider al TSD, se afla în relații apropiate cu premierul Călin Popescu Tăriceanu și cu alți lideri liberali. În consecință, nu este exclus ca incriminatele contracte de asistență juridică să fi fost o sinecură politică pretinsă și obținută de actualul șef al Guvernului. Nu este un secret că, pentru susținerea politică oferită, numeroși politicieni PSD și UDMR au beneficiat de sinecuri din partea generosului premier Tăriceanu.
Coleg de facultate, partener de avocatură din bani publici și prieten intim al premierului Victor Ponta, Dan Șova a mai avut afaceri cu societăți comerciale cu capital de stat prin contracte frauduloase de asistență juridică încheiate cu firma sa. Astfel, conform unui act de constatare întocmit de Corpul de Control și Compartimentul de Audit din Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, înregistrat sub nr. 180/22.12.2004 (pe care îl reproducen în facsimil), în urma unui control efectuat la Societatea Comercială Romfilatelia SA în perioada 03.08-20.08.2004, firma de avocatură Șova, Rațiu și Asociații a încasat, în mod necuvenit, suma de 3 423 761 908 lei, echivalând cu 82.875 euro la cursul de la data plății.
Din actul de control (paginile 3 și 4) rezultă că SC Romfilatelia SA a încheiat un prim contract de asistență juridică cu firma Șova, Rațiu și Asociații în data de 05.02.2004, prin care s-a stabilit un onorariu de 75 euro/oră, iar, în baza facturilor emise de firma lui Șova, Romfilatelia a achitat acesteia în perioada 05.02-30.07.2004, suma de 82 875 euro, respectiv 3 423 761 908 lei vechi. Așa cum rezultă din verificarea notelor de onorariu întocmite de firma de avocatură (anexa nr. 3), consultantul a pretins că a efectuat în luna februarie 369 ore de muncă în 15 zile, ceea ce înseamnă că a lucrat 24,6 ore pe zi (!). Este evident că suntem în prezența aceluiași modus operandi ca în cazul complexurilor energetice Turceni și Rovinari.
În loc să sesizeze organele de urmărire penală și să ia măsuri pentru recuperarea prejudiciului, Corpul de Control și Compartimentul de Audit din Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a recomandat SC Romfilatelia SA să propună societății de avocatura Șova, Rațiu și Asociații să încheie un act adițional la contract în care să se prevadă că, pentru lunile august-decembrie 2004, consultantul va efectua zilnic, gratuit, câte 4 ore pentru compensarea orelor plătite în plus în perioada 06.02-30.07.2004. Aceste fapte se circumscriu infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv complicității la această infracțiune. Contractul cu Romfilatelia a fost încheiat și derulat în ultimul an al guvernării Adrian Năstase, în perioada în care Victor Ponta, partenerul de afaceri cu statul al lui Dan Șova era șeful Corpului de Control al primului ministru. La data încheierii contractului, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației era Dan Nica, pe durata controlui această funcție era deținută de Adriana Țicău, ambii cu apartenență politică la PSD. Contractul a fost semnat pentru Romfilatelia de directorul general Cristina Popescu, numită în funcție de Guvernul Adrian Năstase și menținută de toate guvernările ulterioare (Tăriceanu, Boc, Ungureanu, Ponta). Înainte de 1989 Cristina Popescu a fost angajată expert la ICE Dunărea, cunoscuta firmă de import-export a Securității, existând suspiciunea că aceasta ar fi fost și este ofițer acoperit.
Consider că se impune ca Direcția Națională Anticorupție să extindă ancheta în cazul Șova și asupra contractului încheiat cu Romfilatelia în 2004, precum și asupra altor eventuale contracte încheiate de firma sa de avocatură cu societăți comerciale cu capital de stat, având în vedere că se conturează același modus operandi. Totodată, procurorii anticorupție trebuie să verifice dacă și ce litigii juridice a avut Romfilatelia în perioada respectivă, precum și dacă a existat vreo participație cu conotații infracționale din partea lui Victor Ponta, ca membru al Guvernului, având calitate de șef al Corpului de Control al primului ministru, în atribuirea contractului de asistență juridică de către Romfilatelia.

Valer Marian,

senator independent”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.