×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:43
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Interviu cu directorul Wiener Privatklinik din Viena
Dr. Rainer Kotz, imaginație și știință în chirurgia ortopedică

Profesorul dr. Rainer Kontz, medic chirurg ortoped, specializat în artroplastie, a fost invitat zilele trecute în țara noastră pentru mai multe consultații și intervenții în cazul pacienților români care sufereau de diferite afecțiuni. El spune că singurele diferențe dintre sistemului medical românesc, pe care însă nu îl cunoaște foarte bine, și cel occidental ar putea fi „poate doar în privința pregătirii medicilor care au mai puţină experiență și poate că nu dispun de tehnica necesară pentru a efectua operații de implant osos, intervenții chirurgicale de o complexitate ridicată“.

Cotidianul: Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ortopedice pe care le-ați întâlnit la pacienții români? Ar putea exista o explicație pentru apariția lor?

Prof. dr. Rainer Kontz: Cele mai comune probleme ortopedice pe care le-am descoperit în rândul pacienților români sunt cancerul de oase, osteosarcomul şi sarcomul Ewing. Nu este o explicație în acest sens, pentru că vorbim despre boli rare care au o frecvență de 4 la 1.000 de locuitori pe an.

Copii duși la control

Cât de important este să facem controale ortopedice periodic?

În rândul copiilor unde sunt și specialist, un control în momentul în care copilul prezintă dureri la nivelul piciorului este mai mult decât necesar. O simplă radiografie poate depista dacă ceva este în neregulă cu membrul copilului, apoi RMN-ul poate determina dacă este vorba despre cancer sau nu.

De ce ați venit în România pentru a face consultații? Ce concluzii ați putea trage după acestea?

Am avut plăcerea să cunosc un român dornic să ajute pacienții din România să beneficieze de cel mai bun tratament în Austria. Darius Pencea, fondatorul companiei de turism medical România – Austria, AT-Med, mi-a propus să consult pacienți români cu cancer de oase în mare parte, știind că tehnica pe care noi o folosim dă în majoritatea cazurilor cele mai bune rezultate. Așa am ajuns să ofer consultații și în România pentru pacienții care au nevoie de o a doua opinie și pentru care deplasarea în Austria este un proces mai dificil. Pe de altă parte, după ce tratez un pacient din România, obligația mea morală este de a avea grijă de ei și de a vedea și cum au evoluat postoperator. Mulți dintre pacienții pe care i-am consultat au a doua șansă la viață.

Există diferențe notabile între sistemul medical din România și cel din statele occidentale? Care ar fi acestea?

Nu cunosc sistemul medical românesc foarte bine, dar cred că nu e o diferență foarte mare, poate doar în privința pregătirii medicilor care au mai puţină experiență și poate că nu dispun de tehnica necesară pentru a efectua operații de implant osos, intervenții chirurgicale de o complexitate ridicată.

Unde ar mai trebui îmbunătățit sistemul medical din țara noastră? Ce credeți că îi lipsește?

Cum spuneam, nu cunosc foarte bine sistemul medical românesc. Am vizitat doar câteva spitale private și am observat că erau dotate cu aparatură performantă, lucru care m-a uimit și m-a bucurat în același timp.

În chirurgia abdominală e nevoie de imaginație

De ce se spune că chirurgia ortopedică este una dintre cele mai curate specialități medicale?

Din punct de vedere tehnic, schimbările sunt rapide, iar aparatura medicală este din ce în ce mai performantă. În momentul de față, protezele sunt cheia în tratamentul de succes al oaselor. Sunt proteze care pot fi personalizate pe fiecare pacient în parte și care sunt concepute în maximum șapte săptămâni. Desigur, vorbim aici despre un cost mai mare, dar și rezultatele vor fi pe măsură, având în vedere că nu va mai exista rata de eșec.

Cât din chirurgia ortopedică este știință, cât artă și cât predicție?

Medicul chirurg ortoped nu este un artist, ci mai degrabă un om de știință. Deci aș spune că intervenția chirurgicală în ortopedie este 100% știință.

Care sunt cele mai complicate operații pe care le-ați făcut vreodată? Credeți că le-ați putea efectua fără probleme și într-un spital din România?

Unele dintre cele mai dificile intervenții pe care le-am făcut sunt cele de chirurgie abdominală, unde trebuie să dispui de o imaginație foarte bună în calitate de chirurg. Aș putea face operații în România dacă aș avea aici un medic ortoped chirurg format în Austria sau un coleg cu o formare excelentă cu care am mai lucrat și în care pot avea încredere 100%.

Andreea TudoricăPublicat Duminică, 16 iulie 2017
1804
 | 3
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Santa Klaus
+4
va fi in curând șomer, ca și dințarii. japonezii au inventat și pus in practică cu succes refacerea articulațiilor, a țesutului moale, cu ajutorul celulelor stem. in curând va fi accesibil oriunde.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Citadin @ Santa Klaus
+1
Splendid. E remarcabil. Mersi pt info
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Citadin @ Santa Klaus
+2
Uite, am cautat pe net info despre ceea ce sustineti. Dezamagire totala. Articolele sunt de acum 7-8 ani, prognozarea era de maxin 5 ani si totusi nu se trece la actiune. Eu cred ca e presiune a celor ce au interes sa comercializeze in continuare toate materialele din industria dentara ce ar falimenta. Pe Cluj se fac experiente, dar sut eronat dirijate: pt implanturi. Ce are in comun crearea de dinti noi din celule stem cu pastrarea in mandibula a orificiului pt implant despre care am citit ca se pastreaza de la sine. Atunci ce cercetare pe crearea dintilor din celule stem se face la Cluj? Laboratorul din Yimisoara al dr Savu nici nu apare, doar cabinetul unde face clasicele tratamente. In 2012 un implant gol in Oradea era 400 euro, azi unul imbracat in alt oras face 2400 euro. La asa preturi cum sa faci dinti stem cu 2300 euro? Acolo unde se fac, caci se fac totusi costa 30.000 euro/bucata! dar nu ai acces la sursa si daca esti miliardar, e rezervat elitei planetare.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Vinovatul de serviciu - Generalul Iulian Vlad
Publicat acum 7 ore şi 12 minute
România pune piedici întreprinzătorilor
Publicat acum 3 ore şi 4 minute
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 23 minute
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 32 minute
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 51 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 3 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 40 minute