×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 02:36
EUR (€)
+0.0027 ↗
4.5737 RON
USD ($)
+0.0252 ↗
3.8993 RON
• • •
Regulile date de Dumnezeu lui Moise, actuale şi azi
Dana Gîrbovan, un altfel de mesaj transmis cu ocazia sărbătorilor pascale

Citim pe Facebook un altfel de mesaj transmis cu ocazia sărbătorilor pascale.

Este vorba despre postarea unui judecător, Dana Gîrbovan, preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Dana Gîrbovan rememorează procesul şi judecarea lui Iisus petrecute în urmă cu 2000 de ani, amintind că primul care a denunţat nedreptatea procesului lui Iisus a fost un tâlhar.

În contextul sărbătorii creştine a învierii lui Isus, Dana Gîrbovan transcede partea religioasă aducând în actualitate importanţa de ieri şi de azi a rolului pe care îl au legile şi judecata în societate.

Şi dacă Iisus a fost condamnat în baza unui proces nedrept, care a încălcat atât normele procesuale iudaice, cât şi pe cele romane din timpul respectiv, Gîrbovan spune că în "judecată să nu urmezi celor mai mulţi, ca să te abaţi de la dreptate".

Invocând astfel una dintre regulile date de Dumnezeu lui Moise după ieşirea din Egipt, judecătoarea ne aduce în actualitate reamintindu-ne că "judecată trebuie să se facă nu în numele poporului, în aplauzele ori strigătele sale, ci în numele legii şi respectând toate procedurile".

(...)tocmai pentru a se asigura că cel vinovat este condamnat pe măsură, iar cel nevinovat nu este pedepsit pe nedrept", căci poporul, manipulat de preoţi şi cărturari, a strigat că doreşte să fie eliberat un vinovat şi pedepsit un nevinovat.

Postarea integrală

"Primul care a denuntat nedreptatea procesului lui Isus a fost un talhar
Pe langa partea religioasa, sarbatoarea crestina a invierii lui Isus scoate in evidenta rolul legii si al judecatii in societate. Conform relatarilor biblice si extra-biblice, Isus a fost condamnat in baza unui proces nedrept, care a incalcat atat normele procesuale iudaice, cat si pe cele romane din timpul respectiv.
Pilat, procurator roman al regiunii, a lasat poporului responsabilitatea sentintei lui Isus. Iar poporul, manipulat de preoti si carturari, a strigat ca doreste sa fie eliberat un vinovat si pedepsit un nevinovat.
"Sa nu te iei dupa cei mai multi, ca sa faci rau; si la judecata sa nu urmezi celor mai multi, ca sa te abati de la dreptate", spune una din regulile date de Dumnezeu lui Moise dupa iesirea din Egipt.
Intelepciunea acelor cuvinte e valabila si azi, caci pericolul judecatilor populare e mereu prezent. E important sa ne amintim ca judecata se face dupa lege si proceduri, nu dupa aplauzele sau strigatele multimilor.
Sentinta data in cazul lui Isus a fost ca acesta sa fie rastignit pe cruce. El si-a executat pedeapsa rastignirii intre doi talhari.
E interesanta scena si dialogul dintre cei trei.
Unul dintre talhari il persifleaza pe Isus si-i spune ca, daca intr-adevar are puterea care se spune ca ar avea-o, sa se mantuiasca El de pe cruce si sa-i mantuiasca si pe ei.
Celalalt talhar, insa, spune: “Nu te temi tu de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă? Şi noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău” (Ev. Luca cap 23).
Ca judecator, m-a surprins ca nu apostolii sau cei din familia lui Isus sunt cei care reclama nedreptatea condamnarii, ci primul care da marturie despre judecata nedreapta a lui Isus este acest talhar, condamnat pe drept, asa cum el insusi recunoaste.
Nu cei considerati drepti au fost primii care sa constate o nedreptate facuta la judecata altuia, ci a fost un raufacator cel care, avand parte de o judecata dreapta, a constatat nedreptatea facuta in judecata altuia.
Reactia acestui talhar este cu atat mai importanta, daca ne gandim ca rastignirea insemna o moarte lenta si foarte dureroasa.
In agonie si in pragul mortii fiind, acest talhar are puterea nu doar sa admita propria sa greseala si sa spuna ca pe drept sufera acea condamnare, ci si sa fie atent la suferinta celui de langa el si sa denunte, tot public, ca celuilalt i s-a facut o nedreptate.
Liderii preotilor, carturarii si intelectualii vremii, stiitorii de carte - formatorii de opinie, ca sa folosesc un termen al zilelor noastre - ar fi trebuit sa fie primii care sa vorbeasca despre acea judecata nedreapta, dar au tacut.
A vorbit insa un talhar, un condamnat, un penal, al carui nume nici macar nu a ramas consemnat.
Marturia acestui anonim, insa, ar trebui sa fie prilej de reflectie pentru fiecare dintre noi, din mai multe perspective.
Oricine reclama o nedreptate, ce i se face lui sau altuia, trebuie ascultat. Uneori adevarul e ascuns de catre cei pe care ii credem buni si e relevat de cei pe care ii vedem demni doar de dispret.
Dintr-o alta perspectiva, in fiecare persoana din inchisori, ce ispaseste o pedeapsa, se poate regasi talharul de pe cruce. E datoria societatii sa faca eforturi pentru a-i da sansa reabilitarii.
Nu in ultimul rand, judecata trebuie sa se faca nu in numele poporului, in aplauzele ori strigatele sale, ci in numele legii si respectand toate procedurile, tocmai pentru a se asigura ca cel vinovat este condamnat pe masura, iar cel nevinovat nu este pedepsit pe nedrept.
Lumina Invierii sa ne lumineze mintile si sufletele, sa nu intoarcem capul in fata nedreptatii si sa invingem raul facand binele.
"Lumina lumineaza in intuneric, iar intunericul nu a cuprins-o."
Sarbatori luminate tuturor!"

Adela ConstantinescuPublicat Duminică, 16 aprilie 2017
6147
 | 31
 | 34
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
george
0
Talharul bun se numea Dismas. Talharul rau se numea Ghestas. Evanghelia arabă apocrifă a copilăriei lui Iisus îi numeşte pe cei doi tâlhari "Tit şi Dymachus" .
Publicat Marţi, 18 aprilie 2017
+Răspunde
Felix
0
Pe talharul mantuit il chema Dismas.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+1
FELICITARI DIN INIMA DOAMNA JUDECATOR VA MULTUMESC DIN SUFLET !!!!!
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Moesia
+4
Sa aveti parte de sanatate si Binele sa va insoteasca pretutindeni! De oameni ca dvs. tara noastra are mare nevoie. In oricare dintre domenii, dar mai ales, mai presus de toate, in domeniul justitiei. Asa tara asta nu va pieri, cum multi vor sa o vada! Sarbatorile pascale sa va aduca lumina si liniste sufleteasca, sa fiti iubita si sanatoasa!
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
-1
Iata ce grijulii erau masele de oameni de felul in care va evolua religia.Au tinut cu tot dinadinsul sa puna umarul!Sau este o interpretare post eveniment?Exista o interpretare postdatata despre un eveniment antedatat ,caracteristica scrierilor religioase crestine sau musulmane .S-a lucrat mult in istorie la aceste scrieri.Au lucrat teologi profesionisti nu simpli povestitori de legende.Se vede efectul.S-a lucrat in acelasi timp cu ravna din partea ambelor religii impotriva viziunii heliocentrice asupra universului,promovandu-se cu sprijinul religiei teoria geocentrica care a provocat atatea victime prin Inchizitie.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Ateul credincios
+2
Domnule Ilex , o primă corectură. Ce e sofism în raționamentele dnei Gîrbovan, poți să explici? Dansa nu operează cu sofisme (uita-te în DEX, daca nu stii ce înseamna) ci trage niște concluzii juridice minunate, adevărate și profunde și foarte logice, zic eu. La un astfel de nivel n-o să ajungă niciodată o analfabetă și mincinoasă și spioancă precum mdam Kovesi. Matale vorbești de logică, dar tocmai asta îți lipsește sau poate chiar mai mult. Să nu știi sau să uiți mata că Iisus a răsturnat mesele zarafilor/ cămătarilor de la Templu și că a adresat grele cuvinte mai marilor de acolo și că dăduse o grea lovitură împărăției seculare romane afirmand supremația împărăției lui Dzeu. Pentru aceste fapte grave nu putea fi în nici un caz iertat, chiar dacă masele l-ar fi salvat. Deci, e logic că I-ar, fi venit de hac oricum, ulterior, Pilat și sacerdoții. Păi dacă Pilat L-ar fi lăsat nepedepsit cu moartea și-ar fi dat foc la scaun, căci Roma/Împăratul nu putea accepta ca cineva să-i uzurpe autoritatea. Așa că logica matale e șchioapă. Apoi în istorie nu poți opera cu dacă ci numai cu fapte petrecute. Ok? Mai cercetați, mai informați-vă, că nu strică, apoi mai stam de vorba. Poate s-o prinde ceva si de matale.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
ilex
-8
Daca masele care il aclamau pe Isus il salvau de la rastignire acesta nu ar mai fi inviat savarsind cel mai mare miracol din istoria omenirii si noi nu am fi fost crestini - Isus ar fi fost un evreu oarecare cu pretentii de filozof pe care istoria l-ar fi ignorat complet. Deci sofismele dnei Garbovan sunt minunate pentru cei care n-au studiat logica sau au studiat-o si nu s-a prins nimic de ei.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
la ce @ ilex
+2
platforma i se pregateste micutei, ce mai conteaza lipsa de logica si neintelegerea originilor crestinismului? Hai sa le mai dam o teapa "fraierilor".
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL Victima Justitiei
0
ZAU ! Apai, dna. JUDECATOR Sef sa va provoc si IO cu NUMAI O Cestei JURIDICA, din ZECILE de Procese CIVILE intentate MIE, NEVESTEIn si celor PATRU Copii ai nostri ... DE CE ? DE CINE ? Pentru ca am PASTRAT Biblioteca NATIONALA a Romaniei in 2002. La Ordinul OCULT al UNUIA avEM, Toti SASE Procese CIVILE ... Nevasta a fost 42 de ani salariat la BCS/BNaR, Bibliotecar Stusii Superioare ( Limba si Literatura FEANCEZA, din 1974) Clasificator (CITEA Cartile si le dadea Cifra de Clasificare ZECIMALA, ca sa se STIE DOMENIUL si Domeniile secundare) si Gradatia S1A ... Ultimii ZECE ani a avut 3000 -3600 RON BRUT si 2000 -2500 RON NET ... Colegele ei cu parametrii similari profesionali, vechime, studii, au plecat de la 1500 RON pensie in 2010 ... EA se chinuie de SAPTE Ani sa SARA de la ... 1185 RON in Martie 2010 ... ASTA este pensie de Persoana cu LICEUL ! Un "EXPERT" ales ANUME, chit ca aparent s-a cerut UNUIA din sala sa dea un NUMAR, in realitate era unuu' din "OAMENII" anume alsei sa sara cu Clantza ... a SCOS ca asa este, NU merita mai mult ... ABSOLUT scandalos CE Putere OCULTA au UNII, din CUPOLA Secreta care face si desface TOT ce misca'n'Tara ASTA, Rauu', Ramuu' ... inclusiv PRESEDINTI ... O sa va trimitem la Uniunea ce prezidati, in cateva ZILE TOT Dosarul, prin ATTACHES la email ... PLUS o LIsta SCURTA a TUTUROR Proceselor Familie NOASTRE, prigonita COCALAR de un MARE Cocalar CUPOLAR Secret. DE 15 ani ... Afara de PROCESE Civile montate a fost si o tentativa de UCIDERE pe trecere de pietoni la 18 Noiembrie 2010. Va trimtiem SI materiale pe Cestie ... Dna. Procuror General in 2010 LCK, NU a bagat in seama Sesizarea noastra ... ZACE si ACUM la Procuratura Sector 3 ... ASTFEL se va vedea DACA si dvs. UNA scrieti si ALTA fumati, cum zice Arghezi lu' Titus Popovici, ca ala, dupa ce vitupera avantat revolutionar CAPITALISMUL Imperialist cu PMR, PCR, Socialismul in GURA, TOT in gura, avea Tigari KENT in pauze, adica Tigri CAPITALISTE ... :)
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
atenianul
-9
pilda cu cei doi talhari este izvorul credintei baptiste care afirma ca oricine se poate pocai si este iertat, dar nu se prea potriveste cu credinta ortdoxa care nu are nici purgatoriu( ca la catolici) si nici iertare pe lumea asta si nici pe cealalta. deci respecta morala crestina nu incerca ca un fariseu sa o manipulezi in folosul tau. acum ca nu are voie sa aiba pozitie politica este comentata de altii, deci grup organizat....
Publicat Duminică, 16 aprilie 2017
+Răspunde
mobilizare
-9
exemplara a minoritarilor disperati ca li se cam ia cascavalul de la gura. Mai aveti pe acolo, pe la voi, ca ati invadat Capitala deja?
Publicat Duminică, 16 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
De opt ori pe lângă sfârșitul lumii
Publicat acum 10 ore şi 21 minute
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 6 ore şi 6 minute
Medicii resping privilegiile propuse de guvern
Publicat acum 11 ore şi 37 minute
Strategia austriacă pentru „Noua Europă“
Publicat acum 12 ore şi 21 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Marţi, 15 august 2017
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 5 ore şi 49 minute