Fără hrană, fără curent și cu instituții inexistente

Instanțele de judecată? Sunt închise de zile bune. Biroul unde mergi să îți deschizi o afacere? Asemenea. Avocatul Poporului? Clădirea s-a transformat în depozit pentru alimente destinate angajaților guvernului. Încetul cu încetul, Venezuela sună închiderea. Această țară a început să se învețe cu deficite dureroase, chiar la alimentele de bază. Acum a intrat în derivă. În ultimele săptămâni, guvernul a luat una dintre cele mai disperate măsuri: economisirea energiei. Pentru asta a recurs la închiderea aproape în totalitate a birourilor sale. Unele mai funcționează doar două jumătăți de zi pe săptămână. Dar asta este doar începutul problemelor țării.

Electricitatea şi apa sunt raționalizate în multe zone. Mulți oameni nu pot efectua apeluri internaționale de pe telefoanele lor din cauza unei dispute între guvern și companiile de telefonie legate de reglementările monetare și rate. Coca-Cola Femsa, compania mexicană care îmbuteliază Coca-Cola în țară, și-a stopat producția de băuturi răcoritoare pentru că a rămas fără zahăr, scrie New York Times.

Săptămâna trecută, protestele au devenit violente în unele părți ale țării unde demonstranții au cerut realimentarea supermarketurilor goale. Iar vinerea trecută, guvernul a declarat că va continua săptămâna de lucru scurtată pentru încă 15 zile.

Criza economică este alimentată de prețurile scăzute la petrol, ținând cont că Venezuela este unul dintre marii producători de țiței din lume, o secetă cumplită, care a paralizat capacitatea țării de a genera energie electrică, și un lung declin al industriei prelucrătoare și rezultate foarte slabe ale agriculturii. Președintele Nicolas Maduro, urmașul lui Hugo Chavez, a declarat starea de urgență și a ordonat exerciții militare, invocând amenințări externe. Din nefericire pentru șeful de la Caracas, și-a pierdut și aliații străini pe care îi avea.

În Brazilia, președintele de stânga, Dilma Rousseff, a fost eliminat în această lună și i s-a intentat un proces, iar partidul de stânga al lui Jose Mujica, celebrul președinte sărac al Uruguay-ului, l-a catalogat pe Maduro drept un nebun ca o capră. Oficialii americani susțin că șeful statului venezuelean a căzut în dizgrația multor membri ai partidului său socialist și că sunt semnale că se dorește schimbarea lui.

Tensiunile regionale au izbucnit săptămâna trecută. Maduro a mustrat Organizația Statelor Americane că manipulează criza economică și politică din țară. În plus, Maduro l-a făcut trădător pe secretarul general al OSA, Luis Almagro, despre care presupune ca ar fi fost spion. “Tu îți trădezi poporul și îți imaginezi ideologia cu ditirabe fără fond. A bloca oamenii să voteze și a le nega posibilitatea de a decide vor duce la apariția unui alt dictator mărunt, așa cum au mai fost în această emisferă”, a fost răspunsul dur al lui Almagro, care a cerut lui Maduro să aprobe desfășurarea unui referendum care să decidă rămânerea sau plecarea lui din funcție.

Pe măsură ce acest meci de box continuă, Mariangel González, o femeie în vârstă de 32 de ani, mamă a doi copii, este foarte îngrijorată de retragerea guvernului din viața de zi cu zi. Școlile publice din Venezuela sunt închise în zilele de vineri, un alt efort pentru a economisi energia electrică. Doamna Gonzales așteaptă împreună cu copilul cel mare să vină curentul pentru a ridica bani dintr-un bancomat, iar soțul stă acasă cu celălalt copil. “Chiar acum, fata mea cea mare ar trebui să fie la școală, iar copilul cel mic la grădiniță. În noile condiții, eu și soțul meu am inventat noi rutine zilnice”, a spus aceasta. Doamna Gonzales este un avocat independent și a trăit până de curând o viață demnă de clasa de mijloc. Dar de când cu închiderea guvernului, ea a rămas fără activitate iar familia fără alimente.

„Fata mai în vârstă, care înțelege ce se întâmplă, spune: ‘Ce este acolo, mamă?’. Arepas (pâine din porumb, n.r.) sau nimic”, e răspunsul mamei. Aceasta a spus că într-o seară au cinat doar cu ketchup și ceva paste.
Pentru Vanessa Arneta, care locuiește cu șapte rude într-un apartament situat la marginea capitalei Caracas, dispariția apei din oraș îi cauzează cea mai mare durere. Apa ajunge doar o dată pe săptămână, în zilele de joi, în cartierul ei, San Antonio de los Altos. În acea zi, ei își împart rapid treburile. Un nepot merge la duș în timp ce altul spală vasele, spune d-na Arneta. Unul dintre frații ei spală rufele în timp ce altcineva umple găleți cu apă pentru mai târziu. În plus, d-na Arneta spune că apa are acum o culoare maronie și îi este teamă că va crea probleme de sănătate membrilor familiei sale. Venezuelenii susțin că au apărut iritații ale pielii de la duș sau de la incapacitatea de a se spăla permanent și la lipsa de prosoape curate.

Guvernul din Venezuela spune că toate aceste probleme sunt rezultatul unui „război economic” dus de elitele care au stocat provizii și de americani, care doresc să destabilizeze țara. Dar cei mai mulți economiști sunt de acord că Venezuela suferă de ani de zile de un management economic defectuos. Unii venezueleni nu mai suportă și ies în stradă și cer organizarea unui referendum pentru demiterea lui Maduro.

Partidul acestuia, care controlează Adunarea Națională, respinge această idee. Mai mult, miercurea trecută, protestatarii s-au ciocnit cu ofițerii de poliție care au tras cu gaze lacrimogene în demonstrații care au aruncat cu sticle și pietre și forțele de ordine. „Situația economică a acestei țări este în colaps. Sunt oameni care nu mai pot merge de foame,” susține Pablo Parada, un student la drept, care a participat săptămâna trecută la o grevă a foamei în fața sediului OSA. El a spus că scopul acțiunii sale este acela de a face presiuni asupra statelor americane pentru a îi convinge pe oficialii venezeueleni să accepte desfășurarea referendumului în acest an.

În aceste zile, pe străzile din Caracas nu mai vezi lume multă pe stradă și nici mașini pe străzi pentru că sunt puțin aceia care au unde să mai meargă la muncă sau bani pentru a cumpăra câte ceva. O zi oarecare din săptămână dă impresia unei sărbători pentru că totul este gol. Doar gardienii sunt la locul lor.

“Totul este în mâna lui Dumnezeu acum”, este fraza care se aude cel mai des. Unii spun că este absurd să se închidă serviciile pentru a economi energia guvernului.

„Nu economisesc niciun fel de energie în felul acesta. La școală ai 40 de copii sub un singur bec într-o singură clasă. Acum ai 40 de copii acasă cu luminile aprinse, televizoare, tablete, console și computer pornite toată ziua. Este ilogic”, a declarat Youheinz Linares, o mamă a doi copii, în vârstă de 38 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.