Guvernanța globală, cu Klaus Schwab și Ana Birchall

În urmă cu o săptămână s-a încheiat World Government Summit, în Dubai, un eveniment ce se află la a noua ediție și care, la fel ca și Forumul Economic Mondial de la Davos, lasă să scape în fiecare an câte o frântură din viziunea elitelor de astăzi despre lumea de mâine.

Firește, de la un ”Summit al Guvernului Mondial” nu putea lipsi Klaus Schwab, ”domnul Marea Resetare”, fondatorul Forumului Economic Mondial de la Davos. Discursul său a fost o mostră de limbă nouă, de ”novlimbă” a lui Orwell. Iată un exemplu. ”Va mulțumesc pentru această inițiativă de a defini o narațiune pe termen lung (am putea folosi chiar barbarismul ”narativ”, care se pare că prinde tot mai mult în cercurile progresiste din România – n.red.) pentru a face lumea mai rezilientă, mai incluzivă și mai sustenabila”, a spus Klaus Schwab.

”Revoluția se va încheia când limba va fi perfectă”, scria Orwell. De ce „narațiune” sau „narativ”? ”Pentru o democrație, propaganda are rolul violenței într-o dictatură”, spunea jurnalistul William Blum. Iar cum termenul propagandă nu sună deloc bine într-o democrație, de câțiva ani încoace, presa progresistă preferă cuvântul ”narațiune”. Apariția și evoluția acestui termen este similara cu cea a ”Indo-Pacificului” – care nu are vreo semnificație geografică, ci geopolitică, este o modalitate de a avertiza China că revendicările din Marea Chinei de Sud și de Est vor duce la o reacție nu numai a SUA, ci a tuturor statelor din regiune, din Asia de Sud-Est, și a Indiei.

Klaus Schwab a vorbit, în 2021, tot în Dubai chiar despre ”Marea Narațiune”, prezentată ca următoarea etapă a ”Marii Resetări”. Că narațiunea înseamnă propagandă, cu toată trena ei de minciuni, ar trebui să deducem din compania în care apare Schwab atunci când vorbește despre ”narațiune”, compania emirilor din această monarhie salafistă cunoscută pentru încălcarea drepturilor omului, pentru încălcarea libertății presei și pentru impunerea Shariei.

După Schwab, la Summitul din Dubai a vorbit președintele Atlantic Council, Fred Kempe, fost jurnalist la The Wall Street Journal și la CNN, dar și fost consilier al președintelui George W. Bush. Atlantic Council a avut o prezență însemnată la World Government Summit din Emiratele Arabe Unite, unde au fost și directoarea din Turcia a acestui think tank, și directoarea pentru Energie. Atlantic Council este un think tank american creat în 1961, cu rolul de a întări legăturile dintre SUA și Europa. Primește donații de la zeci de guverne, printre care și monarhiile salafiste din Golf, dar și de la marii producători de armament din SUA. În SUA are membri din ”aripile internaționaliste moderate” ale Partidului Democrat și Partidului Republican. În conducerea Atlantic Council s-au aflat Chuck Hagel, fost șef al Pentagonului în administrația Obama, Susan Rice, ambasadoare la ONU. Aici a activat și Richard Holbrooke, reprezentant special al secretarei de Stat Clinton în Afganistan si Pakistan, implicat anterior in războaiele iugoslave, în administrația Bill Clinton.

În 2018, Atlantic Council a devenit ”arbitru al adevărului” pentru Facebook. Atunci, Facebook a anunțat începerea unui parteneriat cu Atlantic Council, care va oferi ”analize în timp real și actualizări despre amenințările și campaniile de dezinformare din întreaga lume”. Rezultatele s-au văzut câteva luni mai târziu, când Facebook a închis peste jumătate de milion de pagini, considerate ”dezinformare rusă”.

La Summitul din Dubai s-a discutat mult despre conflictul din Ucraina, cu participarea lui Maxim Timcenko, președintele DTEK, cea mai importantă companie privată din domeniul energetic din Ucraina, despre care site-ul evenimentului nu spune însă că este deținută de oligarhul Rinat Ahmetov, după cum nu spune nici că Timcenko este și el un oligarh ucrainean.

Conflictul din Ucraina a fost abordat și în cadrul discuției ”Renunțarea la gazele din Rusia: pași practici pentru Europa”, de data aceasta cu participarea unui reprezentant al României – Ana Birchall, proaspăt numită Reprezentant Special pentru Proiecte Strategice si Relatii Internationale la Nuclearelectrica. Birchall nu a vorbit împotriva utilizarii gazelor naturale, ci, dimpotrivă, a arătat că gazele (și energia nucleară) sunt fundamentale pentru securitatea energetică a Europei.

La această dezbatere a participat și unul dintre „dinozaurii” administrațiilor Bush și Obama, Richard Morningstar, fost trimis special pentru energie în Europa și Asia Centrală, unul dintre promotorii gazoductului Nabucco, dar și unul dintre groparii lui, câtă vreme a refuzat alimentarea lui cu gaze din Iran.

Au existat și discuții despre ”meta-orașe” (”axate pe necesitățile și aspirațiile oamenilor”), dar și despre ”Guvernul invizibil – eliminarea birocrației prin tehnologie”. ”Guvernele invizibile sunt mai agile, cu reacții rapide, axate pe oameni și pe informații”, se arată în prezentarea acestei dezbateri, fără a se spune însă că un guvern ”invizibil” poate fi și un guvern ai cărui politicieni și tehnocrați cu greu pot fi trași la răspundere.

Recomanda 30

2 Comentarii

  1. @George Kriegman
    Dom’le aveti in mine un admirator . Indraznesc sa va intreb daca Aurescu vine de la Goldstein sau de la Goldberg . Sau cine stie de unde vine …

  2. Păi observ cum mulți nu pricep. Nu au IQ necesar să pricepaă ce vrea ”marea resetare” și cum vor unii să fie europa. Nu pricepe românu nici rostul imigrației ilegale și nici acest război ukran. Se leagă toate și uite cum afli acum OFICIAL de ce ți se pregătește,… musiu gender român patriot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.