Fundația Culturală Roșia Montană, câştigătoare în justiţie

Fundația Culturală Roșia Montană (FCRM) a obținut în instanță anularea Planului Urbanistic General al comunei Roșia Montană și a Planului Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roșia Montană.

Tribunalul Alba a admis pe 24 mai 2011 cererea prin care FCRM solicita anularea hotărârii nr. 1 din ianuarie 2009 a Consiliului local al comunei Roșia Montană, județul Alba, prin care se confirmă cu efecte retroactive, hotărârile nr. 45 și 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Roșia Montană, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General și a Planului Urbanistic Zonal al comunei Roșia Montană.

Cele două planuri de urbanism aprobate de Consiliului local declarau zona Roșia Montană zonă monoindustrială cu specific minier, făcând astfel imposibilă inițierea oricărei alte activități care ar fi putut sprijini dezvoltarea economică a zonei, inclusive a activităților de turism.

În ianuarie 2008 Curtea de apel Alba Iulia a constatat nelegalitatea hotărârilor nr. 45 și 46 ale Consiliului local Roșia Montană, (în baza art. 46 alin. 1 și 2 din Legea nr. 215/2001) ca urmare a faptului că au fost luate cu participarea unor consilieri care erau în același timp angajați ai Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și al căror interes patrimonial este „evident și de natură a le afecta obiectivitatea și imparțialitatea în procesul de deliberare”. Prin urmare, hotărârea nr. 1/2009 care reprezintă un act administrativ de confirmare a unor hotărâri (45 și 46 din iulie 2002) declarate nule de drept de către instanță, este, la rândul ei, nulă de drept.

Consecința firească a acestei hotărâri a Tribunalului Alba este suspendarea imediată a procesului de evaluare a Studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat în Roșia Montană de către RMGC, evaluare ce este în curs la nivelul Ministerului Mediului, în Comisia de Analiză Tehnică.

FCRM solicită pe această cale Ministerului Mediului să ia act de hotărârea Tribunalului Alba și să oprească orice procedură de evaluare sau analiză privind proiectul minier Roșia Montană și să trimită întreaga documentație titularului RMGC.

În același timp, FCRM solicită Ministrului Mediului să ia act de faptul că proiectul minier Roșia Montană s-a dovedit până acum de prea multe ori a fi fondat pe ilegalități și încălcări flagrante ale legii. Considerăm că într-un stat de drept, care se bazează pe interesul public și respectul față de lege, un astfel de proiect trebuie respins fără dubii.

Misiunea Fundaţiei Culturale Roșia Montană este dezvoltarea Roșiei Montane şi a zonei Munţilor Apuseni prin punerea în valoare a patrimoniului ei cultural şi natural. (www.fcrm.ro)

Membrii Consiliului Director al FCRM:

Prof dr. Ioan Piso, Președinte FCRM;

Eugen Cornea Vicepreședinte FCRM;

Sorin Jurca, Vicepreședinte FCRM;

Aurel Sîntimbrean, membru în Consiliul Director al FCRM;

Andreea Chifan, Secretar al Consiliului Director al FCRM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.