Kremlinul, despre posibila confruntare nucleară Rusia-NATO

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că relatările presei occidentale potrivit cărora Rusia ar dori să provoace o confruntare nucleară cu Vestul din cauza anexării Crimeii sau din cauza prezenţei NATO în ţările baltice “nu ar trebui sa fie luate in serios”.

Dmitri Peskov a făcut comentarii pe marginea unui articol publicat de ziarul britanic The Times care susţinea că jurnaliştii au intrat în posesia unor însemnări dintr-o întâlnire secrete dintre oficialii rusi şi americani din serviciile secrete care ar fi avut loc săptămâna trecută.

Materialul publicat miercuri de The Times citează un participant american la întâlnirea la nivel înalt care spune că delegaţii rusi au prezentat trei scenarii în care Moscova era pregătită pentru o confruntare directă, posibil nucleară, cu Vestul.

Scenariile includ reacţia la orice încercare a Vestului de a prelua Crimeea pentru a o înapoia Ucrainei sau orice încercare de a inarma Ucraina sau de a trimite trupe NATO în estul ţării, acolo unde rebelii pro-ruşi au creat o confederaţie nerecunscută care la Moscova este numită Novorossia.

Reprezentanţii Rusiei la presupusa întâlnire, despre care se considera ca au fost informaţi în prealabil de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, au detaliat un “spectru de răspunsuri, de la cele nucleare până la cele nemilitare”, la care vor recurge dacă NATO va încerca să-şi sporească prezenţa in Lituania, Letonia şi Estonia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat însă că Rusia era pregătită pentru o confruntare nucleară cu Vestul, calificând cele relatate de ziarul britanic drept o încercare de discreditare a Rusiei.

“Este un exemplu clasic al încercărilor de a demoniza ţara noastră”, a spus Peskov, citat de Interfax. El a adăugat că asemenea relatări nu fac decât să înteţească aşa-numitul război informaţional.

“În primă fază ei exagerează, fără să-şi fundamenteze relatările pe fapte concrete, iar apoi se sperie de propriile lor cuvinte”, a spus Peskov, adaugând că asemenea informaţii “nu sunt luate în serios”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.