Disperarea editorialiştilor americani

Cu un bilanţ provizoriu de 59 de morţi şi 515 răniţi, incidentul armat din Las Vegas îşi consolidează trista calitate de a fi cel mai sângeros din istoria Statelor Unite, dar şi de a ului specialiştii, cât şi oamenii simpli prin constatările şi întrebările pe care le-a creat. Mai întâi trebuie subliniată pregătirea minuţioasă a acestui atac armat, executat de un lup solitar, aşa cum îl prezenta încă de luni ziarul „Washington Post”. Dar chiar a fost un lup solitar cel care a dus 10 valize, în care erau 23 de arme de diferite calibre, puşti de asalt, unele cu lunetă, în camera de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay pe care o închiriase cu patru zile înainte? Şi pentru profani este vorba de un arsenal impresionant, completat de cel descoperit acasă la el, în localitatea Mesquito, 120 km de Las Vegas, care cuprindea alte 18 arme, mii de gloanţe, cât şi nitrat de amoniu, ce poate fi folosit la fabricarea de explozivi. Invocând aceste date, ziariştii americani au readus în discuţie securitatea hotelurilor, mai ales în oraşe precum Las Vegas, cu statutul său special. Apoi, pornind de la profilul – calificat deconcertant de presă – al atacatorului Stephen Craig Paddock, ei se întreabă cum a ajuns un american alb, pensionar, bogat şi pasionat al jocurilor de noroc să comită un asemenea masacru? Frecventa din când în când magazinul de arme aflat în apropiere, familia îl descrie ca un ins foarte liniştit, e drept a avut un tată spărgător de bănci, care a evadat din puşcărie, un psihopat autentic.

Desen de ’Arcadio Esquivel – Costa Rica

Las Vegas Review-Journal – 3 octombrie

După cum arăta „Courrier International.fr”, de pe coasta vestică până pe cea estică a SUA, editorialiştii şi comentatorii oscilează între disperare şi sentimentul neputinţei în faţa acestei noi tragedii. „O dată în plus: cel mai mare asasinat în masă din Statele Unite”, titrează săptămânalul „The New Yorker”, dând tonul presei americane. Astfel, Richard Cohen, cronicarul cotidianului „Washington Post”, recurge la ideea uraganelor, care, în aceste ultime săptămâni, au bântuit pe coastele americane şi în Caraibe: „Mai întâi a fost furtuna Harvey, care a inundat Houstonul, apoi uraganul Irma, care a devastat Florida (…). Apoi uraganul Maria s-a dezlănţiut asupra Porto Rico (…), iar duminică 1 octombrie, seara, atacul armat din Las Vegas”, soldat provizoriu cu 59 de morţi şi 515 răniţi. Adică, pentru comentator: „O altă «catastrofă naturală» în spiritul timorat de prea numeroşii politicieni. Asasinatul din Las Vegas va fi prezentat drept o pedeapsă divină, dar înfăptuită de mâna omului”. O tragedie „în faţa căreia vom pune rugăciunile, dar nicio soluţie de ordin legislativ”.„Fiţi sguri, voi fi determinat să scriu această cronică din nou”, scrie Richard Cohen, care continuă „nu trebuie decât să umplem locurile goale cu noul număr al victimelor (…) şi, de asemenea, instantaneu, toată lumea se va întreba pentru ce? Totuşi, aceasta se va rezuma la acelaşi lucru: Nebunie de partea ucigaşului, laşitate de partea Congresului”.

În context, trebuie precizat că, în condiţiile în care, deja, ziare importante au reluat ideea privind regimul armelor de foc, Casa Albă a reacţionat previzibil, calificând „prematură” o atare dezbatere. Cum se ştie, lobbyul deţinătorilor de arme de foc este foarte puternic şi foarte influent în SUA.

În presa locală din statul Nevada, în care se află şi „capitala jocurilor de noroc”, unde a avut loc tragedia, domină şocul. Astfel, ziarul cu cel mai mare tiraj din stat, „Las Vegas Review-Journal”, pune pe copertă o imensă fotografie a Las Vegas Strip, celebra arteră a oraşului, pe care a avut loc festivalul de muzică country, întrerupt brutal la 22h08 de trăgătorul Stephen Paddock. „Las Vegas nu va mai fi niciodată acelaşi” „Zori radioşi apăreau pe Las Vegas în această luni dimineţa, dar nicio rază de soare nu putea pătrunde sumbrul giulgiu care acoperea peisajul”, se putea citi în primele rânduri ale editorialului ziarului. „Un carnagiu stupefiant”, „O ambuscadă ucigaşă într-un oraş construit ca o invitaţie deschisă lumii”, scrie ziarul. „Cum poate cădea un om în asemenea abisuri de lipsă de umanitate pentru a lua vieţile a zeci de inocenţi? (…) Ce spune aşa ceva despre sănătatea unei societăţi, în care se produce cu o atare regularitate un rău atât de mare?”

Sursa citată citează şi „răspunsul radical” ales de ziarul „The New York Times”, pe care-l consideră „teribil”. Astfel, cotidianul citat renunţă la cuvinte şi, în loc de editorial, publică o listă de mici grafice ce detaliază numărul atacurilor armate consemnate între cel de la Orlando (49 de morţi, 12 iunie 2015) şi cel de Las Vegas, de la 1 octombrie 2017. „477 de zile, 521 de atacuri armate în masă. 0 acţiune din partea Congresului” Este textul elocvent care însoţeşte macabrul calendar publicat marţi de influentul ziar „The New York Times”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.