Isărescu despre aderarea la euro

România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, a apreciat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„În România este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt îndeplinite, din coadă am ajuns în frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Şi suntem iar într-o stare de paradox: deşi avem toate criteriile de la Maastricht îndeplinite, nu putem să vorbim despre trecerea la euro nicipeste doi ani. Sprijinim şi ideea de adoptare ca ancoră, ca punct de catalizare, dar nu putem să ne aventurăm, pentru că abordarea e riscantă. Toate cele cinci criteria sunt îndeplinite, dar trebuie acum să le păstrăm”, a afirmat Isărescu la un seminar.

Acesta a mai spus că economia românească este în prezent stabilă, însă are probleme la nivel micro, amintind numărul mare de insolvenţe din ultimii ani.

„Problemele micro sunt de fapt cam mari, mari de tot, din timp ce insolvenţa ajunge să-ţi creeze doar probleme şi devine o practică să închizi o firmă şi pe urmă să deschizi în altă parte alta şi să n-ai niciun fel de problemă. Păi când intrau cei care scontau la Banca Naţională în 1880-1890, treceau printr-o cameră şi li se punea ştampilă că n-au falimentat firme, ca şi-au plătit datoriile la timp, că sunt înregistraţi la Registrul Comerţului şi respectă toate regulile comerciale şi că sunt onorabili, nu intrau altfel la scont”, a afirmat guvernatorul BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.