Europa celor șase scenarii

N-am fost racordați la dezbaterea europeană cu privire la reconfigurarea UE.

A avut grijă președintele nostru să nu ne batem capul cu problema aceasta. Mai bine să ne spargem capetele aici, la București, decât să ne certăm pe probleme care nu sunt de nasul nostru.

România era, de altfel, izolată. Nu era prinsă nici în clubul celor mari, nici în grupul celor mici. Cei mici s-au adunat sub sigla Vișegradului. Acum, când tăcerea nu mai putea fi păstrată, a glăsuit și Iohannis: „Vom vota împotriva reconfigurării UE“.

Acesta este și scenariul nr.1 din cele 5 prezentate de Juncker: să rămână totul așa cum a fost.

Problema este chiar votul. Acum avem drept de veto. UE va discuta dacă mai păstrează sau nu acest tip de vot (consensul, așadar). Dacă se va vota cu vot majoritar pentru renunțarea la consens?! N-ar fi deloc democratic, dar UE nu prin democrație a excelat. Dacă va fi așa, prin vot majoritar, țările din Europa de Est vor pierde dreptul de veto. Mai departe, fără drept de veto fiind deja, țările est-europene nu se vor mai putea opune reconfigurării UE.

Votul nostru va fi, în viitor, consultativ.

UE dorește să pedepsească Polonia pentru că a schimbat legea de funcționare a Curții Constituționale într-un fel intempestiv și antieuropean. Nu putea, pentru că Ungaria și-a anunțat vetoul. După reconfigurarea procedurii de vot, Polonia va putea fi sancționată. Va fi pentru prima oară când, în UE, suveranitatea nu va fi cedată prin negocieri, ci va fi luată prin vot.

În fața acestei noutăți radicale, Serge Moscovici a propus cel de-al șaselea scenariu: să desființăm UE!
Ca să nu ne dea idei, Iohannis nu ne-a ținut la curent cu drama europeană. Nu-i de nasul nostru!

Se va pune la vot scenariul nr.1 al lui Juncker. Vor vota contra lui cei mari. Se va pune la vot scenariul Europei, cu două tipuri de voturi (decisiv și consultativ).

Vor vota împotrivă cei mici. Se vor pune la vot și celelalte scenarii, minus scenariul Moscovici. Și cei mari, și cei mici vor vota împotrivă.

Ce rămâne de făcut? Dacă nu se va trece la scenariul 6, avem de ales între rezultatul votului pe scenariul nr.1
și rezultatul votului pe scenariul nr. 2.

Scenariul nr. 2 va avea mai multe voturi decât scenariul nr. 1. Cum se va proceda? Est-europenii vor fi amenințați cu scenariul nr. 6, dacă nu acceptă votul majoritar care a ieșit în favoarea scenariului nr. 2. Blocaj? Câtă vreme se va putea rămâne în blocaj? Rând pe rând, est-europenii vor ceda, văzând că încep să simtă lipsa fondurilor UE. N-au de ce să cedeze cei mari.

Alte scenarii? Altele nu există. Exituri individuale? Greu de crezut. Cui i-ar conveni? Cei mari s-ar bucura să nu mai aibă răspundera Greciei, dar nu și grecilor. Vom avea, în final, două tipuri de voturi în UE. Al nostru va fi consultativ pe unele teme și decisiv pe altele. Iohannis poate să-i spună adio celui de-al doilea mandat al său și să devină un președinte al tuturor românilor cât mai are din mandatul acesta…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.