Eurostat nu crede în datele transmise de România

Eurostat şi-a exprimat, marţi, rezerve faţă de calitatea datelor transmise de România în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi nivelul datoriei guvernamentale în 2010, scrie realitatea.net, citând NewsIn.

Biroul de statistică al Uniunii Europene s-a referit la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul administraţiilor publice conform metodologiei ESA 95. Rezerve au fost exprimate şi privitor la calitatea datelor oferite de Marea Britanie.

„Eurostat îşi exprimă rezervele în privinţa calităţii datelor raportate de România,  ca urmare a neclarităţilor impactului unor companii publice asupra deficitului guvernamental, asupra raportărilor a categoriilor ESA95 „altor conturi pentru încasări şi plăţi”, asupra naturii şi impactului unor tranzacţii financiare şi a consolidării schimburilor intra-guvernamentale”, se arată în raportul Eurostat.

Potrivit datelor furnizate de România, deficitul bugetar în 2010 a fost de 6,4% din PIB, în timp ce nivelul datoriei guvernamentale era de 30,8% din PIB.

Miniştrii de Finanţe din UE au decis, în 2010, ca Agenţia europeană de statistică, Eurostat, să primescă atribuţia de auditor. Primul stat vizat pentru o analiză amănunţită a fost este Bulgaria, care a fost suspectată că ar fi furnizat informaţii economice denaturate.

Decizia survine după ce Eurostat a acuzat Grecia că a falsificat informaţiile referitoare la situaţia bugetului pentru a prezenta situaţia economică a ţării într-o lumină mai bună decât era în realitate. Deficitul bugetar pentru 2009 anunţat de fosta guvernare din Grecia era de 5% din PIB, în timp ce noua guvernare a trimis la Eurostat procentul de 7,7% din PIB. Acesta a fost momentul în care economia elena s-a prăbuşit iremediabil şi a avut nevoie de împrumutul de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI. Comisia Europeană a declanşat atunci o procedură de infringement împotriva Greciei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.