×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 52 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 26 iunie 2017, 22:08
EUR (€)
+0.0060 ↗
4.5733 RON
USD ($)
+0.0001 ↗
4.0906 RON
• • •
Elita celor cu note mici şi mijlocii
Ioan Buduca
Ioan Buduca

Traian Băsescu nu e un prost, dar n-a absolvit şcoala superioară de marină comercială cu note mari. Media sa generală a fost sub 7 (şapte). Florian Coldea, la fel. Sub şapte. Colegul său de promoţie cel mai bine notat de profesori a fost arestat de SRI – DNA după ce ajunsese subalternul cel mai eficient al lui Coldea. Kovesi a absolvit şcoala superioară de Drept cu media generală 6,41. Alina Bica a absolvit Dreptul cu o medie peste 9. Nota 6 (şase) a arestat, mai târziu, nota 9 (nouă). Nu vorbim despre caractere aici, ci despre calificare.

Cine vrea să facă o cercetare mai amplă va afla că azi, aici, în România, notele 5, sau 6, sau 7 conduc, peste tot, notele 8, sau 9, sau 10 şi în viaţa politică, şi în structurile administrative, şi în sistemele autorităţii judecătoreşti.

În lumea absolvenţilor de drept, lucrurile stau aşa: cei cu note mari se fac, de regulă, avocaţi, cei cu note mijlocii se fac, de regulă, judecători, iar cei cu 5 şi cu 6 se fac, de regulă, procurori.

Media generală a Parlamentului, din acest punct de vedere al mediilor şcolare, care să fie? Dinamica acestei medii a evoluat aşa: 1990-1992, în jur de 8 (opt); 1992-1996, în jur de 7 (şapte); 1996-2004, în jur de 6,5 şase şi jumătate); după 2004, în jur de 6 (şase).

Veţi întreba: cine a făcut aceste cercetări? Răspuns: Direcţia de apărare a Constituţiei din cadrul SRI, prin Departamentul său de resurse umane.

Alte asemenea statistici:

- media generală a liderilor politici după 1990: 7,4;
- media generală a liderilor sindicali: 8,3;
- media generală a moderatorilor de televiziune: 8,1;
- media generală a redactorilor-şefi din presă: 7,8;
- media generală a şefilor de inspectorate de poliţie: 7,2;
- media generală a şefilor judeţeni ai SRI: 7,1.

Asemenea statistici nu au relevanţă prin ceea ce arată direct, ci prin ceea ce arată indirect: o contraselecţie generalizată de competenţe în societatea românească actuală. Altfel spus: o selecţie care nu face loc stratului superior al calităţii resurselor umane. O să spuneţi: acest strat se îndreaptă spre firmele private. Ceea ce este adevărat. Dar nu este o cauză, ci un efect al contraselecţiei generalizate din societate. Din păcate, nici firmele private (cum sunt televiziunile) nu lucrează cu acest strat mai bine şcolit.

Ioan BuducaPublicat Vineri, 24 februarie 2017
44336
 | 60
 | 78
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
xxx
-1
Ca fapt divers - daca e pe bune, un 6 e mai bun decat un 10 luat prin "amicitie"... Apropos, o lista asemanatoare, dar pentru , sa zicem, ultimii 20-30 ani dinainte de 1989 ? Ar fi interesant...
Publicat Sâmbătă, 04 martie 2017
+Răspunde
Vasilescu Costel
-2
Pai si niste documente ceva ? M-ati facut curios degeaba...
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
haha @ Vasilescu Costel
+2
A intors pe 9 ,in cazul doamnei kovesi ,media de absolvire a facultatii de drept a fost peste 9 ,la fel nota la licenta ,de restul ma indoiesc ca ar fi corecta informatia !
Publicat Joi, 02 martie 2017
+Răspunde
AURA
+6
Cum s-a inscris la doctorat d-na Kovesi, avand media 6? Nu e obligatoriu sa ai media de absolvire minim 9? Sa stim si noi, oamenii de rand, cum se face!
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
hiris
+3
Totdeauna si pentru nimic,sarpele cel mare manaca pe cel mic!Insa cateodata doar din intamplare sarpele cel mic manaca pe cel mare!
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
emil
+5
Intotdeauna va fi asa: prostul stie totul iar desteptul zice ca pe asta nu a stiut-o! Deci prostii vor fi intotdeauna buni la orice. Mai ales atunci cand si cei care ii numesc sunt la fel ca ei. Intotdeauna desteptii vor avea o retinere in a afirma o prostie sau o ilegalitate si vor cauta sa se documenteze. Prostii nu au asemenea limitari. Iar rezultatele le suportam noi. Asta daca dorim sa vedem...
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
Ella
-6
Ce conteaza deja nota? Conteaza ce face si cum isi face jobul. Din moment ce starneste atatea dezbateri si atatea sapaturi in trecutul ei, se pare ca il face bine! Eu ii doresc succes in continuare!
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
Murphy @ Ella
+4
faptul ca LCK starneste controverse inseamna ca isi face treaba bine? dumneata esti cretina?
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
Stefan
-3
Să înțelegem că doar o notă mai mare poate aresta o notă mai mică? Indiferent de notă, cel mai simplu ar fi să nu comiți infracțiuni. Alfel, un articol fără fond.
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
ACULIN TĂNASE
+7
”A vorbi despre meritocrație constituie delict de subminare a autorității persoNULITĂȚILOR.” (ACULIN TĂNASE)
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
haha
-7
cu dragnea-n suflet ,atacul este evident la d-na Koveși !În primul rând ,nu știm dacă e și corectă media afișată ,la anumite facultăți ,nu poți abține la lucrarea de licență sub 7,iar intrarea în magistratură se face cu note foarte mari !Apoi ,erau facultăți cu „exigenți„ de profesie (de regulă ,la stat !) și facultăți cu ”ghici ,ciupercă , ce e ”,unde se termină cu 10 pe linie ,mai ales la particular !Examenele de admitere în magistratură sânt foarte dure ,existând și acolo o limită de notare sub care nu poți lua examenul !La politicieni se face o medie ,de ce ?Ca să-l adune pe cel cu 10 cu cel cu 4 și să-i dea media 7 !De ce nu vede ,pe partide,ce note au ,câți au !Păi ,oamenii lui dragnea au școala vieții (și a hoției implicite !) ,așa că facem articole ca să-adormin !
Publicat Duminică, 26 februarie 2017
+Răspunde
Csaba @ haha
+13
Tu chiar sti ce citesti sau vorbesti ca sa nu taci? Era vorba de media generala nu de media de licenta, iar pentru stiinta ta procuratura nu este magistratura, decit in acceptia diletantilor. In ceea ce priveste politicienii, media este cit se poate de evidenta cind incep sa vorbeasca si mai ales sa abereze pe baza "cunostintelor vaste". Dar relevant este si va fi cine compune "elita" conducatoare, adica clasa cataratorilor de profesie mincinosi, aroganti si intriganti, iar draga ta luptatoare Kovesi nu este o exceptie, ci o REGULA a servilismului. Problema ta este Dragnea, problema noastra ar fi incompetenta si mediocritatea celor care ne-au condus si inca ne conduc.
Publicat Duminică, 26 februarie 2017
+Răspunde
Cata
+9
pai si la ce va asteptati dle Buduca atunci cind mediocri tin friiele tarii, sa curga lapte si miere? staistica e rece. doar cifre. iar cifrele graiesc in sensul dgradarii calitatii celor care trebuie sa gindeasca pentru noi si tara. adica cu alte cuvinte traim o tragedie care deja a cuprins mintile celor care cauta sa invirta adevarul pe degete.
Publicat Duminică, 26 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Mihai Tudose, propus PREMIER
Publicat acum 9 ore şi 52 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
25 articole/ Actualizat Duminică, 25 iunie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
130 articole/ Actualizat Vineri, 23 iunie 2017
Ilie Şerbănescu

Iată, sumar, cum s-au derulat lucrurile la suprafață: un partid, PSD, ce se dă de stânga, a câștigat detașat alegerile și, împreună cu un partid mai mic, a alcătuit majoritatea parlamentară și a format Guvernul.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 2 ore şi 26 minute