Emisiuni incitante la TVR 2

Drumul lui Leşe” – un nou sezon, cu „poveşti şi hori de demult”

Duminică, 18 octombrie, de la ora 18.30, la TVR 2 şi TVR HD, Grigore Leşe ne propune să pornim din nou la drum alături de el şi de echipa emisiunii Drumul lui Leşe într-un nou sezon.

Pentru această primă ediţie, invitaţii din studio sunt din domenii diferite, dar care au în comun nu doar dragostea pentru arta autentică şi pentru oraşul Baia Mare, ci şi faptul că fiecare dintre ei este lider în domeniul său. La Drumul lui Leşe vin reprezentanţii a trei lumi diferite, dar unite de acelaşi gând: Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii: Vlad Tăuşance, scriitor şi jurnalist, Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare, şi Grupul Iza.

La prima ediţie din acest sezon a emisiunii Drumul lui Leşe – pornind de la trei coordonate principale, creativitate, viziune, rost, vom descoperi alături de invitaţii din studio ce înseamnă creativitatea urbană la superlativ, într-un spaţiu consacrat ca fiind tributar tradiţiei. Vom afla ce înseamnă, de fapt, tradiţie, cum a fost Maramureşul şi ce a mai rămas din spiritul lui. Vom înţelege de ce este atât de special oraşul Baia Mare, dacă mitologia urbană se poate grefa pe mitologia locului, dacă demersul unor oameni vizionari este conectat la vibraţia şi valorile oamenilor din Maramureş.

Veselie, nu divertisment. Muzică ţărănească, nu muzică populară. Oameni adevăraţi, nu oameni de carton”. Acesta-i dictonul de la care Grigore Leşe porneşte din nou la drum, în cel de-al treilea sezon.

Din 18 octombrie vă aştept din nou pe Drumul lui Leşe. Să ne rezemăm de vânt şi să ascultăm sub aripile lui poveşti şi hori de demult. Vom cunoaşte oameni care simt şi transmit stări speciale, oameni care trăiesc în rost, oameni care s-au strămutat în medii universitare şi au dus cu ei dimensiunea spirituală a satului. Ne vom lumina prin dialog şi vom da ritm anotimpurilor prin muzici şi poveşti tălmăcite de oameni cu aură împărătească”, continuă Grigore Leşe.

Periplu cultural inedit: Hamburg, Istanbul, Monte Carlo, Bragadiru

Liana Stanciu şi Radu Muntean

Aseară, la TVR 2 şi TVR HD aţi urmărit, desigur, prima ediţie a celui de-al treilea sezon al emisiunii Arte, carte şi capricii,prezentată de Liana Stanciu. Şi pentru că toamna aduce atâtea bogăţii în librării, în expoziţii, în sălile de cinema sau teatru şi la televiziune, această ediţie a fost extrem de bogată în evenimente culturale şi a trecut în revistă: filme, lectura ca terapie, muzică, dans contemporan, artă vizuală – desfăşurate în cele mai diverse locaţii: Hamburg, Istanbul, Monte Carlo, Bucureşti şi la Palatul Bragadiru.

După ce a anul acesta a fost selectat la Cannes, la secţiunea Un certain regard, cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câştigat, săptămâna trecută, cel mai important premiu la Filmfest Hamburg – cel de-al treilea festival internaţional de film (ca mărime) din Germania. Publicaţia Variety a numit filmul ”un anti-thriller captivant, cu accente dostoievskiene”, iar Hollywood Reporter, „o meditaţie amară despre responsabilitate, vină şi comunitate, într-o epocă în care afli mai multe despre vecini de pe Facebook, decât vorbind cu ei”. Aşa că Liana Stanciu l-a avut ca invitat, în prima ediţie din acest sezon de Arte, carte şi capricii, pe eroul principal al acestui nou succes românesc: regizorul Radu Muntean.

Pornind de la Voltaire, care spunea “Lăsaţi-ne să citim şi să dansăm – sunt printre puţinele lucruri care nu fac rău nimănui”, la o librărie din Bucureşti a avut loc evenimentul Citeşte sănătos, o invitaţie la lectura ca terapie.

Alte subiecte ale acestei prime ediţii de Arte, carte şi capricii a prezentat şi o soprană din Piteşti – necunoscută în ţară, dar consacrată pe cea mai mare scenă lirică din Istanbul, un proiect de recuperare a istoriei dansului contemporan românesc, un eveniment în premieră al artiştilor vizuali la Bucureşti, un artist contemporan prezent la târgul ArtMonaco de la Monte Carlo, cea mai recentă colecţie a unor Destine ca-n filme, precum şi momente de la Convenţia internaţională de tatuaje găzduită de Palatul Bragadiru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.