FADERE îi scrie președintelui României

Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE), i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care arată nemulțumirea față de felul în care a fost modificată Legea Electorală cu privire la votul românilor din străinătate.

”Modificările aduse legii electorale au creeat mari probleme pentru românii din diaspora. După cum știți, în acest moment s-au înscris pentru votul prin corespondența și în Registrul Elecoral abia în jur de 3 000 de persoane”, a explicat Daniel Țecu.

În opinia sa, ”au apărut alte modificări importante, conform noilor prevederi, putând fi înființate secții de votare doar în Misiunile Consulare și acolo unde cel puțin 100 de români au cerut în mod expres acest lucru. Până în acest moment nu sunt semnale că s-ar fi strâns în vreun loc mai mult de astfel de 100 de cereri pentru a se putea înființa vreo secție de vot.”

Concluzia liderului FADERE e că ”în țările unde există comunități mari de români vor fi de cel puțin 4 ori mai puține secții de vot decât în 2014!”

Prin vocea lui Țecu, șefului statului român i se adresează o doleanță: ”Vă rugăm să interveniți și împreună cu Guvernul României să asigurați suficiente secții de vot.”

”Nu credeam vreodată că va fi posibil să retrăim batjocura la care am fost supuși în 2014. Dar se pare că cele mai negre coșmaruri se adeveresc și că situația va fi de câteva ori mai umilitoare. De asemenea, observăm pe zi ce trece o strategie tot mai evidentă de demonizare, jignire și insulare a Diasporei pentru opțiunile sale politice. Afirmăm răspicat că nu milioanele de români din afară granițelor sunt vinovați pentru necunoașterea ultimelor modificări legislative, ci guvernanții care erau oblgati să găsească cele mai bune strategii de informare a lor și care au cheltuit cu inconstientă bugete apreciabile în acest scop”, este amărăciunea exprimată de liderul FADERE.

Reprezentantul Federeației contează pe sprijinul președintelui Iohannis ”pentru îndreptarea în cel de-al douăsprezecea ceas a acestei situații penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume”.

Pe de altă parte, executivul pare să fi făcut pași timizi, deocamdată, pentru rezolvarea problemelor ridicate de românii din diaspora, după cum s-a anunțat, miercuri, la Platul Victoria.

Guvernul va pune în dezbatere publică până la mijlocul lunii august un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii alegerilor Senatului și Camerei Deputaților în privința votului românilor din străinătate, a anunțat premierul Dacian Cioloș, la începutul ședinței de miercuri a Executivului, conform AGERPRES.

El i-a cerut ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să discute cu liderii partidelor politice pentru a le explica în detaliu intențiile Guvernului.

Potrivit premierului, obiectivul proiectului de OUG este acela de a se elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate.

„Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări și de a elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot
Cioloș a atras atenția că în prezent doar puțin peste 3.500 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral. Integral pe AGERPRES

Sursa: AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.