Elvețienii au votat pentru limitarea imigrației

Elvețienii au fost chemați duminică să voteze în cadrul unui referendumum asupra „imigraţiei de masă”, în special a cetățenilor din Uniunea Europeană, relatează AFP. 

UPDATE Alegătorii elveţieni au votat în proporţie de 50,3 la sută în favoarea unei limitări a imigraţiei, în cadrul referendumului organizat duminică, potrivit rezultatelor oficiale.

Referendumul, organizat la iniţiativa partidului UDC (dreapta populistă) a obţinut majoritatea dublă necesară pentru a fi aprobat, respectiv majoritatea cantoanelor şi majoritatea alegătorilor.

Dacă cei care vor vota „DA” vor avea câștig de cauză, va fi „haos”, a susținut anterior profesorul de științe politice Pascal Sciarini, din Geneva, deoarece relațiile dintre Elveția și UE vor fi revizuite complet.

Elveția nu face parte din UE, deși este înconjurată complet de țări membre ale blocului comunitar.

Legată prin acorduri bilaterale cu UE, negociate cu dificultate timp de cinci ani, Elveția a acceptat să-și deschidă piața muncii pentru cei 500 de milioane de cetățeni ai UE.

În momentul intrării în vigoare a libertăţii de circulaţie, care s-a făcut progresiv din 2002, autoritățile au indicat că nu vor exista decât maximum 8.000 de nou-sosiți pe an.

De fapt, Elveția, cu economia sa extrem de solidă, în contrast cu criza din zona euro, primește aproximativ 80.000 de nou-sosiți pe piața muncii, lucru care a stârnit furia partidului UDC (dreapta populistă), cea mai importantă formațiune din Parlamentul elvețian.

Acest partid se află la originea referendumului, deoarece a reușit să adune numărul necesar de semnături pentru organizarea unei astfel de consultări populare, prevăzută în sistemul politic elvețian, pe baza democrației directe.

Informaţiile iniţiale, înainte de numărarea voturilor arătau că, dacă votul favorabil va prevala, Elveția va restabili cote și contingente pentru imigranți în funcție de nevoile sale, un sistem pe care l-a folosit înaintea acordurilor bilaterale cu UE și care, potrivit angajatorilor, presupune numeroase dificultăți administrative.

Guvernul elvețian, majoritatea partidelor politice, precum și patronatul s-au pronunțat categoric pentru un vot negativ la referendum, spunând că a frâna sau a opri imigrația ar însemna sfârșitul prosperității elvețiene.

Bruxelles-ul a anunţat deja că dacă Elveţia pune capăt acordurilor de liberă circulaţie, toate celelalte acorduri care leagă Berna de UE vor fi denunţate.

Susţinătorii referendumului, în frunte cu UDC, au replicat spunând că este vorba despre o problemă de suveranitate naţională şi că ţara nu trebuie să se plieze pe dictatul european.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.