Klaus Iohannis trebuie să renunţe complet la ideea „Vreau guvernul meu!”

Noul preşedinte al ţării, de fiecare dată cînd este întrebat, spune că îşi doreşte un guvern liberal, plusînd cu nostalgie că acela ar fi „un guvern al meu!”. În acelaşi timp, Alina Gorghiu, această nouă Elena Udrea a politicii, afirmă răspicat că PNL vrea să pună în practică programul preşedintelui! Ambele declaraţii conţin greşeli grave din simplul motiv că seamănă cu o încurcătură de maţe.

Aş începe detalierea acestor declaraţii cu cea a Alinei Gorghiu. Ajunsă în prim-planul politicii pe aceeaşi filieră cu Elena Udrea, adică aruncată mai întîi pe o listă de consilieri locali, promovată pe relaţii intime de partid pe listele parlamentare şi apoi numită de preşedinte în fruntea PNL fără ca ea însăşi să ştie de ce, tînăra şi năbădăioasa politiciană nu-l mai vede în faţa ochilor decît pe mentorul său, Klaus Iohannis, şi duce PNL-ul într-o zonă asemănătoare cu PMP-ul Elenei Udrea, adică acolo unde doar cuvîntul preşedintelui contează, restul partidului, adică zeci de parlamentari, sute de primari, mii de consilieri locali şi sute de mii de membri, trebuie s-o asculte pe dumneaei ca purtătoare a mesajelor lui Iohannis!

Ce nu înţelege Alina Gorghiu este faptul că prin acest comportament slugarnic îi face rău chiar lui Iohannis, pe care ar trebui să-l lase rupt complet de trecuta apartenenţă politică, aşa cum prevede Constituţia, şi să nu-l tîrască în bătălia partidelor pentru dobîndirea unei majorităţi parlamentare. Dacă o fi să fie, foarte bine, să treacă la butoanele Puterii şi să guverneze după programul PNL, nu după cel al preşedintelui, căci lucrurile sînt diferite şi nu vizează aceleaşi probleme ca acelea din programul acestuia. A face din Iohannis un fel de Băsescu – care preluase total sarcinile lui Emil Boc -, iată o greşeală care-l poate arunca şi pe noul preşedinte pe toboganul încrederii oamenilor, aşa cum s-a întîmplat cu predecesorul său.

În aceeaşi măsură greşeşte şi Klaus Iohannis, care, deşi mult mai echilibrat decît Alina Gorghiu, n-ar vrea să piardă suportul PNL tocmai acum, cînd încă n-a aflat tainele Cotrocenilor. Alegerile prezidenţiale s-au încheiat demult şi este clar pentru toată lumea că pasul decisiv pentru cîştigarea lor de către Iohannis a fost făcut de mulţimea votanţilor care nu se încadrează în ceea ce se numeşte „electoratul de partid”, adică de acea parte a populaţiei care a dorit un preşedinte mai puţin implicat în viaţa strict politică, specifică partidelor. Mesajul oamenilor a fost cît se poate de clar: noul preşedinte să fie altfel decît Traian Băsescu! Or, ceea ce-i cere Alina Gorghiu lui Klaus Iohannis este să fie exact ca Băsescu, soarele de la care toţi liberalii să-şi ia lumină! Chiar din primele zile de după validarea mandatului său de preşedinte, am scris în cotidianul.ro că aceasta va fi prima capcană pe care trebuie s-o evite Klaus Iohannis, aceea de a rezista în faţa celor care i se vor pune la picioare şi-i vor spune totdeauna că vorbele sale sînt ca mirul scurs din icoane, încercînd să-i cîştige bunăvoinţa din interese cît se poate de personale, după modele deja cunoscute din anii trecuţi. Se pare însă că, în faţa mierii din vorbele iscusite ale unor parveniţi, este destul de greu de rezistat chiar şi în cazul unui neamţ riguros.

Lucrurile sînt cît se poate de simple: conform Constituţiei, preşedintele trebuie să fie deasupra tuturor partidelor, avînd sarcini extrem de precise care nu se ating cu cele ale Guvernului decît pe linia politicii extrene. În acest sens, Iohannis trebuie să se abţină şi să dea declaraţii politice despre preferinţele sale în ceea ce priveşte majorităţile parlamentare, altfel, la fel ca şi Băsescu, se poate trezi în situaţia de a fi suspendat! Să nu se uite că pentru suspendare nu e nevoie decît de o simplă majoritate parlamentară ostilă, ceea ce deja există în acest moment!

Şi în privinţa PNL chestiunile de discutat sînt simple. Dacă vor să vină la guvernare, liberalii au două soluţii: moţiunea de cenzură şi alegerile parlamentare de anul viitor. Pentru moţiune pot să se apuce de racolat pesedişti, uneperişti, dandiaconeşti, pemepişti, riscînd să se aleagă cu dispreţul celor care vor constata că nici liberalii nu sînt altfel decît PSD-iştii sau PDL-iştii. Pentru alegerile de la anul ar trebui să-şi ia în serios rolul de Opoziţie şi să arate electoratului că ei sînt mai buni decît actuala coaliţie guvernamentală, că au oamenii mai bine pregătiţi pentru a guverna şi că nivelul de trai al oamenilor va creşte în timpul guvernării lor. Toate celelalte metode anunţate direct sau indirect de Alina Gorghiu nu sînt decît exerciţii de slugărnicie, menite să-i spună lui Klaus Iohannis: „vedeţi, domnule preşedinte, ce bună sînt?”, ceea ce, mai devreme sau mai tîrziu, ştim unde duc.

Aşadar, încurcătura asta de maţe între sarcinile preşedintelui şi cele ale PNL nu poate duce decît la o ocluzie ce poate arunca în aer liniştea de care românii nici măcar nu au apucat să se bucure după plecare lui Traian Băsescu. Iar asta nu face decît să-l întărească pe Victor Ponta şi să-l facă să-şi revină din pumnii încasaţi în noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.