Alertă financiară!

Update Deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 57,29 miliarde de lei, faţă de 35,88 miliarde de lei sau 2,06% din PIB după primele trei luni, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde de lei, respectiv 3,24% din PIB faţă de deficitul de 27,35 miliarde de lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023”, precizează MF.

Veniturile totale au însumat 182,7 miliarde de lei în primele patru luni ale anului 2024, înregistrând o creştere de 15,3% în ritm anual, susţinută cu precădere de încasările din venituri curente – contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii şi venituri nefiscale -, respectiv de fondurile europene.

Informatiile initiale

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 239,99 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 29,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creştere cu 2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 11,6% din PIB la 13,6% din PIB.

Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit în scădere la 5% din PIB, de la 5,68% din PIB în 2023.

Încasările la buget au cunoscut o creștere semnificativă de 17% în primele trei luni ale acestui an, însă surse guvernamentale atrag atenția asupra unei situații alarmante: cheltuielile bugetare s-au majorat cu 27%.

„Este imperativ să reducem cheltuielile bugetare – actuala situație nu mai este sustenabilă”, susțin sursele consultate de către Economedia.

Potrivit acestora, PNL propune o serie de măsuri pentru limitarea cheltuielilor în cadrul ministerelor și instituțiilor, înaintea unei posibile rectificări bugetare. Printre propunerile avansate se numără restricționarea achizițiilor de bunuri și servicii, diminuarea fondurilor alocate pentru pixuri, concerte și achiziția de mașini. Implementarea acestor măsuri este considerată urgentă, în vederea încadrării României în deficitul bugetar stabilit până la finalul anului.

Coaliția de guvernare a programat o ședință la ora 15:00, în cadrul căreia aceste teme vor fi dezbătute.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

3 Comentarii

  1. LA MAI MARE!!! ce mai inseamna un 8% deficit pe an… cand Dragnea a vrut sa depaseasca 3% pentru niste investitii toti au facut spume la gura, de la ultimul ongist rroman pana la inaltii comisari de la Bruxelles… cand o sa implementeze astia toate visele umede ale fascistilor de la WEF o sa regretati mancarea pe ratie de pe vremea lu’ Ceasca, o sa mancati greieri pe ratie de CO2

  2. ca unii precum Dragnea si Dan Voiculescu au avut probleme pt ca Dragnea a vrut sa controleze calitatea alimentelor, iar Dan Voiculesc a detinut Instutul de Cercetare a Alimentelor si acel acuzat Hideg cam tot un astfel de laborator de analize avea…oameni rai…

  3. pixuri si concerte… alea erau tunurile din cheltuielile statului. probabil ca se cumpara numai Mont Blancuri si artisti de 20k ora… sincer, daca ma uit pe un afis de concert, de la Adrian Copilu Minciuna… la Bosqito si altii, jumatate din „organizatori” sunt diferite consilii, comitete si comitzii ale statului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.