×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:20
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Povești frumoase despre români optimiști
Domnul Pleșu – dascălul de nota 10
Prim-solistul şcolii şi al grupurilor de călători
Domnul Pleșu – dascălul de nota 10

La Şcoala Gimnazială nr. 8 din Bârlad există un dascăl care, dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Pare atât de spectaculos pentru că este între puținii care mai fac un lucru pe care generații întregi de dascăli l-au făcut pentru elevii lor. Poate nu întâmplător, născut pe 21 mai, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, profesorul de muzică Corneliu Constantin Pleșu posedă toate trăsăturile unui dascăl de succes, ale unui dascăl-vedetă, dacă vreți: iubitor de copii, pasionat de munca sa, disponibil oricând, și în weekend, să-și asculte, să-şi îndrume și să-și însoțească elevii, modest, generos, mereu cu o vorbă bună la purtător, mucalit, pune în slujba copiilor toate cunoștințele, timpul și energia dumnealui.

Își scoate elevii în weekend la muzeu, la film, la pizza, la cofetărie, îi duce la festivaluri de muzică, în excursii, pe mulți dintre foștii lui elevi ajutându-i să-și găsească de lucru, ba chiar să și plece în străinătate cu burse.

În fiecare vară, elevii urcă pe munţii României

Expediții cu traseu unic

Din ’90 până în ’97 a fost profesor și la o casă de copii, iar pe lângă orele de la Şcoala nr. 8, predă educație muzicală și la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu“ din Bârlad. Chiar în acest moment, domnul profesor e plecat într-o expediție în Munții Apuseni, într-un grup de 23 de membri: 18 elevi și 5 însoțitori. Plecarea a fost pe data de 29 iulie și în expediție se va sta până pe 9 august. Dascălul spune că aceasta este una dintre cele mai frumoase expediții, cu un traseu unic, care va rămâne cu siguranță în memoria și inimile copiilor. Traseul propus este: plecare din Bârlad, Piatra Neamț, Bicaz, Cheile Bicazului, Sovata, Salina Praid, Salina Turda, Cheile Turzii, Valea Arieșului, Câmpeni, Ghețarul de la Scărișoara, Peștera Poarta lui Ionele, Cheile Ordâncușei, Poiana Călineasa, Scărișoara, Izbucul Tauz, Casa de Piatră, Peștera Ghețarul de la Vârtop, Platoul Padiș, Cetățile Rădesei, Cetățile Ponorului, Cheile Galbenei, Peștera Focul Viu. Se vizitează cele mai mari și importante peșteri: Peștera Urșilor, Peștera Meziad, Peștera cu flori de cristal. Apoi, itinerarul continuă cu vizita la bazinele cu apă termală de la Felix Oradea şi se vor vizita Cetatea Devei, Castelul lui Iancu de Hunedoara, Sibiul, iar excursia se va încheia la Păltiniș.

Depășirea fricilor

Nu vă imaginați că un traseu cu domnul profesor e, așa, floare la ureche. Traseele organizate de domnul Pleșu sunt foarte palpitante și încărcate de suspans, oferind tinerilor posibilitatea de a traversa podețe supendate, de a merge pe lanțuri sau cabluri și, nu în ultimul rând, de a se cățăra liber pe stânci. Domnul profesor îi încurajează pe elevi să-și depășească fricile și e de părere că astfel de trasee sunt un bun exercițiu de formare a unor trăsături de caracter precum stăpânirea de sine, autocontrolul și curajul și nu pregetă ca la finalul parcurgerii traseelor să-i felicite pe participanți pentru disciplina strictă necesară parcurgerii unor asemenea trasee dificile.

O ironie la turismul snob

„Copiii au avut de toate: emoții, temeri, curaj, ambiție“

Domnul profesor postează regulat pe pagina de Facebook, pentru a-i ține la curent pe părinții grijulii de acasă.

„Astăzi am reușit să facem circuitul Cetățile Ponorului. Traseul e destul de greu și de durată, a solicitat pe toată lumea, dar frumusețile văzute, cucerite de copii, le vor rămâne cu siguranță ca o amintire excepțională, cea mai frumoasă excursie pe care au făcut-o. Au admirat sorburi, doline, peșteri, cursuri subterane de apă, grohotișuri, avene și natura în general. A fost o reușită și acești copii se pot mândri cu performanţele, cu traseele făcute! Felicitări, copii, și surprizele vor continua în zilele următoare!“
O altă postare a domnului profesor: „Astăzi am început să facem circuitele. Primul circuit a fost Cetățile Rădesei, un traseu foarte frumos desfășurat prin Cheile Someșului Cald. Copiii au avut de toate, emoții, temeri, curaj, ambiție să străbată acest traseu dificil care este presărat cu lanțuri de susținere și pasaje dificile, cu pereți înalți de peste 100 de metri, cheile fiind atât de înguste, că pe anumite porțiuni pereții par de netrecut“.

Tot din postările domnului profesor, aflăm care-i atmosfera la un foc de tabără: „Luni seară am reușit să organizam unul dintre cele mai frumoase focuri de tabără, la Scărișoara Ghețari, la familia Paşca. Copiii s-au implicat pentru organizarea și realizarea focului, adunând lemne uscate din zonă. Am cântat, am povestit, i-am invitat pe toți cei care au dorit să vadă un foc adevărat de munte“.

Înapoi la meşteşugurile tradiţionale

„Un apus de soare, un spectacol magnific”

Dar minunatul dascăl din Bârlad le arată copiilor, în drumețiile lor, nu doar natura, ci îi familiarizează și cu obiective istorice și culturale. I-a dus să viziteze mormântul marelui voievod Mihai Viteazul. Cu ocazia unei excursii anterioare, în Munții Bucegi, domnul Pleșu scria: „Am vizitat frumosul castel al Cantacuzinilor – Castelul Zamora, cu o expoziție memorabilă de arta plastică: Cirque d’Art (lucrări expuse: Picasso, Matisse, Chagall etc.)“.

Îmi mai atrage atenția o postare a domnului profesor, din data de 21 iulie: „Un apus de soare cu un spectacol magnific dat de caprele negre, de noi, turiștii de la cabană, de vremea care ne-a trecut prin mai multe ipostaze meteorologice, soare, nori diafani, furtună și o temperatură de minus un grad“.

Dragostea de semeni

Să-i dorim domnului profesor Pleșu la cât mai multe trasee, să continue să le insufle copiilor și pe viitor dragostea pentru natură, pentru obiceiurile și tradițiile românești, pentru floră și faună, să-i învețe istorie, geografie, să-i ducă la cât mai multe muzee, castele și cetăți, să reușească să sădească în sufletul a cât mai mulți tineri respectul și apropierea de natură, spiritul de aventură, spiritul de echipă, și să continue să-i învețe cea mai importantă lecție: dragostea de semeni.

România are în Constantin Corneliu Pleșu un dascăl de nota 10!

Nicole Duțu

Publicat Marţi, 08 august 2017
19560
 | 22
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gherghina
-1
de ce nu căutați în pndl ??! așa, de lămureală...!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
GHIA
+11
Ca si alti cititori, la inceput nici nu am vrut sa vad despre ce este vorba, numele ma indrepta spre un alt plesu, cu p mic, chiar daca el este o namila. Din fericire fotografia m-a facut curios si asa amconstatat ca este vorba despre un alt PLESU, cu majuscule, si care merita toata stima noastra. Sunt convins ca asemenea oameni sunt cu duiumul in Romania, dar fiind stiri pozitive cand este vorba despre ei, nu apar in mass media noastra cea prostituata.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Ardeleanul @ GHIA
0
Subscriu.
Publicat acum 21 ore şi 20 minute
+Răspunde
Amy
+21
Ce frumos. Amintiri ce vor ramine in sufletul copiilor pe viata. Dascali adevarati cu dedicatie. Avem tara frumoasa dar nepretuita la fel si oameni de bine ce au fost uitati.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Chung De Lei
+24
Omul e de toata isprava si merita laudat. Insa, e destul de trist cand realizezi cat de mult a scazut nivelul constiintei noatre ca neam, a lucrului bine facut si constiincios, al etosului nostru, daca am ajuns sa ne miram si sa laudam o chestiune de normalitate, de corectitudine vazuta la un profesor. Lucruri banale pe alte meridiane, precum banale au fost pina la rebeliune si pe la noi.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+20
Felicitări şi inimosului profesor, dar şi celui care-i face cunoscute minunatele realizări , da felicitări şi părinţilor elevilor care înţeleg să-şi educe astfel copii ! Despre elevi, iată cu adevărat nişte tineri frumoşi şi liberi !
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Dragos
+14
Sper ca nu are legatura cu "intelectualul " de serviciu andrei plesu...
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+21
Asemenea Dascali, chiar daca unii sant la PENSIE, sigur trebuie sa poata sa se angajeze din nou, chiar la STAT, pt. ca sigur au PENSII, sub NIVELUL SALARIULUI MEDIU BRUT, care trebuie sa ramana, cel la care se raporteaza pensiile, an de an. Pt. ca preturile in Romania, cresc mereu, nu poti sa nu agati si pensiile de ele, pt. ca asa e DREPT. Ma refer la Pensiile sub salariul MEDIU BRUT, nu la cele de MII de euro.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Mosu
+28
Dumnezeu sa-i dea sanatate ! Nu pot decat sa-l admir si sa-i multumesc pentru ce face in folosul acestor tineri.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Nefericita coincidenta de nume
+29
Un dascal dedicat meseriei si copiilor, dintr-un prafuit si mic oras de provincie, si un "filozof de curte", cu mofturi si pretentii de intelectual, aflat permanent la vinatoare de ciolan !
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Mischa
+40
M-am speriat! Am crezut ca e vorba de editat cu lavaliera. Din fericire, mai sunt si alti Plesu, oameni adevarati.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 39 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 14 minute
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 40 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017