Elicopter SMURD prăbuşit lângă Mamaia (VIDEO)

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit luni după-amiază în judeţul Constanţa, având patru persoane la bord. Accidentul a avut loc în lacul Siutghiol, zona Butoaie. Aparatul de zbor s-a scufundat în lac. Două apeluri telefonice la 112 au alertat autorităţile. La faţa locului au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanţă, Poliţie şi scafandri.

„În urmă cu câteva momente s-a primit un apel prin 112 că în lacul Siutghiol s-ar fi prăbuşit un elicopter. Ne vom deplasa cu scafandrii militari de la ISU Constanţa”, a declarat purtătourl de cuvânt ISU Constanţan Anca Chiriță, citat de Ziua de Constanţa.

Potrivit aceleiaşi surse, mai multe persoane s-au aruncat în apele lacului înnotând spre locul impactului, în încercarea de a salva supraviețuitorii.

La bordul elicopterului se aflau pilotul, copilotul, un medic și o asistentă, dar niciun pacient.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, citaţi de pagina electronică a Mediafax, elicopterul SMURD se afla în misiune şi se îndrepta spre Tulcea, de unde urma să preia un pacient cu embolie pulmonară pentru a-l transporta la Spitalul Judeţean Constanţa.

UPDATE: 20:15: Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, plutonierul Anca Chiriță, a declarat, luni seară, că încă nu a fost găsită epava elicopterului, ci doar bucăți din el, conform b1TV.


”Persoanele sunt căutate cu ajutorul sonarelor. De asemenea scafandri MApN, ISU și coasta de pază continuă căutările. S-au găsit bucăți din elicopter, nu și epava elicopterului”, a afirmat Anca Chiriță.

UPDATE: 18:50:
Carlinga elicopterului prăbușit a fost găsită. Echipele de intervenție continuă căutările în lacul Siutghiol pentru salvarea celor trei persoane aflate în elicopter în momentul prăbușirii, relatează Mediafax.

„Se acţionează intens pentru găsirea victimelor. Echipele au reuşit să găsească carlinga elicopterului prăbuşit. Se fac în continuare eforturi susţinute”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE: 18:41:
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a ajuns la locul accidentului. El a declarat pentru B1 TV că în prezent este căutată carlinga elicopterului unde s-ar afla celelalte trei victime. (Detalii AICI)

UPDATE 18.14: Coada elicopterului SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol a fost identificată de echipele de intervenţie, în zona în care acţionează de aproximativ două ore.

UPDATE 17.05. Managerul Serviciului de Ambulanţă Constanţa a precizat pentru Mediafax că unul dintre pasageri, a fost adus la mal cu o barcă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani, cel mai probabil medicul din echipajul SMURD. Echipajele de prim-ajutor au efectuat manevre de resuscitare mai bine de 30 de minute, dar nu se ştie încă dacă acestea au avut succes.

UPDATE 17.20. Raed Arafat, fondatul SMURD, a declarat la Digi24, referindu-se la căutările celorlalţi supravieţuitori ai prăbuşirii, că „șansele, din păcate, scad din minut în minut”. Până la această oră nu a fost găsită niciuna dintre aceste persoane. Secretarul de stat în MAI a confirmat că în aparatul de zbor nu se afla niciun pacient, acesta fiind transportat de la Tuzla și lăsat la Spitalul Județean Constanța.

UPDATE 17.30. Martori ai accidentului aviatic citataţi de Mediafax spun că imediat după prăbuşirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor şi a durat câteva zeci de minute pînă la sosirea primei ambarcaţiuni de salvare.

UPDATE 17.45. Potrivit lui Raed Arafat, medicul care a fost salvat din elicopter a fost transportat la Spitalul din Constanța cu embolie. ”Colega sub resuscitare are puls și este transportată către spital”, a spus Raed Arafat.

UPDATE 22.23 Încă două victime ale prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia au fost aduse la mal.

Este vorba de un bărbat căruia i se acordă primul ajutor. Acesta este transportat la spital cu o ambulanță SMURD. Potrivit lui Raed Arafat, este vorba despre copilot. ”Este în stop cardio-respirator, în hipotermie. Nu are semne vitale. Încercăm să îl reîncălzim”, a declarat Arafat. Cea de a treia persoană este așteptată la mal de o ambulanță SMURD, fiind adusă de echipele de căutare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.