Inteligența artificială – pericol pentru omenire?

Un număr mare de cercetători resping ideea dezvoltării inteligenței artificiale, pe motiv că aceasta are puterea de a sfârși lumea, așa cum o știm.

Recent, Elon Musk, directorul companiei Tesla, cunoscut combatant al acestei tehnologii, s-a alăturat unui grup de cercetători care cer reprezentanților ONU interzicerea folosirii în război a roboților ce dispun de inteligență artificială.

Este într-adevăr o tehnologie cu „gândire proprie“ atât de periculoasă pentru oameni? Unele voci susțin că are potențialul de a schimba total lumea și de a accelera cea de-a patra revoluție industrială. Pe de altă parte, IA poate ajuta la simplificarea vieții cotidiene și la găsirea de soluții pentru principalele probleme ale omenirii, precum poluarea, sărăcia sau anumite boli.

În urmă cu ceva timp, a existat un conflict între Mark Zuckerberg și Elon Musk, pe fondul evoluției acestei tehnologii, patronul de la Facebook fiind de părere că, în următorii 10 ani, IA va aduce multe îmbunătățiri, însă Musk respinge această idee, aratând și partea negativă.

Există deja sisteme militare care pot lua singure decizia să deschidă focul, nave maritime care funcționează fără ajutor uman, iar în viitorul apropiat va intra în serviciu o dronă complet autonomă care va înlocui avioanele de vănătoare-interceptare.

Toate aceste schimbări au determinat aproximativ 100 de cercetători să solicite ONU interzicerea roboților care dispun de inteligență artificială să participe la războaie.

De asemenea, mulți specialiști sunt de părere că teroriștii se vor folosi de acești roboți pentru a ucide oameni nevinovați. Într-un scenariu apocaliptic, ar însemna ca atacurile teroriste să nu mai fie realizate cu mașini cu șoferi sau camioane, ci cu mașini autonome care să se conducă singure și să intre în mulțimi.

Cu toate acestea Bill Gates, cel mai bogat om din lume, nu vede care este motivul pentru care oamenii sunt îngrijorați. La extrema cealaltă se află Stephen Hawking, care susține că inteligența artificială poate însemna sfârșitul civilizației umane, în ciuda faptului că el însuși folosește această tehnologie pentru a comunica.

ONU a decis de curând începerea unor discuții referitoare la armele robotizate, printre care drone, tancuri sau mitraliere. „Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care teroriștii le-ar putea folosi împotriva populațiilor nevinovate și arme care pot fi compromise prin atacuri informatice, pentru a fi folosite în moduri nedorite“, se arată în scrisoarea semnată de cercetători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.