Intervenția FMI în zona euro amenință Europa cu o catastrofă fără precedent

Directoarea FMI, Christine Lagrde, trebuie demisă! O spune chiar un francez, editorialist al publicației Liberation. Noile exigențe ale FMI și reducerile bugetare dure sunt practic inacceptabile pentru Grecia, ceea ce face tot mai probabil un eșec al negocierilor în curs și o intrare în incapacitate de plată la finalul lunii iunie sau în săptămânile următoare, mai scrie Jean Quatremer, de altfel un analist care susține constant teza că actuala politică a Greciei este nocivă și că premierul Alexis Tsipras ar trebui să renunțe la aripa dură a partidului Syriza, cu orice risc.

”Nu degeaba în 2010 președintele de atunci al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a luptat împotriva prezenței FMI în țările ce erau atacate de piețele financiare. Pentru el zona euro avea mijloacele necesare pentru a se ocupa de una singură de elevii neascultători și astfel se evita impunerea unei agende decise în altă parte. Ceea ce a urmat i-a dat dreptate: este clar că logica organizației de la Washington este incompatibilă cu cea a zonei euro”, scrie Liberation.

FMI urmărește doar obiective pur bugetare. Când intervine, condiționează împrumuturile de echilibrul bugetar (reduceri ale cheltuielilor, creșterea impozitelor și taxelor) și apoi aplică o reducere a datoriilor, pentru a le face sustenabile. Dacă datoria greacă a fost redusă cu 115 miliarde de euro, aceasta s-a făcut târziu, în 2012, și nu a implicat și reducerea datoriei de 22 miliarde de euro față de zona euro. Mai mult, FMI nu ete preocupat de menținerea Greciei în zona euro și cu atât mai puțin de continuarea proiectului european. Acestea sunt lucruri care îi sunt străine.

”Pentru zona euro, lucrurile stau invers. Prioritatea sa este una politică, să evite un Grexit care ar amenința moneda unică. Însă țările zonei euro se prefac a crede că Grecia ar putea rambursa datoriile începând cu 2023, deși știu ca acest lucru este imposibil. Faptul că FMI și țările din zona euro negociază împreună împinge pe toată lumea la intransigență și face ca Atenei să i se ceara imposibilul: reduceri bugetare care vizează nu numai echilibrul, dar și un excedent primar nerealist, care să permită rambursarea unei datorii devenită sacrosanctă. Sunt două logici ireconciliabile care amenință întreaga Europa cu o catastrofă fără precedent.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.