×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 30 aprilie 2017, 06:08
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Fotografiile bunicilor
Declaraţie de iubire către Munţii Tatra
Camelia îi trimite iubitului ei aflat pe front în Munții Tatra, Cehoslovacia, o fotografie cu chipul său și o dedicație, semn că nu l-a uitat și că îl așteaptă acasă
Camelia îi trimite iubitului ei aflat pe front în Munții Tatra, Cehoslovacia, o fotografie cu chipul său și o dedicație, semn că nu l-a uitat și că îl așteaptă acasă

Pentru că o fotografie veche este un fragment de eternitate, răscoliți de frumusețea acestor documente, continuăm să publicăm fotografii vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române.

Tipărim în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate în aceste zile redacției noastre, la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Vă invităm să continuați să ne transmiteți fotografii vechi, scanate și expediate prin e-mail, care să conțină cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. Este un omagiu și un minunat fragment de istorie românească.

În vremea străbunicului meu, organigrama unei primării nu era așa stufoasă și plină de funcționărime ca astăzi. Spre exemplu, în această fotografie pe care mi-a lăsat-o moștenire și în care apare și el, regăsim tot staff-ul tehnic care făcea faţă tuturor cerințelor birocratice. De la stânga la dreapta, primul este cel însărcinat cu urbanismul, un fel de city-manager, apoi secretara bună la de toate, primarul – model de stil și eleganta, primul în sat întotdeauna, următorul era șef la ordine publică, rezolva pe loc orice conflict, urmează perceptorul, care încasa dările, și la urmă cel cu salubritatea, curățenia morală. Împreună, cei 6 au trecut cu bine peste vreme de război o primărie a unei localități cu câteva mii de suflete.

Bate toba, lăutare, astăzi este ziuă mare! Mirele și mireasa au intrat acum în casă, la mulți ani, viață frumoasă! Se pare însă că până la urmă cel bătut a fost mirele, după privirea Saftei, o femeie puternică. Ea l-a luat de bărbat pe Codruț, proaspăt venit în București ca să câștige o pâine în timpul crizei de la sfârșitul anilor ‘30. Era atât de sărac, încât și costumul de mire fusese împrumutat – pantalonii de la un coleg și sacoul de la altul –, după cum nota ca amintire pe spatele fotografiei. Anii regimului de democrație populară le-au adus prosperitate până la urmă.

Venera, în 1888, când a primit premiul I cu cunună pentru silință și bună purtare. Premiul, acordat de „Ministerulu Instrucțiunei Publice și ale Culteloru“, a fost înmânat chiar de ministrul Titu Maiorescu, împreună cu câteva cărți prețioase în dar. În onoarea acestui eveniment, spre aducere aminte, părinții fetiței au mers la atelierul fotografic Engels din Calea Griviței 24, pentru ca noi să putem vedea astăzi cum erau stimulați elevii merituoși acum aproape 130 de ani.

Micul Paulică era mereu nemulțumit că tatăl său pleca la slujbă și el rămânea acasă, așa că după multe insistențe a fost primit în garnizoană alături de camarazii tatălui său. Atunci a înțeles că tatăl său pleca zilnic de acasă nu ca să îl părăsească, ci pentru că servea patria! După ani, avea să îmbrățișeze și el cariera militară. (Fotografii trimise de Sorin Mărgărit)

Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
3000
 | 12
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Horeeea
+2
Fiecare fotografie arata pentru un ochi patrunzator foarte mult, este o descriere fidela a vietii prin lumina, numai asa se poate face intoarcerea in timp (si este foarte bine!), prin lumina inregistrata.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
liana
+4
Pe lângă fotografiile minunate. ceea ce mă impresionează la aceste articole este frumusețea comentariilor care le însoțesc. De unde se vede că respectul față de predecesori te înnobilează
Publicat Marţi, 14 martie 2017
+Răspunde
Niculae Moromete
+16
Felicitări pentru originalitatea, bunul simţ şi extraordinara încărcătură emoţională a demersului publicistic! Mulţumesc!
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL NOSTALGIC
+20
O VIATZA Romanesca, TRECUTA - din pacate _ IREMEDIABIL, inecata in COCALARISM -Manelism in TOT si TOATE.
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
Fotografiile bunicilor
Fata cu părul lung
PublicatDuminică, 16 aprilie 2017
Peisagiu semiobscur al unui colț singuratec
PublicatSâmbătă, 15 aprilie 2017
Premiat cu 1 kg de halviță
PublicatSâmbătă, 08 aprilie 2017
Eleganță pe promenadă
PublicatDuminică, 02 aprilie 2017
„Te iubesc și-mi sare smalțul!“
PublicatSâmbătă, 01 aprilie 2017
Ginere de emigrant, în suita Reginei Maria
PublicatSâmbătă, 18 martie 2017
Eroul Emanoil Nicolescu
PublicatSâmbătă, 25 februarie 2017
Constantin Manolescu, bibliotecarul Poștei Mari
PublicatSâmbătă, 18 februarie 2017
Administratorul de moșie în 1938
PublicatLuni, 13 februarie 2017
Două caractere frumoase
PublicatSâmbătă, 04 februarie 2017
Fotografiile bunicilor și străbunicilor noștri
PublicatDuminică, 22 ianuarie 2017
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat Vineri, 28 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Simona Popescu

Eroicul atac al celor 8800 de oi româneşti asupra unei nave militare ruseşti va rămâne cu siguranţă în istoria României la capitolul mari victorii.

Simona PopescuPublicat acum 11 ore şi 5 minute