Grecia se pregăteşte pentru alegeri anticipate

În Grecia ar putea avea loc alegeri anticipate în această toamnă. Motivul – guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras nu mai are majoritate în parlament, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului, Olga Gerovasili.

“Sunt posibile alegeri în toamnă”, a spus ea la radioul Vima FM, adăugând că “aceasta va depinde de stabilitatea guvernului în perioada ce va urma”. Alexis Tsipras a declarat în urmă cu o săptămână că este gata pentru elegeri legislative anticipate, pentru a recâştiga majoritatea, la doar şase luni de alegerile care l-au adus la putere.

Fronda aripii dure din Syriza, partidul lui Tsipras, va duce cel mai probabil la alegeri anticipate. Cei mai radicali deputaţi ai partidului au semnalat că nu vor vota în favoarea noului împrumut internaţional şi a măsurilor de austeritate cu care acesta vine la pachet. Se aşteaptă ca acordul de împrumut în forma sa finală să fie supus votului în următoarele două săptămâni. La votul precedent, de la începutul lunii august, un sfert din deputaţii Syriza au votat împotriva acordului preliminar cu creditorii. În cazul în care această rebeliune interna se va extinde, guvernul se va baza tot mai mult pe voturile opoziţiei – conservatorii şi socialistii din PASOK.

Incertitudinea politică se adaugă crizei economice profunde şi face ca investitorii sa fugă şi mai mult de Grecia decât au făcut-o în ultimii ani. Aceleaşi consecinţe şi pentru bursa de la Atena, care s-a deschis luni pentru prima dată după cinci săptămâni. Indicele a căzut cu 16% in prima zi şi a continuat să scadă şi marţi. Analiştii estimează că economia Greciei se va contracta cu 4% în acest an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.