Debut revoltător al vizitei lui Putin în Ungaria

Vladimir Putin a stârnit controverse imediat ce a coborât din avionul ce l-a adus la Budapesta. Putin și-a început vizita cu o depunere de coroane de flori la cimitirul Fiuemi uti, unde se găsesc 7.000 de morminte ale militarilor ruși căzuți în Al Doilea Război Mondial.

Președintele Federației Ruse a depus însă coroana de flori la monumentul soldaților sovietici care au căzut în timpul reprimării revoltei anti-sovietice din 1956, aflat în incinta aceluiași cimitir și care a fost renovat recent, fapt care a stârnit și el controverse în Ungaria. Aceasta și pentru că renovarea a fost finanțată de un oligarh rus, scrie Politisc.hu.

Pe monument stă scris ”Recunoștință și glorie eterna eroilor sovietici care și-au dat viata pentru libertatea poporului ungar în timpul contra-revoluției din octombrie 1956”. Inscripția a rămas neschimbată și după renovarea din 2014.

Doar presa rusă a avut acces la depunerea coroanelor de flori și această decizie pare să fi fost bine gândită, având în vedere prevederile legale din Ungaria.

Inscripția violează Constituția Ungariei, amendată chiar de actuala majoritate parlamentară a FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban. Constituția arată că ”libertatea noastra a izvorât din Revoluția din 1956”. Site-ul ungar 444.hu arată că gestul lui Putin poate fi interpretat ca intrând sub incidența codului penal, care arată că oricine ”încearcă să nege, să pună la îndoială sau să justifice genocidul și alte crime împotriva umanității comise de sistemul comunist va fi pedepsit cu până la trei ani de închisoare”.

Un blogger maghiar a anunțat că a sesizat autoritățile cu privire la gesturile lui Putin.

Viktor Orban, gazele și politica neliberală

Departe de premierul Viktor Orban însă să sesizeze aceste aspecte ale vizitei președintelui rus. Preocupat de edificarea ”democrației neliberale” în Ungaria, premierul ungar urmărește în primul rând încheierea unui contract energetic cu Rusia care să-i permită menținerea politicii de reducere a prețului utilităților in Ungaria, în schimbul ”liberalizării” prețurilor, adică al scumpirilor propuse de Bruxelles. Orban a pregătit terenul pentru opinia publică în privința negocierii noului contract, făcând declarația alarmistă ”nu avem nicio garanție că vom putea livra gaze consumatorilor după 2015 – trebuie să rezolv problema asta”.

Potrivit Gazeta.ru, pe agenda discuțiilor mai figurează și participarea Ungariei la noul proiect al gazoductului Turkish Stream, menit să înlocuiască proiectul rus South Stream, care ar fi trebuit să transporte gazele rusești către Europa Centrală via Marea Neagră și Balcani si despre care Vladimir Putin a declarat ca Rusia il abandoneaza din cauza piedicilor puse de catre UE, necum din cauza dificultatilor financiare majore cu care se confrunta Gazprom. Putin este însoțit la Budapesta de directorii Gazprom și Rosatom.

E profitabil să fii prietenul Rusiei: un contract pentru gaze contra îngenuncherii pe decenii a unui sector strategic

O parte din premisele încheierii unui contract pentru livrarea de gaze naturale sunt întrunite. În primul rând, Ungaria a fost prima care a oferit Rusiei un contract uriaș – peste 10 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare la centrala nucleară de la Paks și controlul asupra acestui sector strategic pentru circa trei decenii – perioadă în care va fi rambursat împrumutul, oferit tot de Rusia. O propunere venită din partea majorității parlamentare a FIDESZ prevede ca documentele legate de modernizarea centralei nucleare să fie secrete pentru urmatorii 15 ani. Șansele respingerii propunerii de catre opozitie sunt minime – opoziția ungară nu numai că este redusă, dar este și decredibilizată în ochii populației, după gafele uriașe comise de ultima guvernare socialistă și după măsurile de austeritate aplicate de guvernul tehnocrat care i-a urmat.

În al doilea rând, Vladimir Putin are tot intereseul să-și asigure un ”cal troian” în interiorul UE și ”pentru președintele rus este foarte important să transmita lumii mesajul că merită să fii prieten al Rusiei, sperând și că Ungaria ar putea fi tara care sa distrugă unitatea UE”, după cum afirma analistul ungar Peter Kreko, citat de Euronews.

Nu în cele din urmă, analistul Andras Deak spune: ”Orban va anunța ajungerea la un acord la finalul întâlnirii și va spune că acesta îi va permite sa continue reducerea prețurilor la utilități. Dar aceste reduceri de preț ar fi avut loc și vara vizita lui Putin, datorită reducerii prețului petrolului”.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat în urmă cu o săptămână că securitatea energetică a Ungariei depinde de negocierile cu Rusia, pentru că actualul contract pentru livrare de gaze expiră anul acesta și țara este dependenta în proporție de circa 80% de aceste importuri.

Pe de altă parte,oficialii de la Budapesta s-au folosit de importanța acestui contract energetic când au încercat să înlăture suspiciunile partenerilor din UE privind vizita lui Putin. Prezent la Forumul Europa-Ucraina, secretarul de stat din MAE ungar Istvan Mikola a declarat ca scopul vizitei lui Putin este în primul rând negocierea noului contract energetic, vital pentru Ungaria. Mikola a precizat că țara sa este în favoarea menținerii unității europene in privința sancțiunilor impuse Rusiei, deși, ca țară exportatoare este nemulțumită de pierderile pe care le suportă. El a mai arătat că Budapesta nu susține o soluție militara pentru conflictul din Ucraina și că Ungaria nu va livra arme puterii de la Kiev

Lista ”cuceririlor” lui Putin

Dincolo de aspectele tehnice ale vizitei lui Putin la Budapesta, Ungaria devine o noua țintă bifată pe lista încercărilor liderului rus de a ieși din izolarea pe plan internațional. Recent, Putin l-a invitat la Moscova pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, a avertizat coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic ca bombardamentele efectuate în Siria trebuie să primească acordul prealabil al președintelui Bashar al-Assad și a ajuns la acorduri privind acostarea navelor militare ruse în Nicaragua și Venezuela.

Și mai importante sunt declarațiile noului guvern de la Atena privind o posibila orientare către finanțarea rusă a datoriei statului, dar și dezvaluirile legate de finanțarea oferită de băncile de stat de la Moscova partidului extremist Frontul Național din Franța, plasat pe prima poziție în preferințele electoratului în acest moment. Deloc lipsite de legături cu ideologii regimului Putin sunt formațiunile de extrema-dreaptă Jobbik (Ungaria), Vlaams Belang (Belgia), Liga Nordului (Italia), Ataka (Bulgaria), Partidul Național Democrat (Germania).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.