Dezvăluire cutremurătoare în cazul ziaristului american decapitat

Directorul general al site-ului de ştiri GlobalPost, Philip Balboni, pentru care James Foley, jurnalistul american decapitat, a lucrat, a dezvăluit că jihadiștii i-au ameninţat pe părinţii ziaristului, după lansarea atacurilor aeriene americane în Irak, la 8 august, că fiul lor va fi ucis.

Potrivit acestuia, răpitorii s-au aflat în contact atât cu el, cât şi cu familia ziaristului în cursul mai multor săptămâni înainte de decapitare.

„Ne-am aflat în contact cu răpitorii şi ei au părut, la un moment dat, că sunt receptivi la ideea unei negocieri care ar fi condus la eliberarea sa”, dar răpitorii au „întrerupt comunicarea cu noi şi cu familia” lui James Foley, a declarat Balboni pentru un post TV.

Acesta spune că părinții ziaristului au avertizat că fiul lor va fi executat.

„Nu am făcut public acest fapt, dar există un mesaj, după începutul atacurilor, care a fost transmis familiei şi afirmă că James va fi executat. Am sperat şi ne-am rugat să nu fie cazul şi am făcut tot ce am putut pentru a restabili comunicarea cu ei şi pentru a le spune că Jim era doar un jurnalist nevinovat care iubea poporul sirian, înţelegea islamul şi dorea doar să relateze istoria poporului” din Siria”, a spus directorul GlobalPost.

Acesta a mai dezvăluit că familia lui James Foley nu leagă moartea sa de decizia preşedintelui Barack Obama de a lansa atacuri în Irak, concentrându-se acum asupra sorţii altor ostatici, inclusiv a americanului pe care SI ameninţă că îl va ucide dacă atacurile vor continua.

Tatăl jurnalistului american decapitat în Irak a apreciat miercuri că fiul său a murit ca un „martir pentru libertate” şi nu a meritat să fie „masacrat” în acest fel, transmite AFP.

„Felul în care a murit este groaznic. Acesta arată curajul său. Credem că a murit ca un martir, un martir pentru libertate. Aceasta era pasiunea sa. El nu era nebun. El era motivat deoarece gândea că este de datoria sa să o facă. Ştim că Jimmy este liber. El se află acum în mâinile lui Dumnezeu”, a declarat tatăl ziaristului.

Ziaristul fusese răpit în Siria în 2012.

Miercuri, autoritățile americane au anunțat că forţele americane au efectuat „în această vară” o operaţiune de salvare a unor ostatici americani deţinuţi de Statul Islamic în Siria, dar au eşuat.

„Mai devreme în cursul acestei veri, preşedintele (Obama) a aprobat o operaţiune menită salvării unor cetăţeni americani răpiţi şi deţinuţi împotriva voinţei lor de către Statul Islamic în Siria”, a spus Lisa Monaco, principala consilieră a preşedintelui Barack Obama în domeniul antiterorismului, citată într-un comunicat.

Operaţiunea a eşuat „fiindcă ostaticii nu erau prezenţi” în locul reperat de către serviciile americane de informaţii, a precizat ea.

Jihadiștii din gruparea Statul Islamic (SI) au anunțat că l-au decapitat pe ziaristul american James Foley ca represalii pentru loviturile aeriene americane din Irak.

Gruparea a prezentat, într-un videoclip postat marți pe internet, un bărbat mascat îmbrăcat în negru care pare să taie gâtul jurnalistului.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.