De Ziua Regalităţii

Elisabeta de Wied, Regina Elisabeta, Carmen Sylva sau Mama Răniţilor reunesc sub acelaşi portret un suflet romantic, sensibil, care şi-a asumat rolurile de femeie, regină şi artistă a României cu un profund sentiment de datorie faţă de lume. Acum ne-o amintim cu nostalgie, chiar privind o adnotare manuscrisă aflat pe o reproducere a Portretului Reginei realizat de pictorul Nicolae Gropeanu (1908), în careRegina se află la o maşină de scris Braille, însoţită de un alfabet Braille redactat în epocă.

Floare de mac decorată cu două versuri de Alfred de Musset

Regina era adesea fotografiată alături de maşina de scris, nu doar ca o simbolistică pentru pasiunea de a scrie, ci şi dintr-un motiv comercial, acela de a face reclamă unei companii producătoare de maşini de scris. Astfel, este recunoscut faptul că în prima reclamă publicitară din lume, de tip testimonial, pentru o astfel de companie, apărea chiar Regina României. Veniturile obţinute erau donate şi folosite în scopuri caritabile. Contextul fotografiei de faţă începe în anul 1900, cândRegina iniţiază demersuri pentru înfiinţarea unei fundaţii dedicate sprijinirii persoanelor fără vedere, denumită ulterior Vatra Luminoasă, sintagmă devenită mai târziu numele unui elegant cartier. Regina a făcut apel la numeroşi donatori, scriindu-i într-acest scop, în 1905, inclusiv preşedintelui american Theodore Roosevelt. Preţul de pornire este de 150 euro.

Calendarul anului 1899

Lotul face parte din Licitaţia Jubileu – Casa regală la 150 ani, anul acesta fiind unul special pentru monarhia românească. Printre obiectele reprezentative ale Reginei Elisabeta prezente în licitaţie, se află şi Calendarul anului 1899 pictat cu flori româneşti şi decorat cu o reflecţie cu scrisul olograf al Reginei. Valoarea estimativă a calendarului este cuprinsă între 8.000 şi 12.000 euro.

Pudrieră de bal din argint aurit şi email ce a aparţinut Irinei Procopiu, doamna de onoare a Reginei Maria, cu o dedicaţie a Reginei

Din amintirea marilor figuri feminine ale istoriei României, licitaţia o aminteşte şi pe Regina inimilor, ultima romantică – Regina Maria printr-o floare de mac, decorată cu două versuri din poemul Madame la Marquise de Alfred de Musset, scris cu aur, folosind caractere celtice. Obiectul a aparţinut Reginei şi este estimat între 1.000 – 2.000 euro. Inedită este şi o Cutie de bomboane cu cifrul Reginei Maria, Bomboneria Palatului, Bucureşti, cca. 1920, recunoscută drept o piesă rară, de colecţie. Preţul de pornire este de 200 euro.

Colecţie de 421 de fotografii cu membrii Familiei Regale

Obiecte personale, piese de colecţie rare şi spectaculoase, scrisori, amintiri din vremurile regilor, poveşti, fotografii, documente, medalii şi insigne readuc farmecul monarhiei sub care a înflorit România, Micul Paris şi artele frumoase. Pentru a descoperi pas cu pas Licitaţia Jubileu – Casa regală la 150 ani, publicul poate vizita expoziţia până marţi, 24 mai, la sediul Artmark, când seara, la ora 18:30, va avea loc şi licitaţia.

Album de fotografii Carol I şi Regina Elisabeta

Sesiunea de licitaţii din luna mai se remarcă şi prin Licitaţia unei mici colecţii de pictură dintr-o familie ardeleană şi Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, care vor avea loc tot marţi, 24 mai, ora 18:30, Licitaţia Colecţiei de artă românească a doctorului Leopold B. – Partea I şi Licitaţia de Mobilier de Epocă, care vor avea loc joi, 26 mai, ora 19:00, sediul Artmark, precum şi Licitaţia Colecţiei de artă românească a doctorului Leopold B. – Partea a II-a împreună cu Licitaţia Animalia, ce vor avea loc marţi, 31 mai, ora 19:30, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.