Harta înspăimântătoare a impactului cu asteroizii

NASA Near Object Program a publicat o hartă care îi poate înspăimânta pe toţi cei care se tem de o coliziune între un asteroid şi Pământ. În ultimii 20 de ani, atmosfera terestră a fost lovită de nu mai puţin de 556 de asteroizi de dimesiuni reduse.

Marea lor majoritate au ars în atmosferă, cu execpţia notabilă a asteroidului care s-a dezintegrat deasupra oraşului rus Celiabinsk, pe 15 februarie 2013. Acest asteroid avea până la 20 de metri în diametru. Atunci au fost rănite peste 1.000 de persoane, însă impactul a fost unul infinit mai puţin grav decât cel pe care l-ar produce un asteroid de dimensiuni mai mari.

“Impactul cu asteroizii este un eveniment extrem de puţin probabil, însă poate avea consecinţe extrem de grave”, spune Amy Mainzer, investigator în cadrul NASA, citat de Huffington Post. “Aceasta înseamnă că nu trebuie să intrăm în panică, dar nici să ingnorăm această posibilitate. O abordare simplă este sa identificăm potenţialii asteroizi care ar lovi Pamântul, iar la asta lucrăm chiar acum.”

Observaţiile au arătat ca 90% dintre asteroizii din preajma Terrei au peste un kilometru în diametru. Însă doar câteva procente sunt suficient de mari pentru a reuşi să treacă de atmosferă.

În urmă cu 5.000 de ani, Pământul a fost lovit de un asteroid de dimensiunile unui teren de fotbal, cu consecinţe uriaşe. Însă un impact suficient de puternic pentru a produce un dezastru global nu se produce decât o dată la câteva milioane de ani. Aşa s-a petrecut în urmă cu 65 de milioane de ani, când un asteroid cu un diametru de peste 10 kilometri a lovit Terra în zona peninsulei Yucatan, ducând la dispariţia a 75% din speciile de plante şi animale, inclusiv a dinozaurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.