Kaspersky Lab, legături cu o agenție rusă de spionaj

Compania de software producătoare de programe de securitate, Kasperky Lab, a avut o relație mai apropiată decât cea admisă în presă cu principala agenție de spionaj din Rusia, Agenția Federală de Securitate a Rusiei (FSB). Potrivit Bloomberg Businessweek, aceștia au dezvoltat o tehnologie de securitate pentru agenție.

E-mailurile, ce datează din octombrie 2009, fac parte din corespondența dintre Eugene Kaspersky, fondatorul companiei, și un angajat. Kaspersky scoate în evidență în aceste conversații un proiect desfășurat în secret în urmă cu un an, pentru „o cerere importantă venită din partea Lubyanka“, o referire la Agenția Federală de Securitate a Rusiei. Reprezentanții Kaspersky Lab au confirmat autenticitatea e-mailurilor. „Kaspersky Lab a recunoscut dintotdeauna că oferă servicii și produse guvernelor din lume pentru a proteja anumite organizații de atacuri cibernetice, dar nu are legături neetice sau afilieri cu vreun guvern, inclusiv cu cel al Rusiei“, a transmis compania, prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, software-ul la care făcea referire directorul general avea scopul principal de a proteja clienții, inclusiv pe membrii guvernului rus, de la atacurile de tip denial-of-service, însă acesta a mers mai departe. Kaspersky Lab va coopera, de altfel, cu companiile furnizoare de Internet, care oferă asistență prin „contramăsuri active“, o mișcare atât de delicată, încât Eugene Kaspersky a decis să își sfătuiască angajații să o păstreze secretă. Conform surselor Bloomberg, sistemul denial-of-service al companiei este constituit din două părți. Prima parte constă în tehnici tradiționale de apărare, inclusiv recrutarea traficului afectat către servere, care îl pot absorbi fără să fie afectate. A doua parte constă în oferirea către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și poliția din Rusia atunci când realizează descinderi.

La acest lucru face referire directorul companiei în e-mailuri. Conform specialiștilor, atacurile de tip denial-of-service (blocarea serviciului) reprezintă o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui computer. Totodată, acest atac este efectul eforturilor intense ale uneia sau a mai multor persoane de a împiedica un site web să funcționeze eficient, temporar sau nelimitat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.