×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:55
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
La cererea Institutului "Elie Wiesel"
La Cluj se schimbă joi numele străzii "Radu Gyr" cu numele "Szervatiusz Jeno"

Chiar astăzi, la Cluj, se va vota schimbarea denumirii străzii „Radu Gyr”, cunoscut poet român, cu numele „Szervátiusz Jenő”, sculptor maghiar! Dispoziţia a fost dată de Ministerul de Interne condus de Carmen Dan, la solicitarea Institului „Elie Wiesel”, aflat în subordinea guvernului demis ieri de moţiunea PSD.

Baza solicitării acestei schimbări este OUG 31/2002, emisă de guvernul Adrian Năstase, care la art. 12-13 precizează:

Art. 12. Se interzice ridicarea sau menţinerea în locuri publice, cu excepţia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative referitoare la persoanele vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Art. 13. (1)Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice.

(2)Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii unor organizaţii, cu sau fără personalitate juridică”.

În mod surprinzător, nu mai este invocată contestata Lege 217/2015, promovată de Crin Antonescu, deşi aceasta conţine modificările OUG 31/2002, prin care Mişcarea Legionară a fost inclusă între organizaţiile fasciste! Legea 217/2015, modifică OUG 31/2002, adăugînd la art. 2 al acesteia următorul aliniat:

f) prin Mișcarea Legionară se înțelege o organizație fascistă din România care a activat în perioada 1927-1941 sub denumirile de «Legiunea Arhanghelului Mihail», «Garda de Fier» și «Partidul Totul pentru Țară».

Acest aliniat nu exista în OUG 31/2002, astfel încît „baza legală” a Hotărîrii Consiliului municipal Cluj este una falsă întrucît această OUG 31/2002 nu include Mişcarea Legionară între „organizaţiile cu caracter fascist, rasist sau xenofob”, acest lucru fiind introdus de Legea 217/2015, aşa cum se vede în textul citat mai sus!

După cum se vede, în Adresa Ministerului de Interne este adăugat cuvîntul „LEGIONAR”, deşi în textul OUG 31/2002, acesta nu există!

Vă prezentăm mai jos şi textul Proiectului de Hotărîre ce urmează să fie adoptat în şedinţa de astăzi a Consiliului local Cluj:

Biografia poetului Radu Gyr, cunoscut opiniei publice mai ales pentru poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te Ioane”, este una extrem de complicată, el fiind condamnat la ani grei de puşcărie de trei regimuri politice:

- mai întîi în timpul dictaturii lui Carol al II-lea, fiind închis în lagărul de la Miercurea Ciuc alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu, Mihail Polihroniade

- a doua oară în timpul regimului lui Ion Antonescu, cînd a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru discursul ţinut în timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941

- a treia oară de regimul comunist, care l-a condamnat la moarte în 1958 pentru poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te Ioane”, pedeapsa fiind comutată în muncă silnică pe viaţă.

Radu Gyr a fost a fost comandant legionar și director general al teatrelor. În acest timp, a fost înființat în București teatrul evreiesc Barașeum, în perioada în care actorilor evrei le era interzis să joace în idiş sau să apară pe scenele româneşti! Acesta a fost singurul teatru evreiesc din țările Europei din acea perioadă în care puterea era deţinută de regimurile fasciste.

Trebuie spus pentru a nu ştiu cîta oară că Radu Gyr nu a fost condamnat niciodată „pentru una sau mai multe infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, aşa cum precizează textul OUG 31/2002 sau al Legii 217/2015! Mai mult, condamnarea lui din 1958 a venit pentru poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te Ioane”, considerată de autorități drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist!

În ceea ce-l priveşte pe sculptorul maghiar Szervátiusz Jenő, trebuie amintit faptul că, după o retrospectivă organizată în 1964 la Bucureşti, a fost decorat de PCR cu titlul de „Artist emerit”, primind şi „Premiul de stat”! În acest timp, Academia Română refuza donaţia lui Constantin Brâncuşi, care voia să lase moştenire statului român toate operele sale, a căror valoare culturală este astăzi recunoscută în întreaga lume!

Această schimbare a denumirii străzii „Radu Gyr” cu numele „Szervátiusz Jenő” este oarecum neinspirată, căci are o valoare simbolică ce putea fi evitată, mai ales că la Consiliul municipal Cluj există o listă aprobată de denumiri „prioritare”, care conţine numele a 4 împăraţi romani, mai mulţi eroi ai Revoluţiei din 1989, scriitori, artişti români, precum şi aproape toată istoria literaturii universale: Ernst Hemingway, Edgar Allan Poe, Mark Twain, George Bernard Show, Jack London, Arthur Conan Doyle:

În afară de aceste nume „prioritare”, mai există o listă cu 128 de nume „avizate”, de unde a fost preluat şi numele Szervátiusz Jenő, dar pe care mai există o mulţime de actori, scriitori şi aproape toată istoria muzicii universale: Franz Schubert, Richard Strauss, Frederic Chopin, Johannes Brahms, Giuseppe Verdi, Hector Berlioz, Giacomo Puccini etc.

Fundaţia „George Manu” a anunţat pentru azi un Protest în faţa Primăriei Cluj la ora 14:00, cînd urmează să înceapă şedinţa Consiliului.

Dar schimbarea denumirii străzii „Radu Gyr” la Cluj nu este decît una dintre schimbările dispuse de Ministerul de Interne în timpul mandatului lui Carmen Dan, căci în adresa trimisă mai multor prefecturi se mai dispun şi alte modificări care vor trezi reacţii în rîndul opiniei publice, numele vizate fiind ale filosofului Mircea Vulcănescu, scriitorului Horia Vintilă, precum şi al unor martiri ai BOR. Iată şi Anexa de la sfîrşitul Adresei pe care MAI a trimis-o către Prefecturile mai multor judeţe:

După cum se vede, urmează să se schimbe denumirile unor străzi, denumirile unor şcoli şi să se dărîme cîteva statui! Toate acestea lucruri au fost solicitate de Institutul „Elie Wiesel”, condus de Alexandru Florian, despre care „Cotidianul” a scris de atîtea ori.

În mod surprinzător, pe această listă nu figurează liceul din Arad, care poartă numele „Adam Müller-Guttenbrunn”, un antisemit declarat şi recunoscut de toate istoriile literare: „Antisemitism. O enciclopedie istorică a prejudecății și persecuției” (2005) a lui Richard S. Levy, „Handbuch des Antisemitismus: Judenfeindschaft in Geschichte und Gegenwart” a lui Wolfgand Benz sau „Adam Müller-Guttenbrunn and the Aryan theater of Vienna: 1898-1903;: The approach of cultural fascism” a lui Richard S Geehr. Însă, despre antisemitismul lui Adam Müller-Guttenbrunn Institutul „Elie Wiesel”, aflat în subordinea Guvernului României, nu scoate o vorbă, aşa cum face în cazul unor mari intelectuali români!

A trecut neobservată reacţia aceluiaşi Institut „Elie Wiesel” chiar împotriva preşedintelui României Klaus Iohannis, după ce acesta a promulgat „Legea pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”! Comunicatul a fost publicat pe site-ul guvernamental în ziua de 6 iunie 2017, exact în ziua în care, aflat în vizită în SUA, lui Klaus Iohannis i s-a acordat distincţia „Lumină popoarelor” de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee, AJC). Iată textul Comunicatului transmis de Institutul „Elie Wiesel”:

Conform Agerpres în 30 mai 2017 preşedintele României a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” constată cu îngrijorare că în expunerea de motive care a însoţit legea pe parcursul circuitului legislativ sunt invocate ca „martiri ai temniţelor comuniste” persoane condamnate pentru crime de război. Acest fapt, deşi contravine nu numai valorilor şi principiilor democratice, dar şi legislaţiei româneşti în vigoarea, nu a stârnit nicio reacţie publică.

De asemenea, ne exprimăm consternarea pentru faptul că iniţiatorii legii au ales ca argument pentru promovarea acestui proiect legislativ să citeze din Iustin Pârvu, care în tinereţe a activat în Mişcarea Legionară, iar mai târziu a făcut apologia legionarismului şi a avut repetate poziţii antisemite şi de negare a Holocaustului. Alegerea parlamentarilor care au iniţiat legea poate să creeze confuzie asupra menirii pe care aceasta trebuie să o aibă.

Comemorarea victimelor regimului comunist din România nu trebuie să reprezinte un prilej de reabilitare a celor care în anii regimurilor totalitare precedente au contribuit, din ipostaze multiple şi cu responsabilităţi diferite, la respingerea democraţiei şi la instituirea antisemitismului ca politică de stat”.

Reacţia Administraţiei Prezidenţiale în faţa acestui atac la adresa preşedintelui ţării a lipsit.

Ion SpânuPublicat Joi, 22 iunie 2017
19734
 | 30
 | 23
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
+1
le-am zisde mai multe ori.Dece MAGHIAR??? Puneti domnule un nume de evreu roman; Eugen Ionesco, Mihail Sebastian, Aurel baranga, Alexandru Graur, Tudor Vianu , Nicolae Steinhart , Ovidiu Crohmalniceanu.s.Atunci institutul Ellie Weisel ce o sa mai zica??
Publicat Luni, 26 iunie 2017
+Răspunde
Radu Humor
0
Semnaţi petiţia, că aici văd că nu apar comentarii "meritate" pentru Florian şi ai lui !
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
luca
0
din toata lista aia lunga de personalitati, doar 4 nume n-au fost inca atribuite, doar 4 au mai ramas ( printre care si sculptorul clujean ).
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
luca
0
toate acele denumiri invocate (Ernst Hemingway, Edgar Allan Poe, Mark Twain, George Bernard Show, Jack London, Arthur Conan Doyle, Franz Schubert, Richard Strauss, Frederic Chopin, Johannes Brahms, Giuseppe Verdi, Hector Berlioz, Giacomo Puccini ) s-au dat la strazile din Cluj. Practic, din toata lista aia mare, prioritara, au ramas f putine nume. Cel care a scris articolul nu s-a informat.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
gelu
+5
Muculus Crin Antonescu a initiat aceasta lege inaintea alegerilor prezidentiale din 2016 in speranta ca intrand in gratiile Israelului va ajunge Presedintele Romaniei. Deci el este tradatorul de neam si tara care s-a efectiv fluid de bou pe toate suferintele si chinurile prin care au fost decimate elitele neamului romanesc dupa cel de al doilea razboi mondial. Dupa ce am fost oferiti lui Stalin pe tava de americani si englezi de parca acest glob pamantesc ar fi fost proprietatea lor. Carmen Dan nu a avut ce sa faca de oarece minitrul MAI a respectar si aplicat doar legea dementa a lui Antonescu Crin Muculus.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Gică Crapu @ gelu
+2
...să-i fie de cap....
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
dan
+9
"Voi n-ati fost cu noi in celule/Sa stiti ce e viata de bezne,/Sub gheare de fiara mereu nesatula/voi nu stiti ce-i omul cand prinde sa urle/ strivit de catuse la glezne//Voi n-ati plans in palme fierbinte,/strapunsi de cutitul tradarii/Sub cer fara stele,in drum spre morminte/Voi n-ati dus povare durerilor sfinte/spre slava si binele tarii//In cantec cu noi laolalta/trecand printre umbre peretii/voi n-ati cunoscut frumusetea inalta/cum dorul irumpe,cum inima salta/gonind dupa harpele vietii//Ce-i munca de brate plapande/ce-i jugul,ce-i ranjet de monstru//cum scartaie osul cand frigul patrunde/ce-i foamea,ce-i setea,voi n-aveti de unde /sa-i spuneti aproapelui vostru//Voi nu stiti in crunta-nchisoare/cum minte speranta si visul/cand usile grele se-nchi in zavoare./si-n teama de groaznica lui inclestare/pe sine se vinde invinsul//ati stat la ospete-ncarcate/gonind dupa fast si orgoiu/nici mila de noi si nici dor,nici dreptate/nici candela-aprinsa si nici libertate/doar ghimpii imensului doliu///Asa sunteti toti cei ce credeti/ca pumnul e singura faima/Fatarnici la cuget,pe-alocuri ne treceti/cand noi,cu obrajii ca pamantul de vineti/gustam din osanda si spaima//cand portile sparge-s-or toate/si mortii vor prinde sa urlre/cand lanturi si ziduri cadea-vor sfarmate,/voi nu stiti ce-nseamna invierea din moarte/caci n-ati fost cu noi in celule";treceti-l la erea nu aveti cum sa i-o luati!
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Czestochowa
-5
Ileana Rollason @ Felicitari ! Din pacate inca nu am scapat de sovinism visceral .
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Gavril @ Czestochowa
+6
Problema nu e ca se da unei strazi numele unui sculptor maghiar, nu-I nici in sovinism, ci ca se interzice in mare poet roman, condamnat de mai multe regimuri pentru delict de opinie ,fara sa fi ucis sa lovit pe cineva.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
tu nici macar @ Czestochowa
+2
nu trebuia sa te mai demasti, antiromanule cunoscut.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
-14
@Varvara : draga ! înaintesa te-apuce scrisul, citeste-ntr-un dictionar! Szervatius a fost cetatean român, a stat si lucrat în România, n-a fost nici un "strain". E autor de sculpturi monumentale. Român de nationalitate maghiara, care, însa, a contribuit la afirmarea pasnica (n-a facut propaganda de nici un fel, pentru nici un razboi, inter-etnic, mai ales) a culturii române.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
H @ Ileana Rollason
+5
"Indemn la lupta Nu dor nici luptele pierdute, nici ranile din piept nu dor, cum dor acele brate slute care sa lupte nu mai vor. Cat inima în piept iti canta ce-nseamna-n lupta-un brat rapus ? Ce-ti pasa-n colb de-o spada franta când te ridici cu-n steag, mai sus ? Infrant nu esti atunci când sangeri, nici ochii când în lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri, sunt renuntarile la vis." Draga Ileana, Ai mai sus o mostra dintr-un mare poet. Care a avut si opinii politice. ANTICOMUNISTE. Pentru care a platit, cu ani de inchisoare(aia grea, comunista). In plus, a luptat si in linia intai pe front. Numele strazii s-a dat pentru ca a fost un mare poet, nu pentru opiniile lui politice.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
varvara @ Ileana Rollason
+3
Ileana cherie, inainte de a te adresa cuiva nu este de bon-ton sa presupui ca acela nu cunoaste despre ce scrie.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Doina
+9
Domna ministru Carmen Dan habar nu are cine a fost scultorul Szervatiu, nici că a murit în Ungaria, fiindcă nu a avut ocazia să citească sau să răsfoiască minunatele reviste literare (Contemporanul, Gazeta Literară, Utunk, Korunk ...) din anii șaizeci-șaptezeci unde apăreau sculturile acestuia, ale lui Ladea și ale multor alți sculptori și pictori , sau vadă numere omagiale Brâncuși. Cum habar nu are nici cine a fost Radu Gyr (Demetrescu ) absolvent al Colegiul Național Carol I din Craiova, și al Universității din București. Probabil nu știe nici că expresia interbelică pentru corupție era ”Vlașca și Teleormanul”. In 1990 eram într-un sat din Banat aflat pe graniță, cu încă existenta Iugoslavia, intr-o casă de tărani bătrîni unguri rătăcind pe Roman- Iliesciana Lege 18. Femeia care alegea gârbovit în două ligiane cartofi pentru sămânță mi-a spu: ”Cei din stânga casei sunt români, iar cei din dreapta sârbi. Trăim de o viață împreună, dar acum am aflat că nu ne mai înțelegem”. Probabil se înfiripa perseverența dlui. Alexandru Flórián.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Stefan
+29
AD UXOREM (SOŢIA) Radu Gyr Am fost cândva o cetin-amândoi Şi amândoi un singur conifer. Ne-au frânt atâtea vânturi, grindine şi ploi. Azi alte crengi cresc dincolo de noi, Dar rădăcina ne-a rămas în cer. Sau poate-n miezu-aceleiaşi făpturi, O ştiuc-am fost într-un ocean amar. Un val ne-a spart de colţii stâncii, duri, Dar lacrima ţâşnită sub spărturi Ne-a reunit într-un mărgăritar.
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Ylano @ Stefan
+2
Daca-i zicea A. Toma, sau Ana Pauker nu te suparai. Sau Roller, ca rimeaza cu Rolansohn..Shalom!
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 49 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 17 ore şi 36 minute
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 21 ore şi 14 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 48 minute