Disidenții din Syriza primesc mandat pentru formarea unui guvern anti-austeritate

Noul partid anti-austeritate format din disidenții Syriza a primit mandat de a forma un nou guvern, în urma demisiei executivului condus de fostul lor șef, Alexis Tsipras.

Fostul ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis, care conduce noul partid Unitatea Populară, are trei zile la dispoziție pentru a găsi parteneri de guvernare cu care să formeze o coaliție. Unitatea Populară este al doilea partid ce primește mandat din partea președintelui, după conservatorii din Noua Democrație, a doua forță politică din parlament.

Șansele formării unei coaliții sunt practic zero și alegerile anticipate programate în septembrie sunt date ca sigure de analiști.

”Unii cred că pot ascunde consecințele acordului de asistență financiară”, a spus Lafazanis despre decizia lui Tsipras de a demisiona și a forța alegerile anticipate. ”Este o aberație democratică”, a spus Lafazanis despre strategia fostului său șef. ”Nu ne facem iluzii. Stim ca nu se poate forma un guvern împotriva acordului de împrumut cu acest parlament. Dar ne vom folosi de acest mandat pentru a arăta că singurul lucru în interesul poporului nostru este să avem un nou parlament care se se opună acordului”, a mai spus Lafazanis.

În rândul analiștilor părerile sunt împărțite. Unii consideră că Tsipras dorește alegeri pentru a-și consolida poziția în partid și la guvernare și pentru a pune în aplicare prevederile acordului pe care el însuși l-a acceptat. Alte voci susțin însă că instabilitatea politică pe care a creat-o va duce la o tergiversare a aplicării măsurilor de reformă impuse de creditori.

Ultimele sondaje, realizate în iulie, arată că Tsipras rămâne cel mai popular politician, iar Syriza ar câștiga alegerile parlamentare, chiar și dupa scindarea partidului. Rezultateele nu ii vor permite, cel mai probabil, să guverneze singur. O alianță cu conservatorii din Noua Democrație este exclusă, Tsipras nedorind să discute cu aceștia nici măcar pentru constituirea unui guvern interimar, imediat după demisia sa. Pentru greci ar fi a treia oară când se prezinta la urne de la începutul acestui an – parlamentare în luna ianuarie, referendum în luna iulie si acum aceste anticipate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.