”Lăsați totul și fugiți din Rusia, luați-vă copiii, aici vine cataclismul social”

„Sincer, nu am o părere buna despre nivelul facultăților mele mintale. Cei care mă cunosc pot confirma – am o mulțime de defecte și de excentricități. Dar am un fel de intuiție care nu m-a dezamăgit. De aceea fac această postare”, scrie pe Facebook fondatorul ziarului Kommersant, Vladimir Yakovlev.

Deschide.md redă textul autorului:

Sunt sigur că, în curând, în Rusia – peste câteva săptămâni, luni – va avea loc unul dintre cele două scenarii:
Sau o schimbare de guvern, cu consecințe complet impredictibile și periculoase; sau o criză socială severă cu explozie de criminalitate stradală, lipsa produselor de prima necesitate și pericole reale pentru viața și sănătatea cetățenilor.

Prin urmare și fără glume:
Dacă este posibil, lăsați totul și FUGIŢI, DAR, MAI IMPORTANT, LUAȚI-VĂ COPIII.
Ok, nu pentru totdeauna – două-trei luni, maxim șase luni. Dar plecați. Dacă în acest timp nu se întâmpla nimic, iar situația va fi mai bună, voi fi foarte bucuros să constat ca am greșit.

Înțeleg că cei care acum au 25-30 de ani nu simt realitatea unor astfel de scenarii. Nici eu, la acea vârstă nu am simțit. Până într-o zi când m-am întors din vacanță, am fost de dimineața la sala de sport de la „Dinamo”, am ieșit din sala de sport, m-am așezat în mașină și am constatat că, lângă mine, la semafor, stăteau tancuri și altă tehnică militară.

Se întâmpla în dimineața zilei de 19 august 1991, puciul a avut loc de dimineață. Trei nopți la rând în oraș s-au auzit focuri de armă. Atunci totul s-a terminat ca printr-o minune fără vărsări de sânge civil.

Acum acest miracol nu va mai avea loc. Și nu pentru că cei care erau slabi ieri, azi sunt puternici, ci pentru că nimeni în Rusia nu va mai putea influența situația, nu are cine.

Revoluțiile au loc întotdeauna în mod neașteptat. Revoluția din România a început cu un miting în sprijinul conducătorului de atunci – Ceaușescu.

Ultimele alegeri în Sovietul Suprem al URSS, înainte de prăbușirea țării, au avut loc cu largul „sprijin și încurajare” a populației.
Războiul civil în Rusia a început după revoltele din Sankt-Petersburg, despre care nimeni în țară nu ştia și care abia după mai multe decenii au fost catalogate drept „Marea Revoluție din Octombrie”.

Nu putem considera că încrederea în propriile forte ale guvernului este un semn de stabilitate. Există două semnale clasice ale cataclismului social care se apropie:
1. Nemulțumirea generala si puternică a populației. Nu contează în ce problemă.
2. Divizarea societății, care în mod normal reprezintă o paletă mare de diverse puncte de vedere politice, în două tabere opuse, cu o încărcătură emoțională mare una față de cealaltă.

Ambele aceste semnale sunt prezente în Rusia. După părerea mea, catastrofa nu poate fi evitată.
Știu că nu voi fi auzit, dar eu totuși voi spune – avem nevoie să nu ne mai înjurăm pentru a constata cine are dreptate. Pentru că nu contează. Vom putea afla mai târziu. Acum este important doar modul în care vom salva oamenii – ființele umane, indiferent de convingerile lor politice.

Pentru că foarte curând, va fi foarte rău, teribil și foarte periculos pentru toată lumea.

Cred că niciun om normal astăzi nu poate avea nicio îndoială că puterea este complet disfuncțională și nu are eficiente pârghii de guvernare în general, cu atât mai mult într-o situație de criză.

Cred că situația este de așa natură încât este nevoie de un Comitet de Salvare Națională, nu pentru a răsturna guvernul, cu această sarcină se descurcă chiar statul foarte bine, fără niciun ajutor. Este necesar un Comitet de salvare a oamenilor de situația din viitorul apropiat.
Sper foarte mult ca oricine altcineva – mai inteligent – a creat deja un astfel de comitet, în liniște și fără tam-tam. Navalnîi sau Hodorkovski, nu contează.

Dar dacă am greșit, și nimic de genul acesta nu s-a întreprins, trebuie să-l facem imediat. Eu pot recomanda numele. Sa-i spunem 19-20! În cinstea acelei singure nopți din 19-20 august 1991, când, în fața Casei Albe de la Moscova, țara a fost într-adevăr unita în dorința comună de a se salva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.