Kievul: 4.000 de soldați ruși, masați la „frontiera administrativă” cu Ucraina

Kievul a afirmat joi că Moscova a masat circa 4.000 de soldați ruși staționați în Crimeea de-a lungul „frontierei administrative” cu Ucraina.

”Potrivit informațiilor noastre, aproape toate unitățile militare ruse staționate în partea de nord a Crimeii ocupate, cu efective de aproximativ 4.000 de militari, au fost masate la frontiera administrativă cu Ucraina, cu toate echipamentele și munițiile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru securitate și apărare, Andrei Lîsenko, citat de Interfax-Ukraina și AFP.

„Aceste unități sunt organizate în mici grupuri tactice” de-a lungul acestei frontiere administrative de 100 de kilometri, a adăugat el.

Declarațiile oficialului ucrainean vin la două zile după ce ministrul rus al apărării Serghei Șoigu anunța că Rusia își va întări dispozitivul militar în „zona Crimeii”, ca urmare a agravării crizei din Ucraina și a creșterii numărului de forțe străine din apropierea frontierei ruse. „Situația din Ucraina s-a agravat puternic și prezența militară străină s-a intensificat în apropierea imediată a frontierei noastre”, afirma oficialul rus, făcând referire la exercițiile militare începute luni în vestul Ucrainei, la care participă 15 țări, inclusiv SUA.

NATO a declarat ulterior, prin purtătoarea sa de cuvânt Oana Lungescu, că orice suplimentare a trupelor ruse din Crimeea nu va face altceva decât să sporească tensiunile și să submineze acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, acord încheiat la 5 septembrie la Minsk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.