Filozofiile lui Petre Daea, ministrul desemnat pentru Agricultură

Propunerea PSD pentru portofoliul de Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a avut parte de o audiere record, de peste o oră, dacă o comparăm cu cele ale viitorilor săi colegi de cabinet. La ieșire, jurnaliștii au dorit să afle de ce a stat atât de mult și Daea a răspuns adesea filozofic la întrebări. Potrivit acestuia, agricultura este un „domeniu atât de complex şi complicat” iar „timpul e doar un instrument pentru o faza în care oamenii se adună să vorbească despre existenţa lor”. „Sper că mintea să mă ţină în stare să nu fac greşeli”, a afirmat Daea. Acesta spune că partidul i-a încredinţat o misiune iar fermierii aşteaptă să o îndeplinească. „Misiunea se încredinţează şi nu se cere. Ea se duce la îndeplinire fără echivoc”, a declarat ministrul desemnat. Misiunea a fost încredințată și ministrul și-a creionat ziua de lucru: „Mi-am ales creionul, ochelarii şi mi-am fixat ora de a ajunge în minister”, adică 6.30 dimineața. Și va sta acolo „până poate să reziste organismul fizic că să faci treaba”. „Un conducător ajunge el înaintea celorlalţi”, a conchis Daea.

În fața parlamentarilor, Daea a răspuns foarte succint tuturor întrebărilor legate de debirocratizare, cadastru sau intabulare, situaţia industriei alimentare, camere agricole, fonduri europene. „Vom reuşi până în 2020 să facem cadastru şi intabularea. Este o dată realistă pe un program de guvernare bine structurat. Despre debirocratizare, este firesc pentru că este atât de necesară încât aş pierde timp să mai vorbesc despre ea. (…) În ceea ce priveşte industria alimentară ne-am propus să facem un departament al industriei alimentare şi al comerţului. Nimeni la această dată în Ministerul Agriculturii nu se ocupa de acest sector. Este anacronic, nepotrivit şi inacceptabil, motiv pentru care vom face ceea ce trebuie”, a spus Daea.

În vârstă de 68 de ani, Petre Daea este doctor în agronomie. A absolvit Facultatea de Agronomie Timişoara (1973), specializarea inginer agronom. A absolvit Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţie (1982-1983). Este doctor în agronomie. A fost inginer stagiar, şef fermă, inginer şef la CAP Şişeşti, judeţul Mehedinţi (1973-1980); inginer şef CUASC Şişeşti, Broşteni, judeţul Mehedinţi (1980-1986); director DGAIA, judeţul Mehedinţi (1986); şef secţie adj. pentru Probleme de Agricultură, CJ Mehedinţi (1987-1989); inginer principal la Staţiunea de Cercetare Producţie Pomicolă, judeţul Mehedinţi (1989-1996); director general, DGAIA, judeţul Mehedinţi (1996-1997); şef serviciu DGAIA, judeţul Mehedinţi (1997-2000), director general, DGAIA, judeţul Mehedinţi (2001-2002).

În perioada martie 2002 – iulie 2004, iar până în decembrie 2004 a fost ministrul Agriculturii şi Pădurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.