Dezvăluire halucinantă în cazul elicopterului SMURD prăbușit

Familiile celor doi piloţi decedaţi în accidentul aviatic de la Siutghiol au fost amendate după deces, pentru că nu au declarat moartea acestora în termenul de 48 de ore, a dezvăluit duminică ruda uneia dintre victime.

„La spital a fost declarat decesul la miezul nopţii, 15 către 16 (decembrie – nr.), a doua zi am ridicat şi actele pe care scrie cauza decesului, certificat medico-legal. Cu acela mergi, cu toate actele, la Starea Civilă, pentru a obţine certificatul de deces. Actul eu l-am obţinut pe 16 după ora 16, când nu mai exista program. Deci am mers a doua zi, pe 17 dimineaţa. Pentru noi nu mai conta oricum acea amendă, a fost o nebunie, mi s-a părut un film prost. Dacă nu ar fi o tragedie, am putea face un film prost cu autorităţile”, a declarat la Realitatea TV jurnalista Marilena Nedelcu, sora pilotului Petru Cătuneanu mort în accident. Amenda a fost în cuantum de 50 de lei, dar pentru că a fost plătită pe loc, rudele au achitat doar 25 de lei.

Și familia copilotului a fost amendată, chiar în faţa procurorului militar şi a unui colonel al MAI.

Reacția celor care i-au amendat

Directoarea Serviciului de Evidenţă a Persoanei şi Stare Civilă din Constanţa, Rodica Crăciun, nu vede nimic în neregulă şi spune că doar s-a aplicat legea.

„În această situaţie s-a respectat Legea 119/96, pe care nu noi am făcut-o, dar suntem obligaţi să o respectăm. Conform legii, decesul trebuie declarat în termen de 48 de ore. Or, în acest caz, pe certificatul eliberat de medicii legişti era trecută data de 15 şi o linie în dreptul orei. S-a calculat astfel că, până în ziua de 17, când s-au prezentat aparţinătorii, au trecut trei zile, 15, 16 şi 17 decembrie, astfel că s-a aplicat legea. Nu suntem noi de vină că nu a fost trecută nicio oră pe certificat. Dacă ar fi fost, am fi calculat în funcţie de aceasta. Noi doar am respectat legea, aşa cum am fi făcut în cazul oricărui al deces”, a explicat Rodica Crăciun.

Această situaţie s-a înregistrat în cazul a trei dintre cele patru decese, numai familia doctoriţei Laura Vizireanu prezentându-se în data de 16 pentru a declara decesul acesteia.

„Amenda de 50 de lei s-a plătit pe loc, astfel că s-a achitat numai jumătate din sumă – 25 de lei, la care s-au adăugat patru lei, alte taxe de stare civilă şi alţi 23 de lei, taxa de urgenţă, pentru ca cerificatul să fie eliberat în aceeaşi zi. În total, au fost plătiţi câte 52 de lei. Dacă familiile sunt nemulţumite, există cale de atac, în contencios administrativ, şi se poate decide în instanţă dacă Starea Civilă are vreo vină pentru că a aplicat legea”, a mai spus Rodica Crăciun.

Toate cele patru persoane care se aflau la bordul elicopterului SMURD care s-a prăbuşit, la jumătatea lunii decembrie, în lacul Siutghiol au murit.

Trei dintre victime au fost scoase din apă la ore bune după prăbușire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.