Francezii de la GDF Suez vor primi despăgubiri record de la statul român

Cel mai mare furnizor local de gaze naturale, GDF Suez Energy, companie cu capital francez, a câştigat un proces intentat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi va primi despăgubiri de aproape 300 milioane de lei, adică 66 milioane de euro. Curtea de Apel Bucureşti a judecat o situaţie din 2011, atunci când ANRE a stabilit preţurile la gazele furnizate populaţiei sub costurile de achiziţie ale societăţii, provocând acesteia pierderi. Decizia instanţei este una neobişnuită prin dimensiunea despăgubirii pe care un investitor străin va trebui să o primească de la statul român. ANRE are timp 15 zile pentru a ataca hotărârea Curţii de Apel Bucureşti.

Francezii, proprietarii fostului Distrigaz Sud, distribuie gaze naturale pentru jumătatea de sud a ţării. În martie 2011, GDF Suez şi nemţii de la E.ON, distribuitorii jumătăţii de nord a ţării şi proprietarii fostului Distrigaz Nord, au cerut ANRE, instituţia care reglemenează preţurile la gaze şi electricitate pentru populaţie, să mărească preţurile pentru că nu fac faţă costurilor de achiziţie. Autoritatea a ignorat cererile, din raţiuni sociale, şi a forţat GDF Suez să meargă în instanţă.

În ciuda faptului că în titlul ANRE apare numele de autoritate, în realitate, ani de zile, instituţia a fost subordonată politicului. Contrar practicii europene, politicienii de la putere anunţau de fiecare dată că preţurile la electricitate sau gaze nu se vor scumpi, deşi nu aveau nicio calitate să spună aşa ceva. De altfel, nu o singură dată, Comisia Europeană a taxat puterea de la Bucureşti, indiferent care a fost aceasta, că încalcă directivele comunitare care prevăd independenţa autorităţii de reglementare. Mai exact, ANRE este singura care decide, pe baza calculelor preţurilor din piaţă, dacă măreşte sau nu tarifele reglementate, pentru populaţie.

GDF Suez, compania care a cumpărat în 2004 Distrigaz Sud, cumpără gazul de la singurii producători din ţară, OMV Petrom şi Romgaz, şi din import, de la Gazprom. Preţul gazului este indexat după cotaţia internaţională a petrolului. De la finele lui 2008 până în martie 2011, cotaţia ţiţeiului a crescut de la 35 de dolari pe baril la aproape 125 de dolari pe baril, o creştere bruscă consemnându-se în primele trei luni ale lui 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.