Familia Rădoi din Redea (Olt) vrea să emigreze de groaza primarului Bâlă (1)

  • Imediat după alegerile din 2008 a venit la noi la poartă cu dric şi muzică”
  • „Nu am voie să merg pe anumite drumuri”
  • „Poliţistul din Deveselu este omul lui de casă”
  • „Procurorul din Caracal, la fel”
  • „Vorbeşte mereu de unchiul său Nicolae Văcăroiu…”
  • „M-a bătut şi pe mine şi pe secretara primăriei. Şi pe alţii”
  • „În 2009 am găsit în poartă câini împuşcaţi, cu afişe electorale ale lui Traian Băsescu pe ei”
  • A zis că are dezlegare să împuşte doi cetăţeni ai comunei”

Am primit la redacţie o scrisoare deschisă a familiei Rădoi, din Redea (judeţul Olt), scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis. Este un apel disperat scris de o familie îngrozită de faptele primarului din comună. Cei din familia Rădoi cer statului român să transfere oricărui alt stat sumele plătite pentru pensie, asigurări medicale etc. pentru a putea trăi acolo. În România, s-au plâns la MAI, la DNA, la DIPI, la Parchetul General, la Prefectura Olt. Nu i-a ajutat nimeni. Unii le-au dat dreptate de ochii lumii. Cei mai mulţi le-au întors spatele. Orice plângere, scrie familia Rădoi, se opreşte la poliţaiul de la Deveselu şi la Parchetul Caracal.

Ce să fac şi eu, m-am tot întrebat. Să trimit scrisoarea unui parlamentar pentru o interpelare? Să o depun la DNA sau la Parchetul General? Şi dacă nu-i adevărat? Scrisoarea deschisă a familiei Rădoi descrie o atmosferă de teroare într-o comună situată între Deveselu şi Caracal şi relatează cu deznădejde o situaţie cumplită. Chiar se poate? Să fie adevărat comportamentul violent al primarului Bâlă? Am tastat numele său pe internet. Mi-a apărut fotografia. Au fost primii fiori reci. Figura personajului spune multe. Am căutat şi articole şi menţiuni despre el. Plouă cu referinţe cum nu găseşti nici despre parlamentari şi ministri. A bătut pe nu ştiu cine, a dat adeverinţe false, a deturnat bani, e dator vândut, a deturnat o clădire veche a şcolii. Câte şi mai câte. Aşa am hotărât să plec la Redea. Ce-o fi o fi. Mergem doi, să nu se întâmple ceva. Ştiţi peste ce am dat?

Până să aflaţi povestea drumului până la Redea şi ce am găsit acolo, înarmaţi-vă cu răbdare şi citiţi scrisoarea publică a familiei Rădoi adresată preşedintelui României. (C.N.)

Domnului Klaus Iohannis, preşedintele României, preşedintele CSAT

Stimate Domnule Preşedinte, ne numim Rădoi Aurel şi Rădoi Eugenia în vârstă de 60 de ani şi respectiv 58 de ani născuţi şi domiciliaţi în comuna Redea, judeţul Olt, care constituim o familie. Locuim singuri în această localitate, copiii noştri locuind în Bucureşti.

Localitatea noastră se afla la şapte km sud de oraşul Caracal, oras ce-i plăcea fostului Preşedinte Băsescu să-l dea ca exemplu când vorbea de autonomie locală,pe drumul judeţean ce duce la bostănăria lui Geoană de la Dăbuleni, iar mai nou, la cinci km sud-vest de scutul american de la Deveselu.

Din anul 2008 noi nu mai avem liniştea necesară pentru a putea duce o viaţă normală. Toate au început când eu Rădoi Aurel am decis în urma propunerilor PDL să candidez la funcţia de primar al localităţii. Această îndrazneală a mea de a candida împotriva domnului Bâlă Dan, primar PSD în funcţie, i-a provocat acestuia uriaşe sentimente de ură şi răzbunare care s-au îndreptat împotriva familiei noastre. Şi toate aceste sentimente au atins un fanatism care a făcut ca domnul Bâlă Dan (nepotul fostului prim-ministru, preşedintele senatului, presedintele României, actualul preşedinte al Curţii de Conturi, domnul Nicolae Văcăroiu) să treacă la practici specifice orânduirii feudale sau mai apropiat ale regimurilor totalitare comuniste. Am trăit în două regimuri totalitare, cel al lui Gheorghiu-Dej (copii fiind) şi cel a lui Ceauşescu (oameni maturi), dar cea ce ni se întâmplă nouă azi în regimul numit post Băsescu este strigător la cer.

Nu ne-am imaginat vreodată că într-o ţară membră NATO şi UE vom suporta o asemenea prigoană asistaţi pasiv de organele (in)competente ale statului român. Imediat după alegerile locale din 2008, în plină zi, a plecat cu un ritual de înmormântare (dric şi muzică) oprindu-se la locuinţa noastră şi a celor care m-au sprijinit în alegeri spre uimirea cetăţenilor. Aşa a început restricţionarea drepturilor cetăţeneşti în cadrul primăriei în timp ce obligaţiile ne-au fost mărite. Au început ameninţările la adresa noastră inclusiv ameninţările cu moartea făcute cu orice ocazie, atât individual, cât şi în public dând o lecţie şi altora care mai îndrăznesc vreodată să candideze la postul său de primar. Ne-a fost interzis să circulăm pe un drum comunal numai pentru faptul că a fost betonat de el (eu Rădoi Aurel, consilier local, l-am reclamat întrucât consider că lucrarea a fost executată în condiţii frauduloase). Atunci când am circulat am făcut-o însoţiţi de mai multe persoane şi la ore la care să nu ne fie periclitată integritatea corporală.

În stânga, primarul, în dreapta, reclamantul

S-au instituit cu sprijinul consiliului local tot felul de taxe care vizează familia noastră sau a susţinătorilor noştri. Până şi animalele ies la păşunat în funcţie de culoarea politică a stăpânului, prioritate având animalele pesediste. A chemat instituţia judeţeană a unchiului său Nicolae Văcăroiu pentru a găsi presupuse nereguli pe care eu Rădoi Aurel le-aş fi făcut în activitatea mea de viceprimar al localităţii în mandatul 2004-2008. În toată această perioadă de prigoană starea noastră de sănătate s-a înrăutăţit continuu.

Domnule Preşedinte al CSAT, starea de sănătate nu înseamnă numai absenţa bolii, „sănătatea este acea stare completă de bine general, fizic, mintal şi social” (definiţie dată stării de sănătate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă de prin 1958). În anul 2009, în perioada alegerilor prezidenţiale a plecat din nou cu teroare în rândul cetăţenilor din localitate care erau alături de noi şi susţineam candidatura lui Traian Băsescu la preşedinţie. I-a atenţionat verbal că atunci când va ieşi Geoană preşedintele României are dezlegare de la acesta şi de la un senator Voicu să împuşte doi cetăţeni ai comunei, să dea un exemplu pentru totdeauna tuturor răzvrătiţilor care nu ascultă comanda lui. El nu mai e dispus să bage bani în fiecare campanie electorala, mai bine consumă nişte gloanţe. Mesajul l-am primit în noaptea de 17-18 noiembrie 2009 când în poarta locuinţei am găsit câini împuşcaţi cu afişe electorale ale candidatului Traian Băsescu pline de sânge puse în gura necuvântătoarelor. Mesajul era clar, „veţi avea aceeaşi soartă dacă mai continuaţi”!….. Am avut o întâlnire zonală în comuna Studina-Olt cu domnul Darius Vâlcov, preşedinte PDL atunci (acum cercetat pentru diverse fapte). După ce ne-a prezentat strategia partidului pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale a promis solemn că se va ocupa de situaţia familiei noastre, de traumele pe care le suferim în Redea cu acest adevărat terorist. Norocul nostru a fost că nu Geoană a ieşit preşedintele României căci domnul ministru Vâlcov nu a făcut nimic din ce promisese solemn. De fapt ne-a trimis un sol că va pleca la PSD iar noi am rămas lemn.

În calitatea mea (Rădoi Aurel) de consilier local am fost lovit, umilit în plină şedinţă de consiliu local numai pentru faptul că am sesizat organele statului despre grave abuzuri şi furturi săvârşite de primar cu sprijinul larg al consilierilor. De fapt primarul şi-a însusit prin interpuşi clădirea unei şcoli din localitate în care funcţiona sala de sport a şcolii, acest lucru a fost posibil şi cu sprijinul Prefecturii Olt care l-a descărcat de o gestiune frauduloasă aşa cum s-a dovedit a fi după ce corpul de control al MAI a reverificat cazul. În calitate de consilier local membru al comisiei de învăţământ am publicat într-un ziar local raportul corpului de control al MAI. La doar două zile de când a văzut ziarul la cetăţenii comunei ne-a fost violat domiciliul, a fost devastat un autoturism aflat în curte şi au fost sparte geamuri ale locuinţei, toate s-au întâmplat în noaptea de 1 august 2011. La alegerile din 2012 familia noastră era urmărită pas cu pas, locuinţa era supravegheată de la circa 100 de m din maşini ce se schimbau ziua şi noaptea.

Asemenea practici dispuse de primarul Bâlă Dan, nepotul domnului Văcăroiu, în anul 2012, le-am văzut în filmele lui Sergiu Nicolaescu în perioada inchiziţiei comuniste. Ne simţim neputincioşi şi lipsiţi de siguranţă într-o localitate unde primarul i-a bătut chiar pe cei cu care trebuia să colaboreze pentru a veghea la liniştea, ordinea şi siguranţa noastră a cetăţenilor, adică pe poliţiştii din localitate fără a păţi ceva. Să nu credeţi, domnule Presedinte şi domnilor membri CSAT, că nu am făcut nimic în toată această perioadă acceptând persecuţia dictatorului local Bâlă Dan şi consolându-ne cu ideea că nepotul domnului Văcăroiu are imunitate totală în faţa legii. Am sesizat organele abilitate ale statului începând cu Parchetul General, Guvernul României, MAI, DNA, DGA, DIPI, Parchetul Caracal şi altele. Dar degeaba, instituţiile statului au îndreptat toate sesizările spre procuratura Caracal (încă nu a ajuns la stadiul de Parchet), care le-a dat spre cercetare secţiei de Poliţie Rurală nr.5 Deveselu, al cărei şef stă mai mult la domiciliul primarului Bâlă decât la serviciu. Cu ani în urma cei doi prieteni aburiţi de Bachus îşi spuneau unul altuia „eu sunt pila lui Mişu Negriţoiu şi dumneata a lui Nicolae Văcăroiu şi amindoi sunt oamenii lui Ion Iliescu: cine poate să ne facă nouă ceva!?”. Toate aceste acţiuni de sprijin oferite de autorităţi ale statului corelate cu violenţă, megalomanie, aroganţă, vulgaritate sau fanatismul acestui primar au făcut ca în localitate să funcţioneze o adevărată lege a tăcerii. Deşi mulţi cetăţeni au căzut pradă bătăilor primarului, au fost deposedaţi de proprietăţi cu ameninţări şi bătăi (o adevărată teroare) au fost nevoiţi să tacă şi să îndure umilinţele acestuia spunând: „îl are pe Văcăroiu şi nu are nimeni ce să-i facă.”

Inclusiv în cadrul primăriei salariaţi au fost concediaţi, sunt terorizaţi să facă cum doreşte edilul şef indiferent că ceea ce li se impune cu forţa sunt grave ilegalităţi cu banii publici şi fonduri europene. Secretarul primăriei este bătut în mod sistematic pentru a face ilegalităţi. Chiar în luna ianuarie 2015 a fost bătută, umilită, dându-i cu monitorul calculatorului în cap, au fost salariaţi ai primăriei forţaţi să renunţe la dreptul la muncă, dreptul la şomaj, dreptul la asistenţă medicală gratuită, dreptul la pensie. Dar nepotul domnului Văcăroiu a mai realizat un lucru senzaţional (bineînţeles pentru el şi familia lui). Ce nu au reuşit guvernele comuniste în 50 de ani, facă acte pe imobile confiscate în localitate, a reuşit acest primar în anii de graţie ai democraţiei, însuşindu-şi-le prin interpuşi. El a învăţat de la preşedintele Iliescu ca proprietatea este un moft. Doar proprietatea altora este calcată în picioare de el, iar pe a lui (este considerată toată comuna) şi-o apără cu arma. Poate vi se pare ca noi suntem nişte consumatori de etnobotanice iar în ora de delir ne-am apucat de scris poveşti. Nu, Domnule Preşedinte, şi domnilor membri ai CSAT, totul s-a întâmplat în ”România lucrului prost făcut” şi se continuă în „România lucrului bine facut” când d-voastră o conduceţi.

În anul 2008 un medic veterinar (şi el candidat la primărie) ne mai suportând prigoana primarului Bâlă şi-a vândut proprietatea şi-a plecat disperat, aiurea prin ţară stabilindu-se nu ştiu unde. La fel au procedat şi alţi cetăţeni ai comunei prin anii 47 când o altă prigoană (cea comunistă) i-a forţat săşi părăsească casele şi pământurile natale nemaiapucând să şi le vândă. Ţinând cont de similitudinea faptelor putem pune semnul egal intre anii 47/50 si 2012/2014 în comuna Redea jud. Olt din România!.. Da, îl putem pune cu sprijinul necontenit al autoritatilor statului. Marele primar sustine public ca nu are nimeni din zona relatiile lui, banii lui să le întreţină, el cheltuind mult să ajungăşmecher” şi acum poate cumpără orice cu bani. Ne avertizează public să nu-i mai facem reclamaţii că îi facem noi prieteni din rândul celor ce vin să-l controleze. Domnule Preşedinte al României, în urmă cu vreo două luni am primit încă o rezoluţie a procuraturii Caracal, bineînţeles cu acelaşi răspuns că domnul Bâlă Dan este cel mai onest cetăţean. În acest timp am răsfoit o carte de cugetări ale lui Voltaire din care permiteţi-ne să vă cităm câteva:

„Cine este prigonitor? acela a cărui trufie rănită şi fanatism furibund atâta pe principe sau pe magistraţi împotriva oamenilor nevinovaţi ce nu au altă vină decât că nu sunt de aceeaşi părere cu el”.

„Când fanatismul a atins creierul, boala este aproape nevindecabilă„.

„Cu bani şi cu fanatism trebuie să ajungi, în cele din urmă, stăpân a toate”.

După ce l-am citat pe Voltaire putem spune cu certitudine ca în comuna Redea jud. Olt din „România lucrului bine făcut” în anul 2016, la următoarele alegeri locale, cetăţenii nu-şi vor mai putea alege nici măcar cabina de vot căci de candidat nu va mai fi cazul.

Domnule Preşedinte, în noaptea de 2 noiembrie 2014 în jurul orei 23 după aflarea scorului de la primul tur prezidenţial, am luat medicamentele mult necesare şi am încercat să adorm într-o cameră opusă intrării principale a locuinţei noastre. A doua zi în jurul orei 11 am constatat că locuinţa ne-a fost spartă şi am chemat Poliţia. La sosirea Poliţiei inclusiv a unui criminalist am constatat că în locuinţă ne-au fost scoase hainele din şifonere în două camere şi ne-au fost sustrase două sticle cu vin şi o gentă în care se aflau tacâmuri (nu documente cum credea hoţul). Mirarea a fost mare şi pentru poliţişti care au văzut câte lucruri se puteau fura inclusiv bani ce se aflau la îndemână şi au fost furate nişte nimicuri. Chiar ei au confirmat la faţa locului din cele constatate că spargerea a fost făcută pentru intimidare. Da, Domnule Preşedinte, ca şi în 2009, am fost atenţionaţi că în cazul (aproape sigur) când Victor Ponta va ieşi preşedintele României, se vor deschide şi ultimele două uşi până în camera unde dormeam iar noi ne vom trezi doar pe lumea cealaltă. Atunci ne-am luptat şi mai abitir pentru că cel care probabil le dăduse acceptul să faca chiar orice (ca şi Geoană în 2009), să nu poată fi preşedintele României. Şi am avut tăria de a convinge destul de mulţi cetăţeni. Dorinţa de a parveni (hoţia, lăcomia cât mai mare) a nepotului domnului Nicolae Văcăroiu nu are limite indiferent de metodele folosite. Suntem singuri împotriva unui primar protejat politic, protejat şi încurajat de Poliţia Rurală 5 Deveselu de ofiţer DIPI Olt, de procurorii din Caracal şi de unii judecători.

Domnule Preşedinte, cea ce ni se întâmplă nouă din vara anului 2008 e murdar, e josnic, e nejustificat faţă de ceea ce numim demnitate umană garantată de Carta fundamentală a drepturilor omului, de Constituţia României. Drept urmare, am luat decizia de a părăsi România şi de a face toate diligenţele pe lângă ambasadele ţărilor cu adevărat democratice solicitând azil politic. Apreciem că statul român a făcut mult pentru combaterea terorismului în Irak, Libia, Afganistan etc., dar nu a făcut nimic pentru combaterea terorismului intern. Spunea fostul preşedinte Traian Băsescu la încheierea mandatului că România este un stat sigur. Poate pentru el şi familia sa! Pentru noi nu este, pentru noi comuna Redea din jud. Olt se află în România lui Ana Pauker sau Pleşiţă. Pentru noi localitatea este Sighetul anilor 50. Spuneaţi d-voastră la un eveniment pe justiţie că toată lumea trebuie să se implice, la fel spunea cu ceva timp în urmă şi un mare demnitar al SUA prezent în România. Domnule Preşedinte al României, noi ne-am implicat şi am ajuns să fim ameninţaţi cu moartea. Spuneaţi tot d-voastră la 24 ianuarie 2015 „să fim o naţiune a unirii”!..

Cu cine să fim uniţi, Domnule Preşedinte al României?! Cu acela ce ne fura banii şi ne terorizează cu mijloace câştigate tot din banii noştri prin cumpărarea influenţei în poliţie, justiţie, politică!…

Domnule Preşedinte, vă rugăm să consideraţi că hotărârea noastră de a părăsi ţara este una extremă luată independent de voinţa noastră, cu durere în suflet la vreme de bătrâneţe şi numai pentru faptul că avem alte opinii pe care am crezut că suntem liberi să le exprimăm. Dar nu este aşa şi conform proverbului românesc „mai bine greu decât rău” am luat decizia. Ne adresăm CSAT pentru ce România s-a angajat pe alt drum, cel al democratizării. Acest organism cuprinde toţi factorii de decizie ai acestei ţări de la cei ai serviciilor şi justiţiei până la cei ai finanţelor. De aceea vă rugăm că solicitarea noastră să fie pusă în discuţia primului CSAT prin care cerem statului român să ne despăgubească de bunurile mobile şi imobile pe care le lăsăm în România şi care au fost agonisite prin munca cinstită, fie le-am moştenit de la părinţi sau bunici. De asemenea solicităm ca toate sumele de bani cu care am contribuit de-a lungul vieţii active de peste 40 ani respectiv 20 de ani să fie transferate către statul care ne va oferi siguranţa şi liniştea pentru restul vieţii, lucruri pe care România ni le-a refuzat. Ne referim aici la contribuţiile noastre la fondul de şomaj, fondul de pensii, fondul de sănătate, fondul de risc etc.

Ne considerăm îndreptăţiţi să fim despăgubiţi de cele solicitate întrucât România ca membră UE şi NATO a aderat la legislaţia internaţională în ce priveşte garantarea siguranţei propriilor cetăţenii pe teritoriul său, dar în realitate nu este în stare să o produca. Nu am cerut nimic statului român nimic material (am muncit şi am contribuit pentru a ne asigura bătrâneţea), i-am cerut să fim protejaţi de cel care ne-a luat dreptul la liberă exprimare, la liberă circulaţie, la demnitatea umană, dorind ca prin teroare să ne plaseze într-un autentic arest la domiciliu sau să ne forţeze să părăsim localitatea.

Considerăm că nu suntem în aceeaşi situaţie cu cei din anii 47 când au lăsat tot pentru a scăpa cu viaţă. Dacă solicitările noastre nu vor fi puse în discuţia CSAT în sensul rezolvării urgente ne vom adresa media, instituţiilor internaţionale sau vom apela la gesturi extreme. Pentru a nu mări volumul acestei scrisori vă stăm la dispoziţie cu dovezi care justifică decizia luată, în comuna Redea jud. Olt strada Trandafirilor nr. 64, fie să ne primiţi în audienţă la cancelaria preşedinţiei cu documentele edificatoare.

Cu consideraţie!

Rădoi Eugenia

Rădoi Aurel

(Va urma)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.