I-a tăiat capul consulului României în Portugalia

Premierul Mihai Tudose a decis, luni, rechemarea consulului României în Portugalia, Alina Oana Dociu, în urma cazului turiștilor români blocați de două zile.

Consulul este acuzat că nu a gestionat corespunzător problema turiștilor români blocați în Lisabona de mai bine de două zile după ce zborul lor anulat de două ori.

„Doamna consul la Lisabona ne învață, la ora 5:00, să ne îmbrâncim în fața balconului TAP. Da, ați citit bine, ca să ne înscriem pe listă, pentru a prinde locuri la un alt zbor. Nu toți, că nu merităm. Se aude ceva la MAE? Dar la prim-ministrul României și al românilor?”, a scris duminică noaptea, pe Facebook, Mihaela Drăgușanu, o turistă blocată în Lisabona.

Ulterior, luni dimineața, premierul a decis revocarea consulului. Tudose le-ar fi promis turiștilor blocați pe aeroportul din Lisabona că le va trimite o aeronavă Tarom pentru a îi aduce în țară dacă situația o impune.

Cei 35 de turiști care ar fi trebuit să revină duminică noaptea în țară erau luni încă în Portugalia după ce compania aeriană TAP Portugal a anulat și al doilea zbor, fără să dea explicații, potrivit informațiilor furnizate de Paralela 45, agenție prin intermediul căreia românii au plecat în vacanță.

Duminică după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe informa că Ambasada României în Republica Portugheză are în atenție situaţia cetăţenilor români blocaţi în Lisabona, după ce zborul lor a fost anulat, reprezentanţii misiunii diplomatice aflându-se în permanentă legătură cu turiștii.

Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, încă de la momentul sesizării, demersuri pe lângă compania aeriană, pentru a verifica situaţia actuală a cetăţenilor români, și se află în legatură şi cu agenţia de turism Paralela 45, pentru a identifica soluţii în rezolvarea situaţiei în care se află aceştia, susținea MAE.
„Misiunea diplomatică română monitorizează cazul şi menţine contactul neîntrerupt cu compania aeriană şi agenţia de turism din România, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară”, mai preciza ministerul.

Asociaţa Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) dă vina pe compania TAP Portugal în acest caz.
Conform ANAT, anularea zborului 1324, din 27 august, ora 00.15, nu a fost anunţată şi agenţiilor de turism care au vândut pachete de vacanţă cu transport pe această cursă, şi nici anularea cursei următoare, din 28 august, ora 00.15, pe care o mare parte din turiştii blocaţi la Lisabona fuseseră relocaţi.
“Două curse TAP Portugal Lisabona – Bucureşti şi retururile lor au fost anulate până acum şi compania nu a explicat motivele. Considerăm că este o crasă lipsă de respect faţă de agenţiile de turism cu care colaborează şi mai ales faţă de turiştii a căror întoarcere din vacanţă se întârzie. Nu avem nicio informare oficială despre ce se întâmplă, suntem în situaţia să nu ştim ce să le spunem turiştilor noştri care sună cerând explicaţii şi ajutor“, a declarat Alin Burcea, preşedinte ANAT.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8526 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.