Instanța anulează o taxă aberantă din Sectorul 4

Tribunalul București a dispus anularea majorării taxei de salubrizare stabilită prin două hotărâri ale Consiliului Local al Sectorului 4 din 2018 și a decis suspendarea încasării acesteia până la rămânerea definitivă a hotărârii. Instanța corectează astfel o anomalie în sensul că în Sectorul 4 taxa de salubrizare a ajuns mai mare decât întreținerea dacă într-un apartament locuiesc două persoane, există un PFA și este înregristrat sediul unui SRL, fără să fie punct de lucru. Gunoiul a ajuns astfel să fie 200 de lei pe lună. Conform hotărârii Tribunalului București, s-a revenit la vechea taxă de 5,03 lei/lună pentru persoanele fizice și de 50 lei pentru persoanele juridice și se adresează doar societăților care au activitate.

Consiliul Local Sector 4 a decis majorarea de la 1 ianuarie a taxei de salubritate se fie 80 de lei pe lună pentru fiecare altă entitate indiferent de forma de organizare, cum ar fi: persoanele juridice, persoanele fizice care exercită orice profesii liberale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și înreprinderile individuale etc,. care au sediul social și/sau punctul de lucru activ/expirat, indiferent dacă se desfășoară sau nu activitate economică, excepție facând doar contribuabilii care se află în suspendare de activitate sau sunt radiați din registrele organelor competente. Asta înseamnă 960 de lei pe an fără ca să se fi produs un gram de gunoi. Asta înseamnă de 8 ori mai mult decât impozitul pe un apartament. La aceasta se adaugă taxa pentru persoane fizice, în funcție de venit. Conform Directiei generale de impozite si taxe locale sector 4: ”începând cu 1 ianuarie 2018, taxa de salubrizare se modifică și se stabilește astfel: în cuantum de 9,6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare mai mari de 2.000 lei; în cuantum de 6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare mai mici de 2.000 lei, inclusiv minori. Un PFA sau un ONG fără activitate în sediul social, fără punct de lucru (activitatea se desfășoară la beneficiari), fără angajați, care nu a avut activitate în sediul social trebuia să plătească lunar 80 lei ca persoană juridică și nu taxa persoană fizică, fiind încălcat principiul etic că trebuie să plătești în funcție de cât utilizezi acel serviciu, de plată direct proporțională cu cantitatea de gunoi/deșeuri generate/ridicate. În cazul în care la adresa respectivă ”este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457”, conform art. 459 din Legea 227/2015, actualizată și în vigoare cu 1 ianuarie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Aceasta excrocherie cu taxa de salubritate pentru sediul social este la nivelul intregii tari, primariile au acelasi comportament ca si interlopii care cer taxa de protectie fara sa iti ofere nimic in schimb. De ce nu vine firma de salubritate cu cantar si sa cantareasca gunoiul, de ce ma obliga sa le platesc o tona daca eu produc o sacosa de hartii? L-am intrebat si eu pe dobitocul de primar de la noi care-i smenul, de ce gunoiul produs de o firma e mai scump decat aceeasi cantitate de gunoi produs de o persoana fizica si a dat din umeri ca prostul, ca asa s-a hotarat in consiliul local, oricum habarnistii aia de abia stiu sa scrie dar sa mai si gandeasca. Taxa de salubritate este o alta forma mascata de a jefui firmele, exact ca si camatarii. In mediul rural nu aduna primariile gunoaiele cu anii dar cer taxa pentru salubrizare, la mine in fata primariei vara mai lipsesc crocodilii la ce balti sunt si ce liane cresc pe marginea drumului, mai au si un parca de vreo 100mp in care trantorii de la primarie tund iarba de doua ori zilnic, asta in cazul nefericit in care nu stau acasa pe banii nostri, intr-o localitate cu nici 5000 de locuitori sunt vreo 40 de trantori angajati in primarie care spun bancuri toata ziua. Asta-i administratia romaneasca, un ocean imens de lene, pile si taxe abuzive, mi se pare normal ca cei care au platit taxele sa primeasca banii inapoi si toti odata, nu dupa cum are chef vreun functionar plictisit de viata din primarie.

  2. Primaria trebuie obligata sa inapoieze banii luati cu japca de la cetatenii sectorului.Abia scapasem de santierul infernal de 4 ani de la Piata Sudului.. acum tot sectorul este un calvar pentru soferi, se decoperteaza asfaltul care era bun, se schimba toate bordurile si se muta cu 30-40 cm! Se defriseaza si se ingusteaza toate spatiile verzi care si asa erau insuficiente.Arborii inca ramasi pe margini cu siguranta se vor usca in cel mai scurt timp, inghesuiti intre betoane si borduri incinse de soare.IN schimb se ‘planteaza’ in devalmasie obiecte decor de beton, se vopsesc garduri si se refac fantani arteziene, fix ce ne trebuia !
    Sa fi uitat primarul cate anvelopari de blocuri a promis inainte de alegeri… promisiuni care s-au dus in asfalt, borduri, pietris decorativ si cateva plante care-ti fac rau doar cand le privesti cat de chinuite arata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.